Přeskočit na hlavní obsah

Zvláštní změny teploty v mořích kolem Turecka

Poslední týden zažívá Turecko divoké změny teploty moří ve svém okolí. Je konec podzimu, takže se teplota skokově snížila o několik stupňů. Ale jedno moře se tváří, jako by se jej podzim netýkal, dokonce se ohřálo. Co je to za blázinec? A přesně před rokem byly odlišné nejen teploty, ale i rozložení teplot mezi moři.


 Černé moře: rychlý pokles

Moře omývající severní pobřeží Turecka tvoří jeho nejdelší mořskou hranici. Je to zároveň nejstudenější moře, které Turecko omývá. Za poslední týden klesla teplota u Istanbulu o tři stupně, od počátku listopadu dokonce o šest stupňů. Zatímco 1. prosince listopadu měla voda u Istanbulu 20 stupňů, nyní je to již jen 14 stupňů.


Egejské moře a okolí 1. listopadu 2023



Středozemní moře: běžný pokles

Toto moře omývá jihozápad Turecka. Je to zároveň nejteplejší moře, které Turecko omývá. A když už je Turecko mořem úplně umyté, u Marmarisu a okolí klesla od počátku listopadu teplota z 26 na 23 stupně.


Egejské moře a okolí 12. listopadu 2023



Marmarské moře: Chameleon

Toto moře provádělo teplotní veletoče. Čistě teoreticky z logiky věci (tedy pozice mezi Černým a Egejským mořem) by mohlo mít také teplotu mezi nimi. Ale chyba lávky. Například toto pondělí mělo Marmarské moře méně, než Černé moře v okolí Istanbulu. Nejdříve ze ze soboty na úterý ochladilo o dva stupně (tedy z 18 na 16 stupňů), aby se ve středu zase oteplilo (neobvyklé, když moře chladnou) na 17 stupňů, aby se následně opět ochladilo na 16 stupňů. Tuto teplotu si drží dodnes na rozdíl od obou okolních moří, které se ochladily.


Egejské moře a okolí 24. listopadu 2023



Egejské moře: téměř setrvalý stav

Egejské moře se nachází mezi Středozemním mořem a Černým (ještě s malou zastávkou v Marmarském moři). Dalo by se říci, že i s tímto ohledem bude teplotně také někde mezi. Teploty ale ukazují, že Egejské moře má vlastní hlavu. Jeho severní část měla prvního listopadu 21 stupňů. Pro dnešek 24. listopadu se hovoří o 19 až 20 stupních. Teplota se tedy téměř nemění.




...a co před rokem?

Pokud se podíváme na teploty před rokem, zjistíme, že je opravdu leccos jinak. Černé moře u Istanbulu bylo o dva stupně teplejší (mělo u Istanbulu 16 stupňů), Marmarské moře stejně jako dnes (tedy také 16 stupňů), Egejské moře o stupeň až jeden až dva chladnější (jeho severní část měla 18 až 19 stupňů), stejně tak Středozemní moře bylo chladnější (v okolí Marmarisu mělo 22 stupňů).


Egejské moře a okolí 24. listopadu 2022 (na den před rokem)


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,