Přeskočit na hlavní obsah

Povolební násilí ve východním Turecku s jednou obětí, stanné právo na řadě míst

Případ vybrání druhého namísto prvního do role spoluradního provincie Van vyvolaly od občanů Vanu i jinde po Turecku silnou odezvu, a to od poklidných protestů po násilné akce a volání po odvetě ze strany teroristické organizace PKK. Guvernéři řady provincií vyhlásili stanné právo na řadě míst.


Rozbuška problému

Jak jsme již včera psali v článku Turecké volby 2024: První velký skandál a následné pouliční násilnosti, provincie Van má velký problém, když jednoznačný vítěz nebyl uznán a namísto něj byl volebním úřadem předána pravomoc druhému v pořadí, kandidátovi ze strany AKP.

Bohužel to není první oběť v souvislosti s volbami. Již v den voleb zemřel v provincii Diyarbakır člen strany DEM na cestě do volební místnosti (psali jsme článek Turecké volby 2024: 1 mrtvý, 12 zraněných).


Siirt, Pervari: 1 mrtvý, 4 zranění

Městečko Pervari s něco nad 6 tisíci obyvateli (provincie Siirt) se stalo dalším epicentrem násilností, kde příčinou byly právě skončené volby. Po sporu mezi příznivci stran AKP a DEVA byla jedna oběť a čtyři zraněné osoby.


policisté v ulicích Pervari (zdroj: sozcu.com.tr)


Guvernér provincie vyhlásil proto v daném místě stanné právo, a to od 1. hodiny ranní ode dnešního dne 3. dubna:

"S výjimkou těch, které orgány gubernie a okresního hejtmanství uznají za vhodné, jsou mezi uvedenými daty v souladu s ustanoveními čl. 11 písm. a) a c) zákona o zemské správě č. 5442 rovněž zakázány činnosti, jako jsou tisková prohlášení, zasedání a ankety, stavění/otevírání stanů a stánků, organizování podpisových akcí, distribuce letáků, brožur a letáků a všechny druhy protestních akcí. V souladu s ustanoveními odstavců (a) a (c) článku 11 zákona o zemské správě č. 5442 se za účelem zabránění účasti na všech druzích nezákonných akcí / událostí souvisejících s tématem uvedeným ve výše uvedených příspěvcích a podobnými záležitostmi opět mezi výše uvedenými daty individuálně nebo kolektivně z našich okresů nebo okolních provincií nebo s využitím trasy naší provincie, za účelem zabránění účasti na všech druzích nezákonných akcí / událostí, zakazuje podle článku 11 zákona o zemské správě č. 5442 osoba / osoby / skupiny / skupiny, které se mohou účastnit nezákonných akcí / událostí. V souladu s ustanovením odstavce c) článku 11 zákona o zemské správě č. 5442 bylo úřadem guvernéra rozhodnuto nepovolit jim vstup do naší provincie a okresů a nepovolit jim individuální ani kolektivní odchod."


Van, Bitlis: zákazy, příkazy

Úřady guvernérů provincií Bitlis a Van vydaly prohlášení a oznámil, že ve dnech od 3. do 17. dubna jsou zakázána tisková prohlášení, protesty vsedě a průzkumy, stavění/otevírání stanů a stánků, organizování podpisových akcí, distribuce letáků, brožur a letáků, aby se předešlo možným incidentům a zajistila se bezpečnost života a majetku veřejnosti.


Hakkari: Prostesty, střelba, vodní děla

Také z provincie Hakkari jsou hlášeny v posledních hodinách násilnosti.


Ministr vnitra: Zatkli jsme 89 osob

Ali Yerlikaya v noci na dnešek prohlásil, že za včerejší den zatkli 89 osob, konkrétně:

  • 26 v provincii Van
  • 29 v okrese Yüksekova v provincii Hakkari
  • 9 ve městě Hakkari
  • 4 v provincii Siirt
  • 5 v provincii Batman
  • 10 v provincii Şırnak
  • 6 v provincii Izmir


"2. dubna 2024, úterý, nepovolený demonstrační pochod, provolávání hesel oslavujících a podporujících separatistickou teroristickou organizaci, napadání našich bezpečnostních složek kameny a kladení odporu navzdory varování."



Zajímavostí je zásadní obrat ve vyjadřování ministra vnitra. Zatímco doposud jednoznačně jmenoval PKK, Islámský stát a podobně, nyní jen neutrálně hovoří o separatistické teroristické organizaci (demonstranti volali PKK).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,