Přeskočit na hlavní obsah

Velký skandál značky Patiswiss v Turecku

Stížností na plíseň v čokoládě to začalo a rezignací CEO a skandálními odhaleními ohledně osoby CEO i ohledně společnosti jako takové a zastavením prodeje produktů této značky některými řetězci to skončilo. Selhala klíčová disciplína public relations, a to krizová komunikace, vznikly podezření na parazitování na švýcarské stejnojmenné značce, stejně tak jako pochybnosti o vysokoškolském titulu CEO.


Patiswiss, Ankara

Nejdříve si představme tureckou společnost tohoto jména. Je to turecká společnost na výrobu čokolády a dezertů, založena v roce 2004. Jednalo se o malou cukrárnu s plochou 200 metrů čtverečních. V roce 2017 ji koupila Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu s tím, že jejím snem bylo stát se cukrářkou, ačkoli je podle jejích informací inženýrka elektrotechniky.


vlevo Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, vpravo snímek plesnivé čokolády (zdroj: odatv.com)


Podle Wikipedie v roce 2022 společnost otevřela čtvrtou továrnu. V květnu 2023 oznámil zástupce společnosti Patiswiss v USA Mustafa Nazif Yıldız, že výrobky společnosti se prodávají v obchodech s potravinami v USA a že chtějí na tento trh expandovat. V říjnu 2023 paní Yıldız Tunaoğlu oznámila, že společnost chce být nabídnuta veřejnosti a že datum nabídky bude brzy oznámeno. V prosinci 2023 Yıldız Tunaoğlu oznámila, že Patiswiss vyváží do 35 zemí, především do USA, Ruska a Velké Británie, a že 10 % obratu pochází z tohoto vývozu.

Oni sami o sobě na webu říkají:

Patiswiss je butiková značka čokolády založená v Ankaře v roce 2004 a zahájená pod vedením švýcarských odborníků na čokoládu. Patiswiss, která sdružuje ty nejkvalitnější a nejchutnější čokolády nejen v Ankaře, ale i po celém Turecku, ukázala, jak lze z kakaových bobů vytvořit zázraky spojením přírodních a svěžích tureckých chutí s kvalitní čokoládou. Patiswiss, který pochází z rukou umělce vykonávajícího své umění s láskou, vždy rád přenášel tuto lásku do srdcí milovníků čokolády a dělal jim radost.

PATISWISS DNES

Společnost Patiswiss Handmade Chocolates, která byla založena jako butiková čokoládovna, se v lednu 2020 přeměnila na čokoládovnu s celkovou uzavřenou plochou 8500 m², která spojuje ruční výrobu zkušených řemeslníků se dvěma továrnami, vyrábí podle vysokých standardů bezpečnosti a kvality potravin a zahrnuje další skupiny výrobků, jako jsou krémové chlebíčky, müsli, dorty, koláče a sušenky, a ve svém portfoliu má více než 140 druhů výrobků ve 12 hlavních kategoriích. Kromě toho pokračuje ve spolupráci s mnoha společnostmi dodávkami průmyslové čokolády a surovin pro výrobky, které vyrábí.

Tato společnost podle jejího účtu na LinkedInu má 500 až 1000 zaměstnanců.


Rozbuška problému

Jednoho dne narazila jedna zákaznice na to, že v čokoládě nalezla plíseň. O svou zkušenost se podělila na LinkedInu s tím, že ve svém příspěvku také označil Elifa Aslı Yıldıze Tunaoğlu, CEO společnosti Patiswiss: "To je poprvé, co jsem svědkem plesnivé čokolády. Navíc je datum spotřeby ještě daleko. Pravděpodobně se jedná o problém s podmínkami skladování v procesu dodavatelského řetězce."



Namísto poděkování za zpětnou reakci, omluvu, kličkování, ticho či jiné očekávatelné formy reakce se stalo něco jiného. Přímo CEO společnosti ji napadla velmi nevybíravými výrazy se spoustou gramatických chyb, kde neopomenula vyhrožovat množstvím právníků:

"Víte, že tyto výrobky nikdy nezplesniví? Řekněme, že je to pravda. Myslím, že byste měli urychleně zkontrolovat úroveň vlhkosti ve vašem domě. A je škoda, že nemáte žádný další obsah, který byste sdíleli na Linkedin. Máte pravdu, všichni nás potřebují, abychom vydělávali peníze. Podívejte se, kdo tam dole píše "nesmysly". Všichni si neuvědomují, co po nás budou chtít právníci za hanobení značky, znehodnocování značky atd. A také! Pokud se nám taková situace stane, řekněte nám to a žádejte odškodnění! Před vámi je váš gigant MIGROS a my. Všichni si tak stojí za svým produktem! Přeji vám hodně štěstí. Naši právníci se s vámi spojí, ale já si své záležitosti ráda řeším sama."

To se samozřejmě dozvěděla veřejnost. Poté reakce CEO zmizela, zato firma Patiswiss zveřejnila prohlášení:

"Jako značka Patiswiss vynakládáme velké úsilí, abychom zajistili, že naše výrobky zůstanou čerstvé a zdravé po celou dobu jejich trvanlivosti. V případě problémů s výrobky způsobených různými faktory analyzujeme všechny podrobnosti s naším zákaznickým servisem a souvisejícími odděleními a dosahujeme řešení. Každou zpětnou vazbu vnímáme jako příležitost ke zlepšení našich výrobků."


Je to ta švýcarská firma, že ano.... ŽE ANO?

Společnost PATISWISS AG byla založena v roce 1905 a působí v sektoru cukrářských výrobků. Sídlí na adrese Klärstrasse 1, 4617 Gunzgen - Švýcarsko, web mají na adrese patiswiss.com. Společnost o sobě říká, že má 50 zaměstnanců.

Když se lidé obrátili na ně, zjistilo se, že s tureckou stejnojmennou společností nemají nic společného, naopak původní švýcarská firma se s tureckou společností v řadě zemí soudí.



MIMOCHODEM: Pod emailem je podepsaný Sandro Ott, který je CEO švýcarské společnosti Patiswiss AG teprve od 1. března letošního roku po odstoupení svého předchůdce Stefana Gellera ze zdravotních důvodů. Sandro Ott předtím působil na pozici ředitele marketingu stejné společnosti.

Prohlášení o společnosti Patiswiss Turecko:

Od tohoto týdne se na nás stále častěji obracejí různé strany v souvislosti se zjevnou vadou kvality společnosti Patiswiss Cikolata se sídlem v Ankaře, která je spojena s tureckou společností Patiswiss. Rádi bychom opravili následující:

  • Společnost Patiswiss AG se sídlem v Gunzgenu ve Švýcarsku nemá s tureckou společností Patiswiss Cikolata žádný obchodní vztah;
  • Neexistuje žádný obchodní vztah, pokud jde o podobné skupiny výrobků, ani nejsou obě společnosti propojeny v jiných souvislostech;
  • Společnost Patiswiss AG se nemůže k údajnému incidentu vyjádřit, protože neznáme skutkovou podstatu případu.

Společnost Patiswiss AG Switzerland již v minulosti několikrát podnikla právní kroky proti společnosti Patiswiss Cikolata podle zákona o ochranných známkách, neboť porušení ochrany ochranné známky společnosti Patiswiss AG Switzerland bylo registrováno v několika zemích.

Společnost Patiswiss AG Switzerland je vaším partnerem, pokud jde o zpracování ořechů. Náš jediný výrobní závod se nachází ve švýcarském Gunzgenu. Společnost je také synonymem regenerace, bezpečnosti a požitku.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

S laskavým pozdravem

Tolik vyjádření švýcarské společnosti Patiswiss AG.


Nadstandardní přátelství s televizní stanicí A Para

Turecko má vzhledem ke své velikosti velké množství výrobců čokoládových produktů, větších i menších, řadových či exkluzivních, jak je komu libo. Ale televizní společnost A Para si pro diskuse a rady vybírala opakovaně právě CEO společnosti Patiswiss.




To byla další z věcí, které si lidé všimli a podělili se na sociálních médiích.

MIMOCHODEM: Televizní kanál A Para je ekonomickým kanálem zpravodajského kanálu A Haber, který je sesterskou společností ATV. Ty vlastní společnost Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş., stejně jako další televizní kanály A Spor, a2, atv avrupa, minikaÇOCUK, minikaGO nebo Vav TV.


Turecká CEO: Rezignace, ale...

Lidé se začali více a více zaměřovat na osobu CEO, na Elif Aslı Yıldız. Zjistili řadu podivností a nesrovnalostí. Například nejsou údajně žádné důkazy o jejím univerzitním vzdělání, ohledně kterého se CEO často ohání. Jiní se pozastavují nad jejím vystupováním na osobním účtu na Instagramu, které se nepříliš slučuje s tak důležitou profesionální pozicí. Jiní se podivují nad obrovským věkovým rozdílem mezi ní a jejím manželem. Další se podivují nad tím, že ve svém věku dosáhla na takovou pozici a z nuly si koupila takovou firmu a investovala z ničeho tolik. Jiní tvrdí, že firma údajně platí neuvěřitelně málo na daních a naznačují, že to není v pořádku. Dokonce předložili údajný důkaz.


zdroj: twitter.com/denetlecomtr/


Dne 22. dubna 2024 Yıldız-Tunaoğlu na svém účtu na Instagramu oznámila, že odstoupila z funkce předsedy představenstva společnosti Patiswiss (samozřejmě té turecké):

"Chybnou odpovědí jsem naštvala jednu z našich spotřebitelek, kterou jsem postavila na první místo. Jako člověk, který si dal za cíl zvyšovat zaměstnanost žen a hájit jejich rovnoprávnost v obchodním životě, samozřejmě vím, že chybnou odpověď, kterou jsem své kolegyni dala, nelze nijak obhájit. Uznávám, že to, co jsem udělala, bylo velmi špatné chování, a upřímně se jí, a poté i všem našim spotřebitelům a cenné veřejnosti, za tento nepříjemný incident omlouvám.

Jako výraz mé upřímné omluvy rezignuji k dnešnímu dni na funkci předsedkyně představenstva.

Změna ve funkci bude oznámena urychleně s rozhodnutím představenstva."



Součástí toho bylo také zrušení účtu @elifasliyildiz na X / Twitteru.

Někteří namítají, že sice nebude sedět na pozici CEO, ale bude stále ovlivňovat firmu z pozice členky dozorčí rady.


Hypermarkety: Stahujeme produkty Patiswiss z pultů

Migros nebo CarrefourSA bleskurychle reagovali stažením produktů turecké značky Patiwsiss. Poté se měl přidat také diskontní řetězec BIM.



Zákazníci začali hlásit prázdné regály na prodejnách i nemožnost nalézt produkty Patiswiss v eshopech daných společností.


Turecká Patiswiss: Jsou to dezinformace

V úterý 23. dubna večer vydala společnost veřejné oznámení:

Je nutné učinit prohlášení k dezinformacím na sociálních sítích proti naší značce, která od svého založení jedná s ohledem na spotřebitele transparentně.

Zahájili jsme proces přípravy dokumentů proti zavádějícím příspěvkům a informujeme, že budeme chránit naše zákonná práva a naše fanoušky po celou dobu pomlouvačné kampaně.

Jako důkaz přikládá turecké ochranné známky:


zdroj: twitter.com/patiswiss_tr/



Nový CEO: Manžel

Turecká společnost Patiswiss vydala ve středu 24. dubna v 10 hodin následující prohlášení:


zdroj: twitter.com/patiswiss_tr/


Novým CEO se stal Ali Sinan Tunaoğlu, manžel dosavadní CEO, kterou byla Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu. Jiný krok zřejmě vzhledem k vlastnickým vztahům nešlo očekávat.

A kdože je on? Není ničím menším, než jedním ze zakladatelů tureckého výrobce elektroniky (založeno roku 1986), společnosti Karel Electronics a současným CEO (společnost má mít 3000 zaměstnanců). Sami o sobě společnost říká:

Působíme v šesti různých technologických oblastech: komunikační systémy, obranný průmysl, firemní projekty, automobilové technologie, elektronická výroba a nové technologie. Navrhujeme, vyvíjíme a vyrábíme mnoho různých produktů a řešení podle potřeb zákazníků.


CEO byla vysokoškolačka? Diplom je falešný

Příběh pokračuje dál, jeden skandál střídá další. Poslední je údajné zjištění, že její univerzitní diplom je falešný. Podle životopisu měla v letech 2011-2013 absolvovat magisterský program průmyslového inženýrství na univerzitě Hacettepe. Erdi Dasdemir ze zmíněné univerzity tuto informaci označil za nepravdivou:

Informace na základě dotazů: Informace na Linkedin stránce generální ředitelky společnosti Patiswiss Elif Asli Yildiz o magisterském studiu průmyslového inženýrství na Hacettepe v letech 2011-2013 nejsou správné. Takového absolventa nemáme. Program vydal svého prvního absolventa v roce 2015


zdroj: twitter.com/erdi_dasdemir/


Na informaci upozornil například deník Milliyet. Jen originál byl zobrazen za 24 hodin více než milionkrát, další dosah byl pomocí přebírání informace na sociálních médiích, stejně jako média klasická.


Namísto nového sáčku s čokoládou ostuda a ztráta trhu

Kriticky nezvládnutá krizová komunikace, podezření z podvodů, ztráta části trhu, bojkot značky veřejností.

Nic z toho by nemuselo být, kdyby dotyčné dámě byla zaslána omluva se sáčkem nového balení (případně s dárkovým balíčkem). Firma by ztratila onen dárek, neztratila by zákaznici, CEO by zůstala se svým (zřejmě) falešným diplomem na své pozici, turecká veřejnost by se ani nedozvěděla o švýcarské stejnojmenné společnosti.

Celý řetězec skandálů tak odhalil velké nepříjemnosti, což má vážné následky. V ohrožení totiž jsou také zaměstnanci švýcarské společnosti, potažmo jejich rodiny závislé na příjmu z této společnosti. Lze to přirovnat k tzv. efektu Streisandové, kdy tato herečka a zpěvačka chtěla roku 2003 odstranit jedinou fotku svého sídla (vzniklou nedopatřením při mapování celého pobřeží). Původně si snímek stáhly dvě osoby, po vyvolání zájmu tisku a veřejnosti si snímek mělo prohlédnout 420 tisíc lidí (a další nepočítané na Wikipedii a dalších médiích).


Co lze očekávat dál?

Společnost má před sebou velký úkol nápravy své reputace na tureckém trhu (zahraniční média ani sociální sítě prozatím skandál nijak zvlášť nezaznamenaly). Lze tedy očekávat ze strany firmy uklidnění bouřlivých vod, udržení v obchodech a udržení zájmu zákazníků (například slevami, což se právě teď začíná dít) a poté plán na znovuzískání důvěry a nové tváře. Lze si představit, že vznikne dceřiná značka, která získá zákazníky, aniž by měla Patswiss v názvu.

Další otázkou je vzájemný vztah turecké a švýcarské společnosti. Teoreticky může být ve hře pokorné smíření (což je nepravděpodobné) nebo naopak silové řešení, například pokusem o převzetí švýcarské společnosti tureckou stranou. To by pro tureckou společnost bylo pomyslné zabití dvou much jednou ranou. Vlastnili by totiž značku Patiswiss kdekoli, veškeré spory by ustaly. Turecká firma by mohla v Turecku prodávat originální švýcarské produkty Patiswiss.

Může následovat prostřední cesta, tedy zachování současného vztahu obou společností, omezený na střety na třetích zemích, kam obě společnosti exportují pod stejnou značkou. To může připomínat nekonečný souboj amerického Budweriseru a českého Budvaru.

Ale třeba nás ještě turecká společnost Patiswiss Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ještě překvapí.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,