Přeskočit na hlavní obsah

První lety vojenských letadel v době tureckých voleb aneb jak se dělá agitace

Turecko již zdaleka není ta rozvojová a zemědělská země jako před léty. Snaží se přesvědčit svět i sami sebe, že dovedou být průmyslovou zemí se špičkovými technologiemi. Právě vojenský průmysl patří ke klíčovým pro turecké reklamní účely i pro politický boj. Právě před volbami je to velmi důležité, jak ukazují poslední zkušenosti.


Účinné období: půl roku

Turecko má období plné předvolební kampaně řekněme půl roku před volbami s tím, že samozřejmě intenzita s blížícím se termínem ještě graduje. Proto si všímejme období půl roku před volbami.


Volby 2014

Zapojení prvních letů vojenských letounů vyvíjených v Turecku se prozatím nejevilo jako předmět reklamy sama na sebe. Zatímco cvičný vrtulový letoun Hürkuš absolvoval první let 213 dnů před termínem voleb, první let dron Bayraktar TB2 měl první let 29. dubna 2013, tedy 30 dnů po volbách.

V té době ještě nikdo netušil co se stane v následujícím roce. Prozatím Ukrajina byla přítelem Ruska. Od 21. listopadu 2013 do 23. února 2014 probíhal tzv. Euromajdan, který znamenal konec ukrajinské blízkosti Ruska a začalo otáčení politického směru z Ruska na Evropskou unii. Rusko to neslo těžko, takže 27. února 2014 obsadili neoznačení vojáci Krym, aby se k tomu následně Rusko přiznalo. Od poloviny dubna 2014 začaly skupiny neznámých ozbrojenců obsazovat  v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti na Ukrajině správní střediska a policejní stanice. Také k tomu se následně Rusko přiznalo.

Roku 2014 ještě nikdo netušil jak klíčovou roli budou zastávat drony Bayraktar TB2 v ozbrojených konfliktech a lokálních válkách jak na Kavkaze, Africe a především po ruské invazi na Ukrajinu.


Volby 2018

Jak by se řeklo vojenským žargonem, po dobu voleb se nic zvláštního nestalo. A od posledních voleb (resp. od prvního letu Bayraktaru TB2) se nestalo vůbec nic.


Volby 2019

Tyto volby začaly znamenat obrat. Jen 11 dnů před komunálními volbami v Turecku byl první let dalšího dronu, Aksungur. Na konci stejného roku byl první let dalšího dronu značky Bayraktar, tentokrát model Akıncı. Poté se turecký vojenský letecký průmysl opět odmlčel.


Volby roku 2023

Válka na Ukrajině byla již v plném proudu, drony Bayraktar TB2 si vysloužily takovou úctu za své bojové úspěchy, že na ně byly na Ukrajině skládány písně a malovány obrazy. Z do té doby relativně neznámého vojenského dronu se stalo světové téma číslo jedna.

Na jaře roku 2023 se konaly v Turecku jak parlamentní, tak prezidentské volby. Velmi diskutovaná společnost Bayraktar vyslala na svůj první let necelý půlrok před volbami proudový dron Bayraktar KIZILELMA (přesně 151 dnů). Pouhých 19 dnů před volbami absolvoval svůj první let cvičný proudový letoun Hürjet.

A opět nastal klid zbraní.


Volby 2024

Procházkou desetiletého období jsme se dostali do přítomnosti a podívejme se do blízké budoucnosti, protože 31. března 2024 se v Turecku budou konat komunální volby. V mezivolebním období se nedělo nic, na začátku předvolebního půlroku absolvoval svůj první let proudový dron ANKA-3, konkrétně 94 dnů před volbami.

A konečně minulý týden byl první let letounu KAAN (podle tureckých zdrojů se má jednat o dvoumotorový proudový neviditelný vojenský letoun 5. generace) jen 39 dnů před volbami.

Spousta slov je fajn, ale nejlépe je vše znát na časové ose s vyznačenými prvními lety a vyznačenými půlroky předvolebních kampaní.



První lety vojenských letounů vyvíjených domácími silami (tedy v Turecku) se v posledních deseti letech staly nedílnou součástí předvolebního boje na straně vládních stran (s důrazem na největší a klíčovou vládní stranu AKP).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,