Přeskočit na hlavní obsah

Export Turecka do Česka meziročně vzrostl, Istanbul tvoří téměř polovinu

Obchodní vztahy mezi Tureckem a Českem se opět dostaly na světlo. Takto píše turecká mediální agentura Anadolu Ajansi:


Turecko překonává exportní rekord do Česka

Turecký vývoz do České republiky za leden až květen dosáhl historického maxima 683,7 milionu dolarů.

Zatímco Turecko nadále účinně vyváží na svůj největší evropský trh, rozvíjí se jeho obchodní vztahy nejen s hlavními trhy, ale i s dalšími zeměmi kontinentu.

Česko, jedna z předních zemí střední Evropy, patří mezi trhy, kde Turecko nadále zvyšuje svůj zahraniční odbyt.

České společnosti investovaly v Turecku 660 milionů dolarů, turečtí výzkumníci v této zemi investovali 40 milionů dolarů.

Česko, které se uplatňuje v automobilovém, energetickém, porcelánovém, křišťálovém a strojírenském průmyslu a má silnou ekonomiku, nabízí Turecku významné možnosti spolupráce v oblasti náhradních zdrojů energie.

Díky posilující a sjednocené turecké ekonomice chtějí české firmy v Turecku více podnikat a investovat.

Podle informací potvrzených zpravodajem AA Tureckým shromážděním exportérů (TIM) vyvezlo Turecko do České republiky v období leden-květen historicky nejvyšší objem 683,7 milionu dolarů.

Tržby Turecka do České republiky se za prvních pět měsíců letošního roku zvýšily o 1,7 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.




Většina vývozu v oblasti obchodu s automobily

Největší vývoz do České republiky uskutečnil automobilový průmysl, a to 185,3 milionu dolarů.

Za automobilovým průmyslem následovaly železné a neželezné kovy s 92,7 miliony dolarů, chemické výrobky a produkty se 77,2 miliony dolarů, elektrotechnika a elektronika s 63,8 miliony dolarů a konfekce a oděvy se 47,1 miliony dolarů.

Odvětvími s nejmenší poptávkou v zemi byly květiny a výrobky z nich s 21 tisíci dolary, tabák se 121 tisíci dolary, akvakultura a živočišné produkty s 624 tisíci dolary, sušené ovoce a výrobky s 1 milionem 12 tisíc dolarů, lodní jachty a služby s 1 milionem 334 tisíc dolarů.


Pozornost vzbudil nárůst hodnoty vývozu za automobilový průmysl

V období od ledna do května se vývoz do České republiky v hodnotovém vyjádření i více realizoval v automobilovém průmyslu. Automobilový průmysl zvýšil tržby svého zahraničního obchodu o 27,7 mil.

Za automobilovým průmyslem následoval elektrotechnický a elektronický průmysl s 13,8 mil. dolarů, obiloviny, luštěniny, olejniny a výrobky s 9 mil. dolarů, chemické výrobky a produkty s 4,4 mil. dolarů, stroje a součásti s 2,3 mil. dolarů.

Odvětví obilovin, luštěnin, olejnin a výrobků uskutečnilo distribuci v hodnotě 39,3 milionu dolarů a odvětví strojů a součástek 25,8 milionu dolarů.

Vztahy na základě provincií, nejvíce vývozu do ČR bylo uskutečněno z Istanbulu s 328,8 miliony dolarů, z provincie Izmir 56,5 milionu dolarů, z provincie Bursa 52,1 milionu dolarů, z provincie Sakarya 47,6 milionu dolarů a z provincie Kocaeli 47 milionů dolarů.

Podle systémů TIM je výše vývozu do České republiky v období leden až květen podle sektorů (v tisících dolarů) a míry změn oproti stejným dnům předchozího roku následující:



Výše uvedená strohá čísla vypadají v grafech poněkud jinak



meziroční porovnání sektorů



poměr sektorů v letošním roce



poměr provincií v letošním roce



Z toho je vidět, že s velkým odstupem je nejvýznamnějším exportérem provincie Istanbul, která tvoří téměř polovinu exportu celého Turecka (tedy směrem do Česka).



Všech pět největších provincií je Istanbul a blízké okolí, spadají nově pod Generální konzulát ČR v Istanbulu po změně rozložení provincií mezi Generální konzulát v Istanbulu a Velvyslanectví ČR v Ankaře, platné zhruba jeden rok (psali jsme v článku Jiné rozložení Turecka mezi generální konzulát v Istanbulu a velvyslanectví v Ankaře).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih