Přeskočit na hlavní obsah

Turecko hlásí přes 3 metry sněhu, laviny či sněhové prázdniny

Zdá se, že příchodem prvního jarního dne se počasí v Turecku rozhodlo, že se vydá opačným směrem. Východ i střed Turecka úpí pod náporem sněhu, který již způsobil pád lavin, z nichž jedna zasypala část dálnice. Na části území byly vyhlášeny sněhové prázdniny.


Laviny padají jako zralé hrušky

Ačkoli se o tom místní tisk moc nezmiňuje, na východě Turecka je pád laviny na denním pořádku. V tisku se objeví jen když zasype dálnici nebo když jsou zranění či ztráty na životech. Jen za poslední dva dny spadlo jen na dálnici Van-Çatak deset lavin.


zdroj: vanolay.com


Tato silnice je tedy neprůjezdná, silničáři se snaží odstranit lavinový sníh a celou trasu zprovoznit.

Dnes odpoledne v oblasti Yaylalar na dálnici Ardahan-Artvin došlo k pádu laviny kvůli hustému sněžení a vánici. V důsledku laviny byla silnice uzavřena pro dopravu a týmy dálnic začaly pracovat.


Ankara: Sněží již druhý den

Turecké hlavní město hlásí, že již druhý den sněží a sněhová pokrývka již netaje a drží. Sem i do řady dalších měst opět vyjeli silničáři, kteří jednak odklízejí sníh, jednak provádějí posyp vozovek.


zdroj: dha.com.tr



Sněhové prázdniny nejen pro školy

Protože dva dny silně sněží a někde se přidal také silný vítr, sněhové prázdniny vyhlásily turecké provincie Bitlis, Hakkari a Sivas. To se nemusí týkat pouze školek, základních a středních škol. Například v provincii Hakkari těhotné a zdravotně postižené zaměstnankyně pracující ve veřejných institucích budou mít dnes administrativní volno.



Páteční sněhové prázdniny nejsou tento týden první. Již v úterý 19. března je vyhlásil guvernér provincie Hakkari. Ve středu 20. března vyhlásily sněhové prázdniny provincie Hakkari, Van a Şırnak. Včera neboli ve čtvrtek 21. března vyhlásil sněhové prázdniny guvernér provinciích Amasya, Gümüşhane (tam pouze v okresech Torul a Kürtün), Bolu, Düzce a Kars. Tamtéž bylo 240 venkovských silnic uzavřeno kvůli hustému sněžení a vánici.


Přes tři metry sněhu

Již tradičně Bahcesaray / Karabet tepesi (provincie Van na východě Turecka) hlásí nejvíce sněhu, a to 315 centimetrů. Lyžařské středisko Hakkari ve stejnojmenné provincii (sousedí s provincií Van) hlásí 252 centimetrů sněhu.

MIMOCHODEM: Zmíněné lyžařské středisko je též známé jako Merga Bütan Yaylası. Nachází se v nadmořské výšce 2800 metrů, tedy výš než nejvyšší hora Slovenska, Gerlachovský štít (ten má nadmořskou výšku  2 654,4 metrů).


Je tohle normální?

Ano, je. Turecko má březen jako jeden z měsíců s nejvyšším spadem sněhu. Vliv má totiž okolní moře, které se nejenže neohřívá, ale někde se stále ochlazuje. Zamračené počasí a okolní vzduch chladnější než voda nemohou být zdrojem ničeho jiného než ochlazování.

Čím dál víc turistů a dovolenkářů se ptá jestli to je už v Turecku na koupání, když se tato země nachází na břehu Středozemního moře. Turecko má ale hory, spoustu hor, které mají také sníh. Některá lyžařská střediska v Turecku ještě nabízejí i přes 2,5 metru sněhu.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de