Přeskočit na hlavní obsah

První potvrzený nakažený v Turecku

Přibližně ve stejnou minutu, jako Česko informovalo o 61. nakaženém, informoval turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca o prvním pozitivním nálezu v Turecku.

Ministr zdravotnictví Turecka Fahrettin Koca

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca [fáhrettyn kodža] sdělil, že test byl proveden na základě vysoké horečky a kašle. „Bylo zjištěno, že pacient dostal virus z Evropy. Je nemocný a jeho celkový stav je dobrý. Členové rodiny jsou pod dohledem a každý z nich je považován za podezřelého. Není vhodné sdílet podrobné informace, pokud jde o ochranu soukromí pacientů. Toto je velmi omezené, pokud byl virus infikován. Naše země přijala opatření k zabránění šíření. Zdravotnický personál dokončil přípravy v případě, že se tato nemoc vyskytla v každé části země.

Nejezděte do zahraničí, pokud to není nutné. Dodržujte prosím program ochrany koronaviru nahlášený naším ministerstvem. Chceme 14 pravidel pro ty, kteří se vracejí ze zahraničí a 14 dní pro jejich návrat. Pro naprostou většinu z nás je naše klíčové slovo 14. Je jasné, na které zdravotnické zařízení se má vztahovat, v takovém případě od mytí rukou, aby byla zajištěna plná hygiena. Zatímco jsme varovali svět, byli jsme připraveni současně. Naše vláda s naším ministerstvem a všemi jednotkami dokončila přípravy na koronavirus. Jeden nebo několik případů by nemělo být považováno za epidemii. To znamená jen, že virus vstoupil na hranice naší země. To byla vysoká pravděpodobnost a opravdu se to stalo. Toto je jediný význam současného izolovaného případu. To, co musíme udělat, zefektivnilo náš život v souladu s opatřeními. Budeme bojovat na vnitrostátní úrovni a konkrétní riziková opatření jsou jednoduchá.

Školy se zatím nezavřou, situace se nadále hodnotí.

Včera byl oznámen první pozitivní nález na Severním Kypru. 65letý turista z Německa byl hospitalizován včera dopoledne. Severní Kypr je potenciální hrozbou pro Turecko jako takové, protože je možné cestovat mezi oběma státy jen na místní občanský průkaz. Není tedy zapotřebí (pro občany Turecka) velmi drahého cestovního pasu.

Nyní se ukáže, jak dokáže Turecko vzdorovat nebezpečí nejen teoreticky, ale i prakticky.
Turci jsou ale dost kontaktní národ, ne? Jakože podat ruku, dotknout se, pusu na tvář...
Velmi. To může být problémem. Na druhou stranu je tu letitá tradice – když přijde návštěva, tak nalít na ruce kolínskou, což je asi 80% alkohol.
Jak jsou na tom Turci s hygienou? Moc dobře ne, co…
No, nepleť si hygienu a dělání nepořádku všude tam, co není jejich. Třeba řada z nich si myje nohy 5x denně.
Tak to kecáš. A kde taky?
Třeba v umyvadle, nebo na speciálních místech, která jsou pro to vyhrazena. Ty děláš, jako kdybys to nikdy neviděl.
Proč by to asi dělali?
Před každým modlením přece, ne? Všimni si, že u mešit je ‚mycí linka‘, někde uvnitř, někde venku.
Aha, kvůli náboženství.
Právě. Ze stejného důvodu si… no, jak to říct… drží toaletní papír vždy jen v levé ruce, ruku podávají jen pravou. Ten proklínaný turecký záchod je vlastně také dost hygienická věc, protože se ho nedotýkáš, ani na něm nesedíš.
Ale strašně to smrdí.
Pokud se záchod neuklízí a nemyje, tak smrdí, to každý. A na mytí rukou po toaletě Turci již nějakou dobu poukazují. Používá se k tomu coby argument mapka Jakuba Mariana kolik procent Evropanů že si myje (či nemyje) ruce po použití toalety vodou a mýdlem. Poukazují potom na tak obrovské číslo případů koronaviru v Itálii a tristní po-toaletovou hygienu.

Myjete si ruce vodou a mýdlem po použití WC?

No chci Turky teď vidět.
Již včera byl strach v Istanbulu znát, a to se ještě o tom prvním případu nevědělo. Víc lidí se rozhodlo nejen do práce městskou dopravou, ale vlastním autem, takže byly větší zácpy, než je v pondělí zvykem. Tedy prý, co říkali.
Nevím, já měl home office.
Dost lidí jezdí do práce či do školy firemními autobusy, takže jsou od jiných poměrně dobře izolováni.
Teď můžeme sobě i všem kolem jen držet palce. A co zastoupení České republiky v Turecku?
Poslední vyjádření Generálního konzulátu České republiky v Istanbulu na téma coronavirus je ze 6. března s odkazy na oficiální zdroje Turecka.

Velvyslanectví České republiky v Ankaře odkazuje informací ze včerejška obecně na stránky českého Ministerstva vnitra ohledně COVID-19. Tam je pouze seznam 18 nejpostiženějších zemí. O den předtím uvedlo velvyslanectví použitelnější informaci o aktuálních opatřeních na hranicích Turecka se sousedními státy a opatření v osobní letecké dopravě.

Situaci i nadále monitorujeme. Čtěte prosím i pokračování, viz odkaz https://zitistanbul.blogspot.com/2020/03/dnesni-novinky-ohledne-covid-19.html

Komentáře

  1. Česko už má 64 nemocných!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ministr zdravotnictví Vojtěch Adam oznámil 67 potvrzených případů. A to bylo v Česku 14:00. Do večera daleko...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,