Přeskočit na hlavní obsah

Česko hraje s Tureckem v německém Hamburku o postup

Právě teď začíná fotbalový zápas mezi Českem a Tureckem na UEFA mistrovství Evropy pro rok 2024. Zápas se odehrává v Německu, a to v Hamburku.

Naposledy jsme s Tureckem hráli na Euru 21. června 2016 ve francouzském městě Lens, kdy Česko prohrálo 0:2. Předchozí zápas na Euru byl 15. června 2008 ve švýcarské Ženevě, kdy vyhrálo Turecko 3:2.

MIMOCHODEM: Turecko stejně jako Česko má na současném Euru jednu nešťastnou společnou vlastnost. Oběma týmům se podařilo střelit vlastní gól, dokonce oba týmy při zápase proti Portugalsku.


Vysílací finta

Turečtí diváci mohou zápas sledovat na TRT1, a to zdarma, bez kódování. Ovšem po zapnutí TRT1 se objeví pouze informace, že obsah je kódovaný. Jak je to tedy možné?

Turecko používá fintu, kdy je nutné naladit tento kanál na jiné frekvenci, kde je kanál dočasně umístěn a kde mohou turečtí diváci ze satelitu přenos sledovat.

MIMOCHODEM: Některá média používají oficiální znak české fotbalové reprezentace, představený v prosinci 2021. Ten se liší od malého státního znaku, liší se také od znaku národní reprezentace jiných sportů. Turecko to má v tomto jednodušší, protože používá stále stejný symbol, a to tureckou vlajku.

Další může být odlišnost v reklamách kolem hřiště. Letos se poprvé v rámci EURO používá virtuální reklamy, kdy na prostor pro reklamy ve studiu počítačem se vkládají reklamy pro danou zemi či skupinu zemí.


Turecko jmenuje své sportovce jinak

V Česku jsme zvyklí, že sportovní komentátoři pojmenovávají sportovce jejich příjmením. Turecko má ale jinou zvyklost, kdy místní sportovce označují jejich křestním jménem, mají je také na zádech. Výjimkou je stav, kdy je víc hráčů se stejným jménem, potom je kombinace jména a celého příjmení. Takže například záložník İsmail Yüksek je oslovován tureckými komentátory İsmail, zatímco českými Yüksek. Turečtí komentátoři ale jmenují zahraniční hráče jejich příjmením.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih