Přeskočit na hlavní obsah

Před 60 let auto přeplavalo Bospor

Dnes je to právě 60 let, co Muhammed Musallam se svým speciálně upraveným automobilem přeplaval Bospor. Ano, přeplaval. V té době neexistoval nejenže žádný tunel, ale ani žádný most přes Bospor. Auta se tedy mohla na druhý břeh dostat pouze přívozem, tedy lodí. Toto auto se ale lodí stalo.

Podle nalezených zdrojů to ale nebylo poprvé, kdy vozidlo plavalo ve vodách v Istanbulu. Níže uvedený snímek je o 4 roky starší.


Amphicar 770 v zálivu Halič / Zlatý roh již roku 1960 (zdroj: twitter.com/nadirfotograf/)


Muhammed Musallam se spolu se svým vozem vydal na evropské turné, na jehož cestě byl také Istanbul. Bližší informace nebyly nalezeny. Turné vzbudilo velký ohlas.  Článek tehdy otiskl turecký časopis Hayat (život).

Ve stejném modelu se nechala vyfotit také tehdejší turecká hvězda stříbrného plátna Hülya Koçyiğit při svém turné. Snímek otiskl 24. července 1965 časopis Ses (zvuk).


Hülya Koçyiğit a Amphicar 770



Co je Amphicar 770?

Oním speciálním vozidlem je Amphicar 770. Svůj projekt Amficar představil designér Hans Trippel na Ženevském autosalonu v roce 1959. Byl to první a nejznámější obojživelný sériově vyráběný automobil pro civilní použití na světě.

MIMOCHODEM: V německém městě Hamburg lze vidět podobné vozidlo, jen... jen je to autobus. Provozovatelem je cestovní kancelář HafenCity River Bus specializovaná na poznávací zájezdy v Hamburku. Plovoucí autobus vyrobila nedaleká společnost MAN Truck & Bus SE.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih