Přeskočit na hlavní obsah

Falešná stránka lákající na IstanbulKart pro městskou dopravu v Istanbulu

Papír a sociální média snesou všechno. Na Facebooku i jinde se čas od času objevují falešné reklamy či nabídky na nezvykle výhodné služby. Jedna taková mířící na istanbulskou městskou dopravu se objevuje v těchto dnech. Jak poznat, že je to podvod?

Nejdřív se podívejme na to jak vypadá, abychom posléze rozebrali jednu část po druhé pro poučení pro případné "příště".



Zde je překlad textu:

Každoroční akce se vrací, dopravní podnik nabízí:

Neomezené cestování ve všech prostředcích veřejné dopravy po dobu 12 měsíců

Pouze 77 TL

Zbývá pouze 250 karet

Pro získání karty prosím následujte tento odkaz

Vzhledem k tomu, že základní cena za jedinou jízdu na 17,70 TL, je nabídka neuvěřitelně štědrá. Až moc. Ano, je sice před volbami, ale tohle?


Jak poznat, že jde o podvod? Fotka, autobus a okolí

Není nutné být velký odborník na grafiku abychom poznali, že kombinace pána, autobusu s autobusovou zastávkou a karty je zkombinovaná v počítači (tedy nejde o autentický snímek).



Plot za autobusem a tvar zastávky napovídají, že se jedná o metrobus, tedy autobus jezdící po vlastní silnici. Tento model autobusu ale je starý, takže možná již byl nahrazen jiným.



A ejhle! Snímek pochází z veřejné databáze snímků. A proč by istanbulská společnost využívala placený snímek od amerického poskytovatele fotografických záběrů, když si mohou vyfotit kdykoli sami (navíc když jde o "jejich" firmu, takže stačí jen sáhnout do interní databáze PR oddělení).


Jak poznat, že jde o podvod? Fotka karty

Muž na snímku drží v ruce kartu s nápisem iSTANBUL KART s na spodním okraji "12 Months".


skutečná karta onoho designu (ovšem od července 2021 se nevydává)


Nápis 12 měsíců se nachází na místě, kde karty mají své sériové číslo. Případné další nápisy jsou umístěny jinde.


současný design IstanbulKart používaný od července 2021


Klíčový problém je v tom, že tento model se od počátku července 2021 nepoužívá, když nastoupil design s mottem srdce.


Jak poznat, že jde o podvod? Jméno firmy

Nabídka je psána jménem "İBB Tasimacilik". Pod zkratkou İBB se skrývá "İstanbul Büyükşehir Belediyesi" (Radnice velkoměsta Istanbulu) a je to oficiální zkratka města, to je správně. Ovšem žádná společnost İBB Tasimacilik neexistuje. Navíc v překladu "transport" se používá spíš pro nákladní dopravu než pro přepravu pasažérů.

Istanbul má pod sebou několik společností pro osobní přepravu, jako:

  • Metro Istanbul neboli İstanbul Ulaşım A. Ş. (kolejová doprava s důrazem na metro)
  • Şehir Hatları = İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. (lodní doprava, přívozy)
  • İETT (İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel) pro autobusovou dopravu atd.

Navíc IstanbulKart je systém převyšující pouhou dopravu. Nestará se o ni žádná společnost související s dopravou, ale městem vlastněná samostatná společnost BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.


Jak poznat, že jde o podvod? Odkaz

Podívejme se na zoubek přiložené adrese 

https://drwatchmods.com/nZfh6K6K

Velkoměsto Istanbul patří k těm nemnoha, která mají vlastní doménu. V případě Istanbulu to je .istanbul nebo .ist v kratší podobě. Protože jde o Turecko, dá se uvažovat o doméně .tr. Ovšem odkaz v klamavé reklamě používá doménu .com (tedy pro komerční firmy původně v USA, nyní obecně pro cokoli na světě).

Za další jméno drwatchmods neboli Dr. Watch Mods nemá evidentně nic společného ani s Tureckem, ani s Istanbulem, ani s městskou hromadnou dopravou.

Všechny společnosti spadající pod istanbulskou radnici používají doménu .istanbul, jako:

https://www.metro.istanbul/

https://www.iett.istanbul/

https://www.sehirhatlari.istanbul/

Nakonec něco, co autoři falešné reklamy nevěděli: samotná karta KartIstanbul se používá v celé řadě doprav (dokonce i mimo ni jako platební karta), má vlastní stránku https://www.istanbulkart.istanbul/

MIMOCHODEM: Existují také zkrácené odkazy. Společnost Belbim starající se o IstanbulKart také používá, ale u serveru http://onelink.to/.

Analýza odkazu drwatchmods.com nástrojem DNSlytics.com ukázala, že míří na IP adresu 188.246.235.204 u poskytovatele Selestel v Petrohradě v Rusku.


Test aneb důkaz místo slibů

Jak bezpečně otestovat web, aniž bychom učinili to, k čemu nás tlačí? Existuje více způsobů, laicky je možné jednoduše udělat následující:

Otevřít v prohlížeči anonymní režim. Tam se podívat na základ adresy, v tomto případě https://drwatchmods.com. Jestliže bude odkaz mířit na seriózní stránku, uvidíme ji. Jestliže jde o podvod, budou se snažit naopak skrývat.



Výsledek? Firma se skrývá. Je to tedy poslední zde předložený důkaz toho, že se jedná o podvod.

A tak je to na internetu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,