Přeskočit na hlavní obsah

Další hroucení domu v Istanbulu, stejný den, stejný okres, další domy s nelegální přístavbou

Když se nyní řekne Bahčelievler, rozhodně si pod tím nevybaví místní domy se zahradami (jak zní předklad jména městského obvodu), ale místo, kde je příliš domů a příliš nebezpečných. Ještě ani nebyla dokončena řízená demolice toho, co z prvního domu zbylo, zřítil se na jiném domě kus střechy.


Kde?

Případ se stal na evropské straně Istanbulu, ve městském obvodu Bahčelievler, ve čtvrti Hürriyet na ulici Güngören. Je to nedaleko včerejšího pádu domu.


zřícená část střechy (zdroj: x.com/GazeteciBy/)


Ne, opravdu nejde o velký případ. Ovšem je to jen další signál toho, že tisíce podobných domů v podobně špatném stavu se může zřítit celý, nejen část střechy.


Dovětek ke včerejšímu pádu domu 1: poškozené další domy

Zřícený dům byl okamžitě zdemolován. Poté bylo jasně patrné, že při pádu domu byly poškozeny i další dva domy, které se toho zříceného ani nedotýkaly. Jak je v okrese Bahčelievler bohužel časté, domy jsou zadní stranou velmi blízko zadní straně jiných domů. Právě to se stalo osudným při pádu domu.


zřícený dům po demolici, na pozadí dva poškozené zadní domy (zdroj: x.com/dokuz8haber/)


Není znám osud těchto poškozených domů. Lze předpokládat, že postačí oprava, ovšem hlavní slovo má městský statik.


Dovětek ke včerejšímu pádu domu 2: skandální testování okolních domů

Tři okolní domy v okolí se kontrolují, zda nebyla narušena jejich statika a v jakém stavu je železobeton použitý v nosné konstrukci domu. Přitom se zjistilo, že všechny tři domy mají nelegální přístavby a tudíž že u nich hrozí totéž, tedy zřícení.


zdroj: x.com/Medyanin50Tonu/



Mediální ticho, mediální problémy

Jestliže se podíváme do médií, o druhém případu se až na výjimky mlčí. Důvodů je dokonce více. Téma zříceného domu v Istanbulu již bylo "obsazeno", navíc ve stejném městském obvodu. Navíc nešlo o zřícení domu, nepřišel nikdo o život a dokonce ani nebyl zraněn, jen se zřítila část střechy. To jsou důvody k tomu, aby toto nebylo přijato jako samostatné téma.

Výhodu mají deníky, které byly z pádu domu vyřazeny extrémně nevhodným načasováním. Když totiž dům spadl, noviny pro čtvrtek již byly vytištěny a nebyla žádná možnost je ovlivnit. A další vydání deníku je až nyní, v pátek. A v čem je výhoda deníků? Že mohou obě témata alespoň sloučit. Nabízí se varianta článku o zříceném domu a alespoň jeden odstavec o oné střeše.


Veřejnost v Bahčelievleru začíná panikařit

Případ se začíná skrytě rozrůstat a žít vlastním životem. Lidé si začínají všímat domů, ve kterých žijí a které jsou na tom často podobně či ještě hůře než zřícený dům. Příkladem je následující příspěvek ze sociálních médií, adresovaný starostovi Bahčelievleru:

Pane starosto, jsem obyvatel Bahçelievler ulice Magnolia, naše budova je shnilá kvůli námitce osoby, nemůžeme těžit z poloviny nás kampaně, jste stát, prosím, najděte řešení.

Je nutné připomenout, že domy jsou v soukromém vlastnictví, kdy je nutná shoda vlastníků všech bytů. Až poté je možné dům opravit, případně nechat zbourat a na jeho místě postavit nový. Také hraje roli inflace, snižující se finanční možnosti důchodců (do důchodu se ještě před nedávnem chodilo v Turecku ve velmi nízkém věku). Stavebních firem navíc není nekonečné množství a nechávají si za práci také pořádně zaplatit.

MIMOCHODEM: Starosta velkoměsta Istanbulu Ekrem İmamoğlu doposud nevydal na sociálních médiích jediné vyjádření směrem k výše uvedeným případům. Svou roli může hrát jak to, že nikdo nebyl zraněn ani nepřišel o život, ale také to, že není před volbami.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih