Přeskočit na hlavní obsah

Turecko má mít 4. mobilního operátora, výhodného pro Čechy i Slováky

Záplava předvolebních informací málem přehlušila drobnou zprávu, že se v Turecku má objevit čtvrtý mobilní operátor s velmi zajímavými cenami. Zároveň se objevily pochybnosti. Jedná se o společnost Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., která vystupuje pod zkráceným jménem Netgsm.

Oficiální informace zveřejněné v Anadolu Ajansi jsou následující:

Adem Öcal, předseda představenstva společnosti Netgsm, sdělil zpravodaji mediální agentury Anadolu Ajansi, že společnost poskytuje služby na základě licencí na pevnou telefonii, virtuální mobilní telefonii, poskytování internetových služeb a komunikační infrastrukturu, které získala v roce 2009 od Úřadu pro informační technologie a komunikace BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan) ministerstva dopravy a infrastruktury.



Öcal uvedl, že poprvé v oblasti mobilních telefonních služeb zřídil infrastrukturu páteřní sítě GSM v rámci služeb virtuální mobilní sítě, a sdělil, že od BTK obdržel blok čísel 0510 22X XXXX a loni začal zkušebně poskytovat služby.

Společnost Öcal informovala, že se v rámci pevných telefonních služeb vyšvihla na 4. místo za privilegované společnosti skupiny s téměř 200 tisíci účastníky VoIP/SMS/internetu.

Öcal zdůraznil, že většinu softwaru, který používají v infrastruktuře, vyvíjejí prioritně prostřednictvím projektů výzkumu a vývoje podporovaných Tureckou radou pro vědecký a technologický výzkum (TÜBİTAK), a uvedl, že mají kvalitní personál, vlastní datové centrum, zkušenosti a infrastrukturu v oblasti elektroniky a softwaru.



Öcal uvedl, že potřeba mobility si vyžádala zřízení základnové stanice u operátorů, kteří základnovou stanici využívají společně s mobilními operátory, ale ostatní infrastrukturu zcela vlastní, a řekl: "Služba virtuální mobilní sítě je mobilní operátor, který využívá základnové stanice, které vysílají frekvence přidělené pro GSM, což je vzácný veřejný zdroj, společně s ostatními mobilními operátory tím, že si je pronajímá, a nijak se od nich neliší z hlediska provozu."

Společnost Öcal uvedla, že souhlasy se svými žádostmi u ICTA obdržela koncem loňského roku, a řekla: "Podali jsme potřebné žádosti. Nákupy předplatného lze provádět prostřednictvím e-Governmentu nebo mobilní aplikace ověřené umělou inteligencí v chytrých telefonech, aniž by bylo nutné chodit k jakémukoli prodejci. Nábor předplatitelů jsme zahájili od tohoto měsíce."

Öcal uvedl, že budou sloužit jako čtvrtý operátor po mobilní službě TT Mobil společnosti Türk Telekom, Turkcell a Vodafone Türkiye. Dále poznamenal, že čísla ostatních GSM operátorů mohou být rovněž převedena do Netgsm. "Naším cílem je dosáhnout do konce letošního roku počtu 3 milionů účastníků s přeneseným číslem," řekl Öcal.

Tolik oficiální vyjádření.


Cože je "full MVNO"?

Ano, pokud jde o základnové stanice BTS, z jejich úhlu pohledu jsou jen dvě skupiny: fyzičtí operátoři (tedy jejich provozovatelé) a virtuální operátoři (tedy firmy, které si služby těch BTS jen pronajímají). Ve skutečnosti je ve virtuálních mobilních operátorech řada kategorií.


systém BTS s typickými obdélníkovými anténami (zdroj: wikipedia.org)


MIMOCHODEM: BTS je zkratka z base transceiver station, což je anténa elektronika pro radiovou komunikaci mobilního telefonu s telefonní sítí. Je to poslední bod celého řetězce, za kterým následuje už jen mobilní telefon.

Podle svého tvrzení je Netgsm turecká první a jediná plnohodnotná MVNO. Své služby začala poskytovat mobilním účastníkům v březnu 2023. V Turecku Netgsm společně využívá základnové stanice Turkcell, kterému patří i další infrastruktura.



Netgsm podle svého tvrzení z května 2023 nastavila svou infrastrukturu tak, aby k ní do konce roku 2023 přešel 1 milion střízlivých účastníků, což je přibližně 1 % z 90 milionů mobilních účastníků, které v Turecku vlastní 3 mobilní operátoři. Jiná mobilní čísla než čísla 3 mobilních operátorů nebyla v Turecku přidělována přibližně 30 let a je to poprvé, kdy lze získat mobilní číslo od 4. operátora nebo kdy lze mobilní číslo přenést ke 4. operátorovi; To společnosti Netgsm usnadňuje překročení 1 milionu předplatitelů do konce roku 2023.


Stávající virtuální mobilní operátoři

Turecko má několik virtuálních operátorů. Prostřednictvím Turkcellu to jsou:

  • 61Cell (pro fanoušky sportovního klubu Trabzonspor), předčíslí 0561
  • Bursa Mobile (pro fanoušky sportovního klubu Bursaspor), předčíslí 0516 16
  • Netgsm (viz tento článek), předčíslí 0510 22

Prostřednictvím Türk Telekom to jsou:

  • BİMcell (maloobchodního řetězce BİM), předčíslí 0551
  • Fenercell (pro fanoušky sportovního klubu Fenerbahče; údajně první virtuální operátor, začínající 23. února 2009 s operátorem AVEA, který je dnes součástí Türk Telekom), předčíslí neznámé
  • Galatasaray Mobile (pro fanoušky sportovního klubu Galatasaray; počátek 10. dubna 2009; měli slogan "jeden tým, jedno srdce, jedna síť"), předčíslí neznámé
  • Pttcell (turecké státní pošty PTT), předčíslí neznámé
  • Teknosacell (řetězce s elektrickými spotřebiči a elektronikou Teknosa; počátek16. února 2015), předčíslí neznámé



Opravdu 4. operátor?

Operátor znamená, že provozuje vlastní síť BTS základnových stanic. Virtuální operátor neboli MVNO (operátor mobilní virtuální sítě = mobile virtual network operator) znamená, že nemá vlastní infrastrukturu, takže používá BTS stanice smluvního operátora. 

A v čem je problém? Že Netgsm nemá vlastní síť BTS stanic, je tudíž virtuální operátor a využívá BTS síť jiné společnosti. To samo o sobě znamená, že není 4. mobilní operátor, ale pouze virtuální operátor.

Ale podle vyjádření CEO společnosti vyplývá, že to nebude navěky. Je zřejmé, že společnost má podporu vlády a vládních organizací. Proto se dá očekávat, že v budování sítě BTS a tudíž přetvoření z virtuálního do skutečného operátora nemusí nic bránit.

Už sám fakt, že společnost Netgsm má vše kromě BTS naznačuje, že vytvoření sítě základnových stanic BTS je pouze logickým a posledním krokem k tomu stát se plnohodnotným operátorem, tedy oním 4. operátorem.

Další hypotetickou otázkou je provázanost se státním výzkumným ústavem TÜBITAK s případnou možností protežování Netgsm při zavádění mobilní infrastruktury 5G turecké výroby. To je ale záležitost zákulisních her, které nejsou navenek patrny.


Ceny balíčků

Začněme nejlevnějšími měsíčními tarify klasických kombinovaných balíčků, kde jsou data, hovor a SMS.



Tu jsou časté tarify z vyšší kategorie.



Nejdražší tarify nabízejí až nepříliš obvyklých 50 GB a 2000 minut hovoru.

MIMOCHODEM: Pokud se vám zdá 2000 minut neboli 33,3 hodin neboli víc než jeden den hovorů málo, společnost Türkcell nabízí balíček s 2500 minutami měsíčně (téměř dva dny nepřetržitého volání) nebo 24000 minutami ročně (400 hodin, což vyjde na oněch 2000 minut měsíčně). Ale pamětníci si vzpomenou na "Léto patří keckám", což byla před deseti lety kampaň českého Vodafonu, který nabízel balíček ke všem předplaceným kartám na volání neomezeně.



Turecký mobilní trh zareagoval dočasným snížením cen jejich balíčků, jak dokládá ceník Vodafone TR. Jaký to mělo stálý dopad uvidíme po skončení kampaní.

MIMOCHODEM: Některé mobilní služby mohou klamat tělem. Některé jsou jen na týden, některé jsou na 28 dní neboli 4 týdny (nikoli na měsíc), jindy mohou v měsíčním balíčku mít roční limit (viz výše).

Vedle toho existují tarify pro mobilní internet (tedy pouze data), ukázka nejnižších cen



...další jen pro hovor (typicky pro uživatele klasických telefonů, kteří nepoužívají ani SMS, jen telefonují) s ukázkou nejlevnějších balíčků...



...a nakonec tarify pro M2M / IoT.



Jaké je pokrytí?

Tato informace není známá. Je ale možné vycházet z pokrytí Turkcellu, od kterého využívá síť. Velmi hrubou mapu poskytuje například nPerf, měřicí mobilní aplikace. Mapa typicky znázorňuje místa, kudy majitelé mobilů s nPerf jeli (autem, autobusem, vlakem, lodí), šli nebo pobývali (domov, restaurace, obchod atd.). Mnoho uživatelů s nPerf nechodí po lese či malých vesnicích.



Lze předpokládat, že postupně bude budovat vlastní síť s tím, na vlastních BTS bude skutečný operátor, v místech bez vlastních BTS bude virtuální operátor využívající síť Turkcellu (myšlenka prostého přechodu z plného virtuálního na plného skutečného operátora se zdá jak riskantní, tak nereálná). Tak to například v současné době dělá na Slovensku nový čtvrtý operátor 4ka, který používá vlastní síť 4KA SK a v ostatních místech tzv. národní roaming od Orange (ještě minulý rok 3G, od ledna 2024 je to 4G).


Ceny volání do zahraničí

Co někdy zákazníky ničí, to je volání do zahraničí. Aby se v tom dalo vyznat, to chce mapu, nutno přiznat. Mapu cen už tady máme, tak se na ni povídáme.

Ceny jsou až extrémně odlišné. Jen na evropském kontinentě má země s nejdražším voláním 37x (slovy třicet-sedm-krát) vyšší cenu než u nejlevnější země. A aby nedošlo k mýlce, obě cílové země patří k nejbohatším v Evropě (Norsko versus Spojené království Velké Británie a Severního Irska), takže v tom to nebude, dokonce ani členstvím v EU (a úvahy za krátké jméno Norska versus daň za příliš dlouhé jméno té druhé země musíme zaplašit).



Ceny nemají prakticky žádnou logiku. Není zde dělení východ / západ, sever / jih, bohatí / chudí, malí / velcí, blízko / daleko (myšleno od Turecka), dokonce ani bloky (jako Skandinávie, Severské státy, Pobaltské státy, Balkán, Iberský poloostrov, Evropská unie, státy Schengenu, severní Afrika...). Jediný ucelený blok jsou země bývalé Jugoslávie (akorát Černá Hora to kazí) a Kavkazské státy. 

MIMOCHODEM: Na mapě je Rusko a Kazachstán šedě, protože ani jeden stát nebyl nalezen. Přesněji řečeno identifikace pomocí mezinárodního předčíslí, které mají Rusko i Kazachstán stále z dob Sovětského svazu, tedy +7 (dodnes se neoddělily).

Deset zemí s nejlevnějším voláním z Turecka do zahraničí za minutu s Netgsm je:

  1. ₺0,603 Norsko
  2. ₺0,636 Slovensko
  3. ₺0,650 Itálie
  4. ₺0,655 Rumunsko
  5. ₺0,725 Švédsko
  6. ₺0,730 Island
  7. ₺0,941 Estonsko
  8. ₺1,232 San Marino
  9. ₺1,555 Andorra
  10. ₺1,607 Česko


Prvních sedm spadá do kategorie pod jednu tureckou liru, takže na mapě jsou tmavě zeleně. Česko spadá do kategorie 1 až 3 liry, takže je světle zeleně. A přestože je volání do Česka asi 2,5x dražší než volání na Slovensko, stále patří k nejlevnějším (minuta volání do Spojeného království totiž přijde na 22,668 turecké liry).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: aa.com.tr, netgsm.com.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,