Přeskočit na hlavní obsah

Změny v tureckém týdenním COVID-19 reportu

Jednou za týden turecké ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje COVID-19 informace o jednotlivých provincích za 7 dní. Současným překvapením je jak čas zveřejnění, tak hodnoty. Pro 80 tureckých provincií počty nově pozitivních klesly, jen v jediné provincii počet stoupl. Čísla sice klesla, ale trend posledních 7 dnů není tak optimistický, jako o týden předtím.

Začněme mapkou Turecka, dělenou na jednotlivé provincie. Minulý týden jsme se rozloučili s bílou kategorií nad 800 nových pozitivních případů na 100 tisíc, tento týden jsme se rozloučili s černou kategorií 400 až 800 nových případů na 100 tisíc obyvatel dané provincie.



Oranžová kategorie notně posílila, kdy ze 4 provincií se stalo 14. Zatímco změny ve vyšších kategoriích nejsou na oficiální mapě vidět (protože jsou v kategorii 100+), rozšíření oranžové 50 až 100 vidět je.


poslední čtyři týdny (10. dubna až 7. května 2021)

 

Oficiální barevná mapa i nyní (uprostřed května) stále ukazuje situaci z konce března (tedy z 20. až 26. března). I současné relativně optimistické hodnoty jsou horší, než situace v březnu (10 provincií ve žluté kategorii 20 až 50, provincie Şırnak dokonce v modré kategorii 0 až 20). A protože turecká média bez valného přemýšlení kopírují oficiální mapu (přestože je na stejném webu ministerstva aktuální černobílá mapka, dokonce i data pro každou provincii zvlášť, jen to zpracovat).



Zde je porovnání posledních čtyř týdnů podle kritéria státu


poslední čtyři týdny (10. dubna až 7. května 2021)


Jediná provincie, která má horší čísla než minulý týden, je Ardahan (zcela na severovýchodní hranici s Gruzií a Arménií). Zvýšení je ale minimální, pouhá 2 procenta. Zde je seznam jednotlivých provincií a týdenní hodnoty od 20. února do 7. května.



Zásadní obrat je vidět na seznamu provincií s více než 200 případy. Zmizela bílá, zmizela černá (600 až 800), šedá (400 až 600), tmavě fialová (300 až 400) téměř také.

Pro vysvětlení: každou z kategorií jsem ještě rozdělil na lepší a horší polovinu, takže například z fialové (200 až 400) je pro toto zobrazení světle fialová (200 až 300) a tmavě fialová (300 až 400). Potom je lépe vidět rozvrstvení provincií.



Při pohledu na statistiku provincií to vypadá na mírný optimismus. Stále je ale největší množství provincií (41, polovina) v kategorii 200 až 400 nových případů na 100 tisíc obyvatel.



Statistika mezitýdenních rozdílů je optimistická opravdu jen mírně. Zatímco v předchozím týdnu mělo 64 z 81 provincií pokles nových případů mezi 25 a 50 %, nyní je to jen 44 provincií. 36 se vrátilo do kategorie poklesu o 0 až 25 %. Zatímco minulý týden měly tři provincie pokles o 50 až 75 %, tento týden žádná. Naopak jedna provincie má nárůst, i když jen 2 %.



Mnozí poukazují na to, že na denním celostátním reportu nově pozitivních křivka krásně klesla a že je v porovnání s před pár týdny jsou hodnoty posledních dnů velmi nízké. Jenže nejsou dost nízké na to, aby se mohl život do velké míry vrátit do běžného stavu. Turecko prohlásilo, že je nutné mít denní počet případů pod 5 tisíc. Včerejší oficiální čísla jsou trojnásobná.



Na grafu nových případů pozitivity není vidět efekt lockdownu (jak krásné české slovo, že!). Graf se zlomil prakticky s počátkem omezení. Pokud by tak zásadní restrikce měly efekt, mělo by to být znát na grafu řekněme týden poté (vzhledem k přibližně týdenní inkubační době). Ale následující týden (tedy na konci dubna) klesají počty stejně (či dokonce o trochu menším tempem), než v prvním týdnu (kdy efekt vzhledem k inkubační době nemá být ještě znát).




Proč je rozdíl ve zveřejnění čísel?

Jaký je problém s časem? Vlastně teď už žádný, či skoro žádný. Sedmidenní měřené období začíná v posledních dvou měsících vždy v sobotu a končí následující týden pátkem. Vydání ale evidentně prochází schválením, a tak se provádí ve všední den. Nejbližším je pondělí, kdy byla čísla zveřejněna.

Tak jde je vlastně ten problém? Že v předchozích týdnech to nebylo hned nejbližší den, pondělí, ale až v úterý, nebo středu. Čas je ale pro média klíčový. Stále platí, že není nic staršího, než včerejší zprávy. A tak se při zveřejnění s až takovým zpožděním snižuje dopad, což může být vítáno hlavně ve chvíli, kdy se není čím chlubit. Dalším hlediskem je fakt, že média si všimnou informací v první den či dva, ale poté se málo věnují dalším a dalším informacím o stejném období, protože už jich bylo dost a je na čase se věnovat také jiným tématům, než je věčný COVID-19.


Závěr

Pokles počtu případů v minulých dvou týdnech je pozitivní. Je samozřejmě otázka pro budoucí analýzu, zda je pokles adekvátní drastickým opatřením (lockdown), dále zda není chybou, že se místní nesmějí pohybovat, avšak turisté mohou volně cestovat po zemi, nakolik místní dodržují opatření, nebo zda je ignorují (a s jakou motivací). Omezení počtu kontaktů a možnost přenosu na další velké množství lidí bylo součástí kontroverzního nařízení, že všechny tržnice budou otevřeny ve stejnou chvíli, a to v sobotu (trhovci totiž obvykle za týden vystřídají řadu tržnic). O tržnicích jsme psali víckrát:

Turecký lockdown: opět změna, tržnice se otevřou

Turecký lockdown: další zákazy, zmatky a možné prodloužení

Podotýkám, že státem definovaná hranice 100 a více případů (červená) je brána jako kritická, kdy se zavádějí přísná opatření. A v této kategorii je stále výrazná většina Turecka, včetně turistických oblastí. Počet nových případů klesá, ovšem nedostal se ani na tak nízkou hodnotu, jako je hranice červené oblasti, tedy 100 případů.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,