Přeskočit na hlavní obsah

Sesuv půdy v tureckém dole na zlato, část první: 9 pohřešovaných

Včera v dole na těžbu zlata ve 14:28 došlo k sesuvu půdy a závalu, který odřízl devět dělníků. Pozornost vlády a provládních médií se soustřeďuje na záchranu dělníků, zatímco opoziční politici a média upozorňují na to, že na příliš velké nebezpečí v tomto dole již upozorňovali v minulosti a že hrozí velká ekologická katastrofa.


Kde se to stalo?

Zlatý důl Anagold Erzincan İliç Altın Madeni, ve kterém se neštěstí stalo, je provozovaný od roku 2009 společností Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tento důl se nachází v lokalitě Çöpler v okrese İliç v provincii Erzincan [erzindžan].



Provincie Erzincan se nachází na hlavním silničním i železničním tahu na východ od Ankary, a to uprostřed mezi městy Sivas a Erzurum. Přestože je Erzincan ještě daleko od tureckých hranic, přesto je z tohoto města blíž do hlavního města Arménie Jerevanu než do hlavního města Turecka Ankary.



Je poněkud problém říci kde se vlastně Erzincan nachází. Při východozápadním pohledu patří jednoznačně do východní části Turecka. Při severojižním dělení je sice v severní polovině, ale nejedná se o severní okraj. Je první provincií, která již spadá do východoanatolského regionu. Sousední provincie Sivas již patří do střední Anatolie, severní sousední provincie pro změnu patří do Černomořského regionu.


detail dolu (modrá plocha je Eufrat, vyznačený schématicky červenou čarou)


Důl se nachází v těsné blízkosti přehrady Bağıştaş 1 (slavnostně spuštěná 16. ledna 2016 prezidentem) se 140MW hydroelektrárnou, která je součástí řeky Eufrat. Na výše uvedené mapě je vidět, že jde o desítky až stovky metrů, které dělí důl od řeky a jen desítky metrů od potoka Sabırlı, který do Eufratu ústí.



Na mapě výše je pohled na okres Ilič, na mapě níže je celý Eufrat až po soutok s Tigrisem, dalším veletokem pramenícím v Turecku.



Zajímavostí je, že posledních 195 kilometrů řeky se po soutoku Eufratu a Tigrisu jmenuje Šatt al-Arab (v překladu Arabská řeka). Nepraktikuje se zde tedy pravidlo, že se po soutoku řeka jmenuje po silnějším.


Kdo je Anagold Madencilik?

Sama společnost o sobě říká toto:

Společnost Anagold Madencilik je provozovatelem prvotřídního zlatého dolu Çöpler v Turecku. Důl Çöpler se nachází ve východní části středního Turecka v provincii Erzincan, přibližně 1100 km jihovýchodně od Istanbulu a 550 km východně od Ankary, hlavního města Turecka. Stavební činnost v dole Çöpler byla zahájena slavnostním otevřením 25. října 2009 a první odlitek zlata byl realizován 22. prosince 2010.

Společnost Anagold Madencilik byla založena v roce 2000 a je společným podnikem společností Alacer Gold Corp. a Lidya Madencilik.

Alacer Gold Corp. je mezinárodní těžební společnost kótovaná na torontské a australské burze. Korporace se zaměřuje především na využití svého základního dolu Çöpler a silné rozvahy k maximalizaci hodnoty portfolia, maximalizaci volných peněžních toků, minimalizaci projektového rizika, a tím k vytvoření maximální hodnoty pro akcionáře.


Oficiální zprávy: důlní dělníci v ohrožení

Jestliže se o katastrofě hovoří z úst ministrů či mluvčích ministerstev, jednoznačně zprávy hovoří o lidech přímo v dole.

Ministr vnitra Ali Yerlikaya:

[17:30 pro TRT Haber] Sesuv půdy postihl 9 našich pracovníků. Kolegům a rodinám těchto bratrů a sester chceme předat pouze dobré zprávy.

[19:06 první vlastní zpráva] Dnes v 14.28 došlo k závalu v dole v okrese İliç v provincii Erzincan a podle prvních zjištění bylo pod závalem uvězněno 9 pracovníků. 

Do oblasti incidentu bylo vysláno celkem 400 pracovníků z provinčních ředitelství AFAD, Erzincan JAK, Erzincan TAF a Erzincan Volunteers.

Naše úsilí dostat se k pracovníkům pod závalem začalo a pokračuje.

O vývoji situace budeme i nadále informovat veřejnost.

[3:31 ráno] Vydali jsme se do regionu, abychom provedli inspekce v İliç, Erzincan, kde došlo k sesuvu půdy.

Podle našich prvních zjištění bylo bohužel pod sesuvem uvězněno 9 našich pracovníků a naše pátrací a záchranné akce pokračují.

Od prvních minut události byli do regionu vysláni provinční ředitelé AFAD z Erzincanu, Erzurumu, Sivasu a Tunceli a ředitelé odborů ze Sivasu, Erzurumu, Rize a Diyarbakıru.

K dnešnímu dni pracuje v regionu celkem 827 pracovníků, včetně 339 pátracích a záchranných pracovníků z AFAD, JAK, TAF, EGM, horníků a nevládních organizací.

Také

  • 562 vozidel,
  • 5 dronů,
  • 2 vozidla CBRN, 
  • 5 radarových zařízení citlivých na kovy a
  • s 5 záchrannými psy pokračují pátrací a záchranné operace.

Za účelem identifikace osob pod závalem byla instalována zařízení, jako jsou mobilní sledovací systémy a pozemní radar; do terénu byl nasazen dekontaminační a mobilní koordinační vůz.

Vyjadřuji soustrast našim horníkům, Erzincanu i našemu národu.

Ministr životního prostředí, urbanizace a změny klimatu Mehmet Özhaseki: (sám pouze přesdílel tiskovou zprávu vlastního ministerstva):

Jsme na poli se všemi prostředky našeho státu. Pátrací a záchranné operace pokračují pod koordinací AFAD.

Kromě toho jsme ihned po sesuvu půdy vyslali do regionu inspekční týmy ústředního a provinčního ředitelství našeho ministerstva. Abychom zabránili tomu, že se materiál, který při sesuvu půdy vytekl, dostane do řeky Eufrat, nechali jsme uzavřít kryty propustku, kde potok Sabırlı ústí do řeky Eufrat.

Naše týmy nadále pracují v terénu a citlivě sledujeme vývoj situace.

MIMOCHODEM: Zde je první a jediná oficiální zmínka o potenciálním nebezpečí pro přírodní prostředí.

Guvernér provincie Erzincan pan Hamza Aydoğdu: Důležité je nyní rychle se dostat k našim občanům, kteří jsou zasypáni, a bezpečně je dostat ven. K tomu poskytneme všechny potřebné informace. Podívejte se, říkáme zemina, šli jsme se všemi našimi přáteli a viděli jsme sesuv jak na pravé, tak na levé straně. Všichni naši přátelé právě provádějí měření. Týmy z Ankary jsou na cestě. Pro nás je teď nejdůležitější dostat naše občany, kteří jsou pod zeminou, bezpečně ven. Všechny naše týmy jsou zde kvůli této záležitosti. Byli jsme zde v době incidentu. Náš ministr vnitra dostává informace každých 10 minut. Náš prezident volal z Egypta, poskytli jsme informace. Všechny pátrací a záchranné týmy jsou zde. Usilovně pracujeme, snažíme se. Pokud se objeví nějaký nedostatek nebo závada, stát určitě udělá, co bude třeba, ale naší nejdůležitější prioritou v tuto chvíli je dostat se co nejdříve k našim občanům zasypaným pod zemí.

Ministr průmyslu a technologií Mehmet Fatih Kacır: nic

Ministr energetiky a přírodních zdrojů Alparslan Bayraktar: Po důlním neštěstí v okrese İliç v Erzincanu pokračují v práci pátrací a záchranné týmy vyslané do regionu, aby se dostaly k našim 9 horníkům.

Jako ministerstvo sledujeme vývoj situace okamžik po okamžiku v krizovém centru, které jsme zřídili od první chvíle.

Abychom mohli práci úzce koordinovat, přeruším s naším prezidentem svůj zahraniční program a od dnešního večera se vydám do regionu.

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca:

[17:33] Jsme ve službě pro lékařskou záchrannou a pohotovostní zdravotní službu s 6 ambulancemi a 2 týmy UMKE kvůli incidentu sesuvu půdy v dole v Erzincan İliç. Lidé, kteří se domnívají, že jsou pod půdou, dosud nebyli dosaženi. Kéž nás Bůh chrání před touto a všemi podobnými katastrofami.



[22:26] Počet sanitek přidělených na místo pro 9 osob uvězněných pod zemí kvůli sesuvu půdy v dole v İliç, Erzincan byl zvýšen na 10 a počet týmů UMKE byl zvýšen na 3. Byla zřízena plně vybavená zásahová jednotka a přidělena 2 zásahová vozidla.

Ministr mládeže a sportu Osman Aşkın Bak: Zprávu o sesuvu půdy v okrese İliç v Erzincanu jsem se dozvěděl s velkým smutkem.

Modlíme se, aby se naši pracovníci co nejdříve ve zdraví shledali se svými rodinami.

Kandidát na post starosty Istanbulu a ministr přírodního prostředí z let 2018 až 2023 Murat Kurum: Doufám, že nikdo z našich horníků nebude zraněn při závalu, ke kterému došlo v dole v Erzincanu v důsledku sesuvu půdy. Naše modlitby jsou s našimi horníky.

Žádné další zprávy od vládních politiků není slyšet.


Česká média: Skoro nic

Česká tisková kancelář ČTK vydala tiskovou zprávu, kterou média moc přijmout nechtěla. Objevila se pouze v médiu Deník N (Na východě Turecka sesuv půdy uvěznil horníky ve zlatém dole).

A to je vše, přátelé! Nikde se neobjevila ani krátká noticka. Je to další důkaz toho jak moc česká média ignorují Turecko a dění v něm.


Slovenská média: víc

Krátké články vydala řada médií:

Pravda: Na východe Turecka zosuv pôdy uväznil asi 10 baníkov

Plus: Banícke nešťastie v Turecku: Po zosuve pôdy je minimálne deväť ľudí je pochovaných zaživa!

Sme: Po zosuve pôdy uviazlo najmenej deväť ľudí v tureckej v bani na zlato

Štandard: V bani na zlato na východe Turecka uviazlo po zosuve pôdy najmenej deväť baníkov

Koktejl: Zosuv pôdy uväznil pod zemou najmenej deväť baníkov: Začal sa boj o prežitie!

Zoznam: Po zosuve pôdy uviazlo najmenej deväť ľudí v bani na zlato


Hrozí ekologická katastrofa?

Na toto téma bude vytvořen další článek, věnující se této části problematiky.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih