Přeskočit na hlavní obsah

Turistické centrum Istanbulu zažilo bleskovou povodeň

Jestliže jsou v Turecku povodně, tak tím trpí místní s tím, že turistů se to nedotýká, takže ti pak pochybují o pravdomluvnosti tureckého tisku, svědků a vůbec všech, kteří se o něčem takovém vůbec zmínili. Tentokrát se terčem přírody včera 27. srpna 2024 stalo istanbulské náměstí Taksim s důrazem na Třídu nezávislosti neboli Istiklal Cd.

Na sociálních médiích se objevila dramatická videa jak z Istiklal Cd. (tedy městský obvod Beyoğlu), tak z okolí Egyptského bazaru neboli Spice bazaar (tedy městský obvod Fatih), videa či snímky dokládající drobnou povodeň na silnicích ze čtvrtí Zincirlikuyu a Bakırköy. Třída nezávislosti byla pokryta asi 20 cm vody, takže kromě zoufalých techniků správy silnic snažících se kontrolovat kanály na ulici nikdo nebyl, což se naposledy stalo při zákazu vycházení v průběhu pandemie COVID-19.


Třída nezávislosti z 27. srpna 2024 (zdroj: DHA)


Podle některých záběrů by příčinou mohl být jev zvaný downburst, kdy na velmi malém prostoru náhle spadne výjimečně velké množství srážek.


povodeň na ulici k Egyptskému bazaru (zdroj: x.com/AYEGLTA12/)


Zvláštností tohoto přírodního úkazu byla částečná ignorace médií a dotčených orgánů. Přímo na Třídě nezávislosti totiž jezdí historická tramvaj, tedy trasa T2 neboli Nostalgická tramvajová linka (Taksim - Tünel). Její provozovatel İETT sice musel přerušit při povodni provoz, ale situaci neobvykle na sociálních médiích vůbec nezmínil. V prohlášení společnosti Metro Istanbul bylo oznámeno, že lanovky TF1 Maçka-Taşkışla a TF2 Eyüp-Piyer Loti nemohou být provozovány kvůli nepřízni počasí.


důkaz downburstu; foceno z mostu přes Bospor (zdroj: HavaForum)


MIMOCHODEM: Situace celkově připomíná parodii, protože na jedné straně Istanbulu valem ubývá voda a nejsou srážky, které by mizející zásoby ve vodních nádržích doplnily, na druhou stranu obří přívaly vody na zastavěnou oblast, kde maximálně plaší turisty, kazí prodeje a odkud voda stejně doputuje do moře.

Nezájem většiny médií lze vysvětlit tím, že "povodeň na Istiklal" lze do české reality přebásnit do českého "...a u Muzea tři" (z písně Jaromíra Nohavici Ladovská zima, kde zesměšňuje sněhovou pokrývku v Praze). Jak v Turecku není u lesního požáru nebo povodní pár obětí, tak se to do médií moc nedostává.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih