Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulská burza překonala dosavadní rekord BIST 100

Istanbulská burza, turecky Borsa İstanbul (anglicky Istanbul Stock Exchange), má hodnocení pomocí indexů BİST. Nejsledovanější je seznam první stovky neboli BİST 100, který zažívá opět pozitivní období.

Poslední rekord byl ze 3. října 2023, kdy index BIST 100 dosáhl hodnoty 8.513,54 bodů. Potom následoval pokles až na hodnotu 7.260,44 bodů, čehož index dosáhl 27- prosince 2023. Od té doby opět roste.


Od úterý do pátku

Minulý týden se index začal viditelně zvyšovat:

  • 8.515,52 = v úterý 30. ledna nový rekord
  • 8.562,09 = ve středu 31. ledna nový rekord
  • 8.674,73 = ve čtvrtek 1. února nový rekord
  • 8.744,83 = v pátek 2. února nový rekord

Je otázkou jak bude index pokračovat tento týden. Jestliže bude pokračovat tímto tempem, potom může ještě tento týden překročit 9000 bodů.




Jaké jsou další indexy Burzy Istanbul?

Rozdíl mezi indexy BIST 100 a BIST 30 spočívá v počtu akcií zahrnutých do indexu. Index BIST 30 se skládá z 30 akcií s nejvyšší hodnotou a nejvyšším objemem obchodů obchodovaných na istanbulské burze, zatímco index BIST 100 se skládá ze 100 akcií s nejvyšší hodnotou a nejvyšším objemem obchodů.



Tu je aktuální seznam dalších indexů s překladovým slovníkem:

BIST KATILIM 100 = BIST PARTICIPATION 100 = BIST PODÍL 100

BIST TUM = BIST ALL SHARES = BIST VŠECHNY AKCIE

BIST TUM-100 = BIST ALL SHARES-100 = BIST VŠECHNY AKCIE-100

BIST LIKIT BANKA = BIST LIQUID BANKS = BIST LIKVIDNÍ BANKY

BIST BANKA DISI LIKIT 10 = BIST LIQUID 10 EX BANKS = BIST NEBANKOVNÍ LIKVIDNÍ 10

BIST SURDURULEBILIRLIK = BIST SUSTAINABILITY = BIST UDRŽITELNOST


Proč istanbulská burza roste?

Loni v polovině prosince komentoval situaci Bloomberg:

Domácí kupci byli v posledních třech letech hlavním motorem růstu tureckých akcií, protože snížení úrokových sazeb před prezidentskými volbami v květnu loňského roku je přesvědčilo, že nejlepší ochranou před prudkým růstem inflace jsou akcie.

Turecký deník Hürriyet komentoval situaci hned 1. ledna 2024 takto:

Pro rok 2024 bude hlavním referenčním bodem pro trhy realizovaný hospodářský program. Program je chválen domácími i zahraničními finančními kruhy a dochází k přílivu portfoliových investic od zahraničních investorů. Ti nejprve přišli do dluhopisů a poukázek kvůli vysokým úrokovým sazbám. V posledních dvou měsících pak nakupují akcie. Jejich celkové nákupy akcií a dluhopisů se pohybují kolem 3,5 miliardy dolarů.

Na druhé straně riziková prémie Turecka a úrokové sazby eurobondů nadále klesají. Poté, co agentura S&P snížila úvěrový výhled Turecka na pozitivní, se zvýšila očekávání zvýšení úvěrového ratingu. Klíčovou roli pro zachování tohoto výhledu však hraje dodržování současného ekonomického programu.

Před březnovými komunálními volbami ani po nich se neočekává žádná změna ekonomického modelu. Pokud bude dosaženo vážného pokroku v boji proti inflaci, lze očekávat revizi. V této souvislosti začali zahraniční investoři investovat do ekonomického programu a týmu, který jej realizuje.


Jaké jsou další burzovní indexy?

Nejen Turecko, ale mnoho států má vlastní burzu a tudíž i burzovní index. Tu je příklad některých z nich (jsou seřazeny abecedně):

  • ASE = Athens Stock Exchange (Řecko)
  • ATX = Austrian Traded Index (Rakousko)
  • BSE = Baku Stock Exchange (Ázerbájdžán)
  • CAC 40 (Feancie)
  • DAX Performance-Index (Německo)
  • Dow Jones Industrial Average (USA)
  • FT-SE 100 (Spojené království)
  • GSX Index viz Georgian Stock Exchange (Gruzie)
  • IBEX 35 (Španělsko)
  • Index PX viz Burza cenných papírů Praha (Česko)
  • NASDAQ 100 Index (USA)
  • NIFTY 50 (Indie)
  • Nikkei 225 (Japonsko)
  • Russell 2000 index (USA)
  • S&P/ASX 200 Index (Austrálie)
  • SAX = Slovenský akciový index (Slovensko)
  • SMI Swiss Market Index (Švýcarsko)
  • SSE Composite Index (Čína)
  • ZSE = Zagreb Stock Exchange (Chorvatsko)


MIMOCHODEM: Index ázerbájdžánské burzy svádí k záměně nemocí, která se také označuje zkratkou BSE. Ta ale znamená nemoc zvanou bovinní spongiformní encefalopatie, které se populárně říká nemoc šílených krav (přestože se v praxi týká i býků).


Vedle burzovních indexů pro jedinou zemi existují takové, které hodnotí skupinu zemí, například výsledky celé skupiny burz v daných zemích:

  • Euro Stoxx 50 index (eurozóna = státy používající euro)
  • Euronext 100 (eurozóna)
  • OMX Nordic 40 (Dánsko, Finsko, Island, Švédsko)


Nakonec jsou burzovní indexy, které hodnotí napříč planetou. Sem patří Dow Jones Global Titan 50, FTSE All-World index series, MSCI ACWI Index, S&P Global 100 a další.


Na téma jsme psali:

[2023-09-04] Index istanbulské burzy BIST 100 překonal hranici 8000
[2023-05-16] Istanbulská burza se bleskově propadla
[2022-12-01] Index istanbulské burzy překonal další rekord
[2022-08-24] Istanbulská burza láme rekordy
[2021-11-04] Index istanbulské burzy BIST 100 na rekordní výši
[2020-08-10] Istanbulská burza smazala dvě nuly

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,