Přeskočit na hlavní obsah

515 let od ničivého zemětřesení a tsunami v Istanbulu

Stalo se dne 10. září 1509 přibližně ve 22 hodin, že hlavní město Osmanské říše Konstantinopoli neboli dnešní Istanbul postihlo ničivé zemětřesení doprovázené silnou vlnou tsunami.

Podle dnešních měřítek šlo o zemětřesení o síle 7,2 ± 0,3. Epicentrum se nacházelo na jih od Princových ostrovů, tedy na jih od asijské strany Istanbulu. Dotřesy neboli následná slabší zemětřesení měly trvat ještě 45 dní. Co nezničilo samotné zemětřesení, to zničila vlna tsunami, která měla místy přesáhnout výšku šesti metrů.

MIMOCHODEM: Roku 1509 se stala řada důležitých událostí. Například 22. dubna nastupuje Jindřich VIII. na britský trůn (o den předtím umírá jeho otec Jindřich VII. Tudor). Českému a uherskému království stále vládne Vladislav Jagellonský. Císař Maxmilián I. nařizuje všem Židům ve Svaté říši římské, aby zničili všechny knihy odporující křesťanství.


dřevoryt neznámého autora dokládající zkázu Konstantinopole (zdroj: wikipedia.org)


Škody byly strašlivé. V Konstantinopoli bylo zcela zničeno 109 mešit a u většiny z těch, které zůstaly stát, byly poškozeny minarety. Také se zřítilo 1070 domů, zřítilo se nebo bylo poškozeno také 49 věží podél konstantinopolských hradeb. Počet mrtvých a zraněných lze jen těžko odhadnout, různé zdroje uvádějí od jednoho do 13 tisíc obětí.

Palác Topkapı (sultánova rezidence) nebyl poškozen, ale ložnice sultána Bájezída II. se při otřesech zřítila a sultána zachránila jen skutečnost, že několik hodin předtím opustil své komnaty, aby se šel pomodlit (to je ten sultán, který přijal židovské uprchlíky ze Španělska po vyhlášení Dekretu z Alhambry a jejich přesídlení do celé Osmanské říše. Dekret byl vydaný dne 31. března 1492 katolickými monarchy Španělska, což byli Isabela I. Kastilská a Ferdinand II Aragonský. Dekret přikazoval vyhoštění všech praktikujících Židů ze spojených království Kastilie a Aragonu do 31. července téhož roku).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih