Přeskočit na hlavní obsah

V Istanbul se zřítil vícepatrový dům

[aktualizováno v 18:44] Dnes ráno se v istanbulském městském obvodu Küçükçekmece zřítila budova u rušné křižovatky. Událost se stala v 8:40 ráno, což zabránilo ještě většímu neštěstí. Neštěstí se stalo ve čtvrti Kartaltepe na Belediye Caddesi. Podle snímků byl poškozen také projíždějící autobus městské hromadné dopravy.

Lokalita se nachází na evropské straně města, severně od bývalého mezinárodního Atatürkova letiště, v poblíž dálnice E5. Oblast je daleko od míst, kam míří turisté. Příčina katastrofy není známa. V tomto městském obvodu to ale není poprvé, co se dům zřítil. Stalo se to například v březnu 2023.


Informační šum

Prvotní informace hovořily o čtvrti Sefaköy, později se začala uvádět čtvrť Kartaltepe. Dále se uvádí Ulice Gečit, případně křížení této ulice s třídou Belediye. Podle snímků při porovnání s mapami ale jde spíš o budovu přímo na hlavní třídě, která ani není na rohu se zmíněnou ulicí Gěčit.


zdroj: x.com/trhaber_com


Další nejasnost je v počtu pater. Požární sbor velkoměsta Istanbulu uvádí, že se jedná o čtyřpatrový dům, istanbulský guvernér Davut Gül hovoří o domě třípatrovém. Lze se jen domnívat, že oficiálně jde o třípatrový dům, ale neoficiálně bylo přistaveno o jedno patro navíc.



Další zvláštností je absence daného úseku ulice na mapových systémů, a to jak Google Maps, tak Yandex Maps.



Podle neověřených informací budova měla být postavena roku 1988 (později informaci potvrdila agentura Anadolu Ajansi). Někteří poukazují na to, že nenastal ani výbuch, ani zemětřesení, ale dům přesto spadl, takže kdyby opravdu přišlo silnější zemětřesení, kolik takových domů by se zřítilo.



Podle posledních zpráv od istanbulského guvernéra Davuta Güla po zřícení třípodlažní budovy v Küçükçekmece bylo zpod trosek vyproštěno 7 lidí, z toho 2 vážně, a že pokračují záchranné operace 2 osob pod troskami. Guvernér Gül oznámil, že při incidentu nedošlo k žádnému úmrtí.



Na sociálních médiích informoval o neštěstí starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu i úřad guvernéra provincie Istanbul.



UPDATE 12:22: Podle posledních informací jedna osoba zemřela, 8 zraněných.

UPDATE 14:52: Ministr životního prostředí a územního plánování Turecka Mehmet Özhaseki mimo na X / Twitteru jiné prohlásil:

Na základě našeho prvotního vyšetřování bylo zjištěno, že budova byla postavena před 36 lety a poté bylo 1,5 patra přistavěno nelegálně. 

Při prvních ohledáních provedených na místě bylo zřejmé, že budova, která byla postavena v roce 1988, byla postavena bez dodržení architektonických a technických norem, při její stavbě byl použit mořský písek a v pozdějších procesech byly provedeny zásahy, které by narušily statiku budovy.

Naše týmy pokračují ve vyšetřování v terénu, vývoj sledujeme okamžik po okamžiku.

UPDATE 18:44: Doteď byly zatčeny dvě osoby, majitel budovy Hacı Murat Gençtürk a majitelka restaurace s iniciálami Ö. A. D.

Trosky zřícené budovy jasně prokázaly, že původní železobeton byl vytvořen z nečištěného mořského písku, kde byla nejen mořská sůl, ale také lastury. To způsobilo jednak pozvolnou korozi železné výztuže, jednak rozpad betonu. Železné výztuže téměř zmizely, beton se dá drobit pouhou rukou.

Den i čas katastrofy byly nakloněny k co nejmenším následkům. V přízemí byla totiž restaurace, která byla ve chvíli zřícení budovy ještě prázdná. Také okolní chodník byl prakticky prázdný.


interiér restaurace v přízemí zříceného domu (zdroj: x.com/ZAMajans/)


A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík, Deniz Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih