Přeskočit na hlavní obsah

Absurdity tureckého lockdownu a změna ohledně alkoholu

Reakce vlád a příslušných orgánů na pandemii jsou nejrůznější, občané často poukazují na nelogičnost, nesystematičnost, případně na chaos, nejednoznačnost pravidel, na druhé straně na jejich nedodržování či absenci kontroly, nebo naopak selektivní či příliš represivní kontrolu. Jaké jsou problematické body začínajícího tureckého 2,5týdenního zákazu vycházení od večera 29. dubna do rána 17. května?


Prohibice

Zde to může vypadat strašidelně (viz některá česká média), ale není to až takové. Konzumovat alkoholické nápoje rozhodně zakázáno není, záleží jen na jednotlivcích a jejich vzahu náboženským pravidlům zakazujícím intoxikaci včetně alkoholu (viz islám, hinduismus, budhismus, džinismus apod.). Prodejny alkoholu jsou stejně jako ostatní nepotravinové obchody po dobu zákazu vycházení také zavřeny. Přesto to mnohé vyděsilo, takže si hned udělali zásoby, pro jistotu i na delší dobu (kdyby byl lockdown prodloužen). Detailněji jsme psali zde.

Doposud byly nepotravinové prodejny včetně prodejen alkoholu v letošním roce zavřeny jen o víkendu, což je pro mnohé země stálý stav (viz někdejší Československo), lidé si bez jakékoli paniky prostě nakoupili v týdnu. Nyní jde ale o 2,5 týdne s výhrůžkou, že stav může být prodloužen.

Turecko ale nepřistoupilo k omezení alkoholu poprvé. Před osmi lety vstoupil v platnost poměrně přísný a kontroverzní zákon, jak jsme psali. Navíc se dvakrát ročně zvyšuje daňová zátěž. To je v rozporu s politikou proti kouření, kdy se daň ÖTV na tabákové produkty (tedy včetně cigaret) naopak snížila. Stalo se tak výnosem 31345 [PDF] z 25. prosince 2020, a to z dosavadních celkových 67 % na 63 % (tedy včetně DPH). Omlouvalo se to tím, že se tak odlehčí při velké inflaci domácím rozpočtům.


Zavřené školy, školky

Toto opatření je známé také v jiných zemích. Míra uzavření škol závisí na aktuálním množství COVID-19 nakažených a úhlu pohledu příslušné vlády dané země. Turecko nyní opět přistoupilo k absolutnímu zavření všech škol, a to včetně školek.

Toto nařízení je obtížné hlavně pro pracující z domova (na "home office") u dětí školkou povinných, ale na krátkou dobu pochopitelné a přijatelné. Absurdní se stává až ve chvíli, kdy se přísnost porovná s jinými opatřeními.


Otevřené mešity

Na jedné straně jsou zavřené nejen školy včetně posledních ročníků (zkoušky se odkládají), ale dokonce i školky. Na druhé straně zůstávají bez omezení otevřené mešity, včetně pátečních, kdy je řada mešit nabitá k prasknutí. Turecko přitom již minulý rok v rámci opatření proti šíření COVID-19 zavřelo také mešity. K takovému opatření se nyní nepřistoupilo.


Zákaz poutí do Mekky

Ačkoli se o tom přímo nemluví, kvůli zákazům vycestovat byť z vlastní provincie se nesmí cestovat ani do zahraničí, kam se zahrnuje i Saúdská Arábie a Mekka. Právě v době ramadánu je možné vykonat velkou pouť do Mekky, která je cennější, než tzv. malá pouť tamtéž, ale mimo svatý měsíc ramadán.


De facto zrušený svátek přerušení půstu

Samotný ramadán (a s ním spojený půst) končí 12. května, od 13. května 2021 je svátek přerušení půstu (Ramazan Bayramı). Protože v tu dobu ještě stále bude zákaz vycházení (ten končí 17. května), není možné oficiálně provádět žádné veřejné oslavy či vzájemné návštěvy.


Zákaz nočního vycházení, ale bubeník chodí

Toto se nemusí týkat výslovné výjimky, spíš o svévolné porušení zákazu (a neskrývané, dokonce i hlasité). To se nedá skrýt pod pláštíkem nákupu v nejbližším obchodě (ve tři ráno, kdy je navíc je prakticky vše zavřeno), ani jakože turista neví (který turista chodí po nočním Istanbulu a bubnuje, navíc ve správnou dobu). Ale jak říká přísloví, není žalobce, není soudce.


Zákaz vycházení i na vlastní zahradu

S tímto výkladem přišla média v posledních dnech. Že je zákaz vycházení ven (tedy na veřejné prostory viz ulice), to je jasné. Podle tohoto výkladu se ale nesmí vycházet ani na uzavřený prostor mezi domy, který je k dispozici kolem některých domů či skupin domů v rámci hlídaného prostoru ("site", ovšem čteno turecky).

Stále více se kritizují nejen zákony, ale také jejich vymáhání a samozřejmě přístup veřejnosti a osobní (ne)zodpovědnost. Stalo se zvykem, že veřejnost i velmi ostentativně ignoruje víkendové zákazy vycházení (platné již měsíce) a vychází i s dětmi ven. Na druhou stranu totéž chování policie stejně ostentativně ignoruje, pokud nejsou ve veřejných parcích. Jsou čtvrti, kde se policie prakticky nevyskytuje, vedle nich jsou čtvrti, kdy jsou pokutováni i lidé, kteří jen vyjdou s odpadky před vlastní dům. A jsou i tak nezodpovědní lidé, kteří (byť COVID-19 pozitivní a vysloveně nemocní) chodí po venku, stýkají se s jinými lidmi, členové jejich domácnosti (obvykle bez jakékoli roušky) jsou také v každodenním styku s jinými.


Turista? Vše dovoleno

Prvotní informace byly poměrně nejednoznačné, a tak se uvádělo, že turistů se opatření budou také týkat. To se bohužel neukázalo jako pravdivé, takže turistické výjimky budou i nadále platit. To je v Turecku kritizováno stále hlasitěji. Malé množství turistů na jaře nevyváží příliv letních dovolenkářů, kteří tvoří hlavní část příjmů turistických oblastí.

Že se i turista může nakazit a že ho COVID-19 nepřeskočí, to už vědí stovky českých občanů, kteří jsou v zahraničí v karanténě a nesmějí se prozatím vrátit do Česka.

A povedzte mi, Kefalín, čo vy si představujete pod takým slovom absurdný?




A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,