Když se řekne yağlama [jálama], tak ještě to slovo ani nedořeknete a už vám teče omastek po bradě a cholesterol se šplhá nahoru. Milovníci těžkých masových jídel a zároveň odpůrci zeleniny, zbystřete smysly.
Kayseri je město zhruba uprostřed Turecka. Tento popis ale může velmi mást, hlavně když si lidé pletou Malou Asii a Turecko. Takže Kayseri je na jihovýchod od Ankary (rovrostranný trojúhelník Ankara - Kayseri - Konya), na sever od města Adana, nebo na přímce Konya - Aksaray - Kayseri - Sivas. Jen město jako takové má přes milion obyvatel (skoro jako Praha).
Ke svému jménu dospěla již v roce 17 našeho letopočtu za římského císaře Tiberia, kdy bylo toto město přejmenováno na Kaisareia (latinsky Caesarea) na počest Cézara. Právě z města Kayseri pocházel věhlasný architekt Sinan (Mimar Sinan, WIKI) a řada neméně věhlasných Arménů.
Toto město leží v nadmořské výšce přes 1000 metrů na úpatí téměř 4000m hory Erciyes. Vysoká nadmořská výška a velká vzdálenost od moře předurčuje město k suchému a teplotně extrémnímu klimatu. Však zde v zimě klesá teplota i pod -30 stupňů, letní rekord je přes +40 stupňů.
Pro představu - v jakých výškách leží následující horská měst a střediska?
- 1065 m.n.m. obec Kvilda (nejvýše položená obec v ČR)
- 1050 m.n.m. Kayseri
- 1028 m.n.m. Boží Dar (nejvýše položené město v ČR)
- 718 m.n.m. Špindlerův Mlýn
- 665 m.n.m. Harrachov
Poloha města předurčuje k velmi mastným masným jídlům kombinovaným s moučnými produkty, doplněnými minimem zeleniny. Sem patří jak mantı (o tom už jsme psali), pastırma a sucuk [sudžuk], ale také yağlama. To jsou pláty na množství oleje opečeného těsta na nudle, na které se položí opečené mleté maso s pasírovanými rajčaty, cibulí, dvěma lžícemi másla, samozřejmě paprika a černý pepř. Pláty těsta se pokladou na střídačku s masovou směsí, navrch se nalije směs jogurtu a česneku.
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat