Přeskočit na hlavní obsah

Moody's zlepšila hodnocení Turecka o dva stupně

Ekonomickou situaci v jednotlivých státech světa hodnotí řada agentur, mezi nimi také Moody's. Ta tento týden po více než deseti letech se poprvé projevila vůči Turecku kladně. Jak na tom bylo ve stejném období Česko?

Agentura Moody's změnila 18. ledna 2024 hodnocení B3 s výhledem stabilní na B3 s pozitivním výhledem. To je po více než deseti letech pesimistických zpráv z této agentury poprvé, kdy si Turecko polepšilo. Nejkritičtější byl roku 2018 (s přesahem do okolních let), kdy Turecko sestoupilo o tři příčky z Ba1 přes Ba2 a Ba3 na B1, načež ještě v následujících letech následovaly sestupy na B2 až na současnou nelichotivou příčku B3.



V pátek 19. července 2024 změnila agentury Moody's své hodnocení o dva stupně, a to z B3 na B1. Navíc stále podržela hodnocení pozitivní výhled.



Ministr financí Turecké republiky Mehmet Šimšek komentoval změnu následovně:

Agentura Moody's poprvé zvýšila náš úvěrový rating o dva stupně!

Díky programu, který jsme zavedli, agentura Moody's po 11 letech zvýšila náš státní úvěrový rating a ponechala jeho výhled pozitivní.

Ke zvýšení ratingu přispělo obnovení rovnováhy v ekonomice, snížení potřeby vnějšího financování, zvýšení mezinárodních rezerv a proces dezinflace. 

Zachování pozitivního výhledu odráží důvěru v náš program a ukazuje na možné zvýšení ratingu.

Budeme odhodlaně pokračovat v provádění naší politiky založené na pravidlech a předvídatelnosti, která zvyšuje odolnost naší ekonomiky.



A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih