Přeskočit na hlavní obsah

Český ministr zahraničí po 8 letech v Ankaře ke stému výročí vzájemných diplomatických vztahů

[aktualizace v 14:15] Turecké ministerstvo zahraničí ve svém včerejším prohlášení uvedlo, že český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes v úterý 25. června 2024 navštíví Turecko.

Jak dodalo ministerstvo, během setkání tureckého ministra zahraničí Hakana Fidana s Janem Lipavským budou projednány bilaterální vztahy, jakož i vztahy mezi Tureckem a EU a aktuální mezinárodní a regionální vývoj.


Článek českého ministra v tureckém deníku

Hürriyet Daily News je místní obdoba tureckého deníku v jazyce anglickém. Včera v něm vyšel článek, jehož autor je sám český ministr zahraničí, který napsal toto:

Jsem velmi rád, že mohu navštívit Ankaru přesně sto let od navázání diplomatických vztahů mezi našimi zeměmi. Je to pro mě skvělá příležitost vzdát hold našim prezidentům a otcům zakladatelům Mustafovi Kemalu Atatürkovi a Tomáši Garrigue Masarykovi, kteří v roce 1924 stáli u zrodu naší smlouvy o přátelství a diplomatických vztahů.


ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský


Po sto letech zůstává Turecko naším dlouholetým a v mnoha ohledech velmi důležitým partnerem. My, čeští diplomaté, věnujeme rozvoji těchto vztahů mimořádnou péči.

Zítra mě čeká návštěva Velkého národního shromáždění. Není všeobecně známo, že křišťálové lustry, které osvětlují budovu od 50. let minulého století, byly vyrobeny v malém českém městě Kamenický Šenov. Lustry byly vážně poškozeny při pokusu o státní převrat v roce 2016. Okamžitě jsme je zrenovovali a zničené nahradili. Tento dar, který je symbolem naší solidarity s tureckým lidem, předal můj předchůdce.

Za osm let, které uplynuly od jeho návštěvy, Česko a Turecko zdvojnásobily obchodní výměnu a dosáhly více než šesti miliard eur, což opět ukazuje dynamiku našich vztahů. Turecko bylo vždy významným hráčem v našem obchodu a investicích, ale v posledních letech tato spolupráce skutečně vzkvétá. České a turecké firmy uzavírají strategická partnerství v mnoha odvětvích a společně se snaží prosadit na třetích trzích. Naše obchodní vztahy mají světlé vyhlídky plné příležitostí a dalšího růstu.

MIMOCHODEM: Zítra bude ve 21:00 středoevropského času zápas mezi fotbalovou reprezentací Česka a Turecka v rámci Mistrovství Evropy ve fotbale, které se odehrává v Německu, tento zápas konkrétně v Hamburku.

Česko se v Evropské unii silně zasazuje o pozitivní vývoj vztahů s Ankarou. Turecko je klíčovým partnerem Unie a Unie je klíčovým partnerem pro Turecko. Ještě užší spolupráce v nejrůznějších oblastech - obchodu, bezpečnosti či zahraniční politiky - by nás oba posílila a ještě více sblížila. Oba bychom měli udělat maximum pro budování vztahů mezi EU a Tureckem.

V NATO jsme spojenci již 25 let. V dnešní době globálních a regionálních krizí považuji za zásadní, aby spojenci spolupracovali a zachovávali jednotný postoj.

Evropa nyní čelí výzvě; největší, jakou za poslední desetiletí zažila. Touto výzvou je ruský imperialismus. Již více než dva roky se Ukrajinci odvážně staví na obranu proti brutální ruské agresi a potřebují naši pomoc. Rád bych poděkoval Turecku za pomoc Ukrajině. Velmi si toho vážím. Tím, že pomáháte Ukrajině, totiž pomáháte Česku a dalším evropským zemím, které se staly terčem ruských hybridních útoků - a pokud se nepodaří ruské tanky zastavit, možná budeme další, kdo bude napaden. Jak trefně poznamenal náš bývalý prezident Václav Havel po ruské invazi do Gruzie v roce 2008, problém Ruska spočívá v tom, že přesně neví, kde začíná a kde končí. Udělejme všichni vše pro to, aby ruská rozpínavost nezvítězila.

MIMOCHODEM: Právě dnes je výročí odchodu sovětských vojsk z Československa, ke kterému došlo 25. června 1991. Je otázkou nakolik bylo záměrem odchod posledního naplánovat na tento den, kdy má svátek Ivan, jméno, které v Česku rapidně ubylo od 21. srpna 1968, kdy se označení "Ivan" stalo synonymem pro Rusy, viz píseň skupiny Sláva Kunst se svým orchestrem píseň Dobře míněná rada s textem "Běž domů Ivane, čeká tě Nataša".

UPDATE VE 13:55: Načasování tiskové konference poslanců Pirátů před jednáním sněmovny byl načasován natolik nešťastně, protože ministr (také za stranu Piráti) na bilaterální návštěvě v Turecku má tiskovou konferenci v Ankaře spolu s tureckým ministrem zahraničí, právě vysíláno například na tureckém státním anglofonním kanálu TRT WORLD včetně online (hned poté tiskovou konferenci SPD a poté STAN). Vysílání ČT24 tak přenášela tiskové konference z Poslanecké sněmovny.

A tak je to v diplomacii se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: mfa.gov.tr, hurriyetdailynews.com, AA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih