Přeskočit na hlavní obsah

Teroristický útok na kostel v Istanbulu, jeden mrtvý

[aktualizováno 29. ledna v 8:10] Dnes dopoledne spáchali maskovaní útočníci atentát na věřící v průběhu nedělní mše v kostele Svaté Marie v městském obvodu Sarıyer na severu evropské strany Istanbulu. Článek je průběžně doplňován o nové informace.

Dnes kolem 11:40 dopoledne během mše v kostele Svaté Marie (plné jméno Sarıyer Santa Maria Kilisesi) ve čtvrti Büyükdere (součást městského obvodu Sarıyer) byl jeden z účastníků mše (ministrem vnitra označován iniciálami C. T.) napaden dvěma maskovanými osobami se zbraní v ruce a bohužel přišel o život. Nejde o turisticky atraktivní oblast.

Podle Katolické arény zemřeli nejméně dva lidé zemřeli a mnoho dalších je zraněno. Žádné jiné zdroje tyto informace prozatím nepotvrdily.


zdroj: trtworld.com


Podle některých zdrojů dva maskovaní útočníci vstoupili do kostela a zahájili náhodnou palbu. Na záběrech bezpečnostních kamer v okolí kostela se útočníci volně procházeli po ulici, přestože byli celí v černém včetně masce přes obličej (údajně lyžařské masky).


první dostupný snímek (zdroj: sondakika.com)


Turečtí ministři a vládní představitelé

Ministr vnitra Ali Yerlikaya doplnil, že "bylo zahájeno rozsáhlé vyšetřování a snaha o dopadení útočníků. Tento podlý útok důrazně odsuzujeme."

Před 23. hodinou večer přinesl ministr vnitra další informace:

Dnes ráno byli dopadeni 2 podezřelí z vraždy, kteří způsobili smrt našeho občana Tuncera Cihana během nedělní mše v sarıyerském kostele Santa Maria.

Blahopřeji naší istanbulské policii a hrdinným policistům, kteří pachatele identifikovali a dopadli.

Ještě jednou vyjadřuji soustrast rodině a příbuzným zesnulého občana.

Guvernér provincie Istanbul Davut Gül přesdílel vyjádření ministra vnitra, ale situaci zatím nijak nekomentoval. Odpověděl ale novinářům:

"Upřímnou soustrast nám všem. Útok důrazně odsuzujeme. Náš občan narozený v roce 1972 přišel o život. Naše policie a státní zastupitelství vedou vyšetřování. Při útoku nebyl nikdo zraněn. Došlo k loupeži, osoba uvnitř byla napadena. Naše policie na tom pracuje. Náš prezident incident sleduje."

Ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç oznámilDůrazně odsuzuji ozbrojený útok, který spáchali dva maskovaní muži během mše v kostele Santa Maria v istanbulském Sarıyeru.

Úřad hlavního státního zástupce v Istanbulu zahájil vyšetřování tohoto útoku, při němž přišel o život jeden člověk, a vyšetřováním incidentu byl pověřen zástupce hlavního státního zástupce a dva státní zástupci.

Pokračuje úsilí o identifikaci a dopadení podezřelých, kteří útok provedli.

Vyšetřování probíhá mnohostranně a pečlivě.

Mluvčí prezidenta Fahrettin Altun zveřejnil následující informaci:

Prezident Recep Tayyip Erdoğan telefonicky hovořil s Ömerem Kalaylım, okresním hejtmanem Sarıyeru, Antonem Bulaiem, knězem italského kostela Santa Maria, a Witoldem Lesniakem, generálním konzulem Polska v Istanbulu, o útoku, který se odehrál v italském kostele Santa Maria v istanbulském Sarıyeru. 

Náš předseda vyjádřil soustrast a přání všeho dobrého celé komunitě a uvedl, že jsou podnikány nezbytné kroky k co nejrychlejšímu dopadení pachatelů.

(prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan je zároveň předsedou vládnoucí strany AKP, pozn. red.)


Starostové

Starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu vydal následující prohlášení:

Odsuzuji ozbrojený útok na nedělní mši v kostele Santa Maria v Sarıyeru. Přeji Boží milosrdenství C. T., který přišel o život, a uzdravení zraněným. Nikdy nedovolíme těm, kteří se snaží narušit naši jednotu a mír útoky na místa víry v našem městě.

Starosta přijel na místo činu, kde kromě jiného prohlásil:

"Nacházíme se v citlivém období na národní i mezinárodní úrovni a v tomto ohledu sledujeme proces. Naše bezpečnostní orgány jsou v pohotovosti. Zdá se, že útočníci jsou dva, vypadá to, že vstoupili maskovaní a zaútočili a utekli. Doufejme, že útočníci budou co nejdříve zadrženi a incident bude objasněn. Ve chvíli, kdy se ve shromáždění nacházelo více než 30 občanů, byl jeden z našich občanů zasažen a Alláh ochránil ostatní naše občany. Mezi informacemi je, že uvnitř byl i šéf zahraniční mise a jeho rodina, předávám jim přání brzkého uzdravení. Proces sledujeme jako istanbulská samospráva jako místní správa. Vyjádřili jsme, že jsme s nimi. Solidarita, spolupráce, společné mezinárodní poselství, naše celistvá struktura je největší zárukou našeho míru."

MIMOCHODEM: Kostel byl postaven roku 1866 (tedy hluboko za éry Osmanské říše). Tvůrcem byl architekt Gaspare Fossati. Je označován Turky jako latino-katolický nebo italo-katolický, čímž se myslí kostel římsko-katolický, italský.


kostel Svaté Marie (zdroj: twitter.com/SukruGENCBaskan/)

Starosta městského obvodu Sarıyer pan Şükrü Genç [Šükrü Genč] komentoval tragédii následovně:

S velkým zármutkem odsuzuji ozbrojený útok na italský kostel Santa Maria v Büyükdere v našem okrese.

Bohužel jsem se dozvěděl, že při tomto teroristickém činu přišel o život jeden člověk.

Přeji Boží milost našemu občanovi, který přišel o život, a brzké uzdravení našim zraněným.

Tyto zákeřné útoky proti naší jednotě a solidaritě nedosáhnou svého cíle.

Tragédii komentoval také vládní kandidát na post istanbulského starosty Murat Kurum:

Důrazně odsuzuji útok na italský kostel Santa Maria ve čtvrti Sarıyer Büyükdere během bohoslužby. Zavolal jsem knězi Antonu Bulaiovi a vyjádřil mu soustrast.

Tyto podlé útoky namířené proti našemu staletému zákonu o bratrství a naší vůli žít společně nikdy nedosáhnou svého cíle.


interiér kostela (zdroj: trthaber.com)


Předsedové největších stran

Útok odsoudila také předsedkyně strany IYI Meral Akşener:

"Důrazně odsuzuji útok na kostel Santa Maria v Sarıyeru.

Přeji Boží milosrdenství našemu zesnulému občanovi a brzké uzdravení zraněným.

Doufám, že k podobným provokativním násilným činům už v naší zemi nikdy nedojde."

Připojil se také předseda CHP Özgür Özel:

Odsuzuji ozbrojený útok v kostele Santa Maria v Sarıyeru, při kterém zemřel jeden člověk, a doufám, že všechny důvody útoku budou co nejdříve odhaleny.

Do případu byla vložena také politika s předvolební kampaní. Agentura Anadolu Ajansi v článku o případu správně zmínila příslušné ministry (spravedlnosti a vnitra), ale dále přidala vyjádření poradce prezidenta (strana AKP) a mluvčího strany AKP. Nebyl osloven ani primátor Istanbulu (opoziční CHP), ani guvernér Istanbulu (AKP).


Politici jiných zemí v Turecku

K případu se vyjádřil také velvyslanec Nikolaus Meyer Landrut, vedoucí delegace EU v Turecku: 

Důrazně odsuzuji útok na kostel Santa Maria v Istanbulu, ke kterému došlo dnes ráno. Vyjadřuji hlubokou soustrast rodině zemřelých a přeji brzké uzdravení zraněným.

Generální konzuláty zemí Evropské unie tuto zprávu sdílejí na svých účtech a ztotožňují se s ní.

Generální konzulát Polska v Istanbulu vydal následující informaci:

Dnes v 11:40 došlo během bohoslužby v kostele Panny Marie v istanbulské čtvrti Sariyer/Büyükdere k útoku střelnou zbraní.

Po dvou pachatelích tohoto útoku se stále pátrá. Dbejte prosím zvýšené opatrnosti a řiďte se radami místních úřadů.

Velvyslanec USA v Turecku Jeffry L. Flake zveřejnil následující prohlášení:

Upřímnou soustrast rodině člověka, který byl dnes zabit při strašlivém útoku na kostel Santa Maria v Istanbulu. Všichni na americké misi v Turecku jsme v této chvíli zármutku s vámi.

Velvyslankyně Velké Británie v Turecku Jill Morris zveřejnila prohlášení:

Jsme zděšeni ranním útokem na kostel Santa Maria v Istanbulu. Vyjadřujeme soustrast rodině a myslíme na všechny postižené.

Velvyslanectví Indonésie v Ankaře zveřejnilo následující:

Podle tureckého ministra vnitra došlo dnes v 11.40 místního času ke střelbě v kostele Santa Maria v istanbulském Sariyeru, která si vyžádala jednu oběť. Turecká vláda v současné době incident vyšetřuje. 

V souvislosti s tímto incidentem vyzýváme indonéské občany, aby zvýšili ostražitost, vyhýbali se místu incidentu a dbali rad místních úřadů.

Pro ochranu indonéských občanů v mimořádných situacích je k dispozici konzulární horká linka indonéského velvyslanectví v Ankaře +905321352298 a konzulární horká linka indonéského generálního konzulátu v Istanbulu +90 534 453 56 11.


Politici mimo Turecko

Předsedkyně italské vlády Giorgia Meloni zveřejnila následující prohlášení:

Italská vláda prostřednictvím Farnesiny sleduje aktuální informace o tom, co se dnes ráno stalo v kostele Panny Marie v Istanbulu. Vyjadřujeme hlubokou soustrast a co nejostřejší odsouzení tohoto ohavného činu.

Italský ministr obrany Guido Crosetto prohlásil:

Spolu s celými obrannými silami vyjadřuji solidaritu s Tureckem v souvislosti s ranním zbabělým útokem na kostel Panny Marie v Istanbulu. Důrazně odsuzujeme všechny formy násilí a připojujeme se k zármutku rodiny oběti a celého tureckého lidu.

Členka Poslanecké sněmovny Itálie Alessia Ambrosi prohlásila:

Mé rozhořčení a důrazné odsouzení zbabělého útoku na italský katolický kostel Panny Marie v Istanbulu, při kterém přišel o život jeden turecký občan.

Doufám, že bude plně osvětleno a že odpovědné osoby budou co nejrychleji postaveny před soud!

Francouzský europoslanec Gilbert Collard prohlásil:

V Istanbulu byl kolem 11.40 hod. během mše v kostele Santa Maria ve čtvrti Sariyer dvěma maskovanými atentátníky několikrát zastřelen jeden z věřících: pro křesťany už není žádné útočiště!


Vyjádření náboženských osobností

Istanbulský biskup Massimiliano Palinuro tragédii komentoval takto:

Obáváme se o budoucnost, protože pokud je to známka náboženské nesnášenlivosti, pro naši komunitu by to mohlo být špatné znamení. Modleme se.

Podle BBC se měl k případu vyjádřit dokonce papež František: "Stojím na straně farníků." Ten následně oficiálně zveřejnil své sdělení:

Vyjadřuji svou blízkost komunitě kostela svaté Marie Draperis v Istanbulu, který během mše svaté utrpěl ozbrojený útok, při němž byl jeden člověk zabit a několik dalších zraněno.

POZNÁMKA: Svatý otec měl nepřesné informace. Kostel svaté Marie Draperis se totiž nenachází v Sariyeru, ale v městské části Beyoğlu na Třídě nezávislosti (İstiklal Cd.). Místo tragedie se jmenuje jen Kostel svaté Marie.


Byl to vůbec teroristický útok?

Podle řady informací vypadala situace, že šlo o vyřizování osobních účtů mezi útočníky a oběti. Ale následné informace a především video přímo z prostor kostela potvrdily, že o teroristický útok zřejmě šlo, protože útočníci začali zezadu střílet jak na oběť, tak náhodně do lidí. Z videosekvence ale byla klíčová část vystřižena.

Turečtí představitelé i novináři se prozatím urputně bojí použít slovo terorismus, v tomto případě náboženský. Důvody může být jak to, že nešlo o sunnitskou mešitu, že probíhá ostrý předvolební boj, ale také malé množství informací.

Podle Voice Of Levant se útočníkům zasekla zbraň a pak utekli. Dále tvrdí, že byl přítomen také polský generální konzul v Istanbulu Witold Lesniak a jeho děti. Tuto informaci potvrzuje fakt, že s generálním konzulem hovořil turecký prezident.

Není známo jestli útok na tento kostel měl mít souvislost s polským diplomatem či nikoli, tedy jestli měl čin náboženský nebo politický podtext. Zatím nejsou žádné indicie že by čin měl součinnost s tureckým souhlasem se vstupem Švédska do NATO.

V noci na pondělí 29. ledna se objevily informace, že jeden z pachatelů útoku v istanbulském kostele  byl údajně identifikován jako Tádžik a druhý jako Rus. Ministr vnitra Ali Yerlikaya oznámil:

"Chtěl bych konstatovat, že oba podezřelí jsou cizí státní příslušníci. Odhadujeme, že tito dva cizinci, jeden z Tádžikistánu a druhý z Ruska, jsou členy ISIS." (Islámského státu, pozn. red.)

Vzhledem k vývoji mezinárodních vztahů Ruska za poslední dva roky nelze vyloučit, že za útokem stojí právě Rusko, které již po staletí rádo nastrčí jiného si pálit prsty (v tomto případě Islámský stát).

Další informace připravujeme.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,