Přeskočit na hlavní obsah

Turecká lira po čtyřech měsících mění kurs

Turecká lira letošní rok předvádí něco, co svět nezažil dlouhé roky. Po dlouhé čtyři měsíce měla turecká měna vůči euru stabilní kurs 35 lir s velmi malou odchylkou. Od 1. července se lira uvolnila, aby se z hodnoty 35,06 liry za euro dostala na dnešní ranní hodnotu 35,85 liry, aby se odpoledne dostala ještě výš.

Od počátku tohoto týdne (tedy od 8. července) začala lira oproti euru klesat. Meziroční změna vůči euru byla v pátek ráno necelých 25 procent, měsíční odchylka 3,1 %, nárůst od počátku července neboli od zahájení změny kursu byla necelých 2,5 procenta.

To bylo dopoledne, kdy euro dosáhlo 35,85 liry. Celý den lira klesala výrazněji než celý týden, až odpoledne snížila svou hodnotu na 36 lir za euro.


Souhrn předchozího roku

11. června 2024 to byl rok, co turecká státní měna prudce poklesla, takže během 11 dnů se z kursu 21,47 liry za euro dostala na 25,35 liry. Ale od 8. března letošního roku drží kurs pod hranicí 35 lir za euro až do konce června. Minulý rok byl kurs poznamenán dvojími volbami (parlamentními a prezidentskými), což kurs turecké měny viditelně poznamenalo. Jinak byl průběh v rámci běžného chování turecké liry.



Roční průběh kursu liry má několik stálic. K nim patří stabilní až pozitivní vývoj v červenci a v srpnu, kdy je dočasný prudký nárůst zájmu o tureckou liru, vyvolaný turistickým ruchem, přesněji řečeno přílivem milionů dovolenkářů na jižní a jihozápadní pobřeží země, a poté následující prudší pokles liry v říjnu.

Tento rok se ale odlišuje. Ekonomické změny začínají nést ovoce, stálý kurs turecké liry do toho patří. Stabilní kurs je v době, kdy nebývalo zvykem, že se kurs během tří jarních měsíců pohyboval jen v rozpětí asi 0,38 procenta.


Jiné měny

Také jiné měny dosáhly často kulatějších čísel:

britská libra dosáhla hodnoty téměř 43 lir



euro 36 lir



americký dolar 33 lir



Zajímavý je kanadský dolar. Vůči němu má turecká lira stále relativně stálou pozici. Po celé jaro byl kurs 24 lir za kanadský dolar, nyní je to 24,2 liry. Naopak australský dolar vystoupal výrazněji, takže z jarních 21,40 se dostal na 22,40 liry.



Polský zlotý má kurs vůči turecké liře téměř 8,5 a její vývoj je velmi blízký euru.



Česká koruna má odlišný příběh, kdy vývoj vůči liře se liší od výše popsaných měn. Ta oproti turecké liře výrazně stoupla na začátku června. Vrcholem byl 5. červen, kdy dosáhla hodnotu 1,437 liry (na jaře se měny nemohly dohodnout na stálejším kursu, takže běhal nahoru a dolů od 1,358 po 1,40). Nyní má česká koruna kurs 1,42263 liry. Toto číslo není snadno zapamatovatelné. Lepší je to vzít obráceně a vynásobit deseti. Aktuální kurs tedy je 10 lir = 7 korun přesně.



Jak je vidět, ani měny uvnitř EU nemají stejný příběh jako euro.


Realita a budoucnost

Co jsme na letošní léto očekávali? Vlivem dovolenkářů pokračování trendu, případně mírné zlepšení kursu zhruba na přelomu července a srpna. Kursem může negativně zahýbat zvýšení mezd, které se očekává k poslednímu červnovému dni. Další čekávanou masovou "akcí" jsou svátky oběti, kdy Turecko bude mít devítidenní volno a zároveň bude enormní nápor na nákup masa (což může být doprovázeno snahami vytěžit ze strany prodejců maximum a zvýšit ceny na "nekřesťanskou" mez).

Realita byla ale mírně jiná. Překvapením bylo, že nebyly navýšeny důchody v rámci ekonomických snah o zpomalení a zastavení inflace. Svátky měly dvojí efekt, který se navzájem rušil. Na jedné straně to bylo zvýšení cen, což kompenzovali Turci žijící v zahraničí, kteří na svátky přijeli domů.

Je pravděpodobné, že kurs turecké měny bude tento rok prožívat jiný průběh v porovnání nejen s minulým rokem, ale i s přechozími léty.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih