Přeskočit na hlavní obsah

V Istanbulu se zřítila devítipatrová budova, žádná oběť

Zřícení budovy s 39 byty by za normálních okolností byla obrovská tragedie s mnoha oběťmi. Budova ale byla již předtím označena za neobyvatelnou a její obyvatelé se museli již před 2 roky odstěhovat. Oběťmi se stala pouze auta, parkující v okolí domu.

Stalo se tak na evropské části v městské části Sarıyer, čtvrti Bahçeköy, části Yeni Mahallesi na ulici Şehit Yakup Kulaksız. Budova byla postavena roku 1999, ovšem nelegálně, navíc bez dodržení byť tehdejších předpisů (od té doby se rapidně zpřísnily). Protože nosná konstrukce praskla, byl dům v srpnu 2019 zapečetěn a nájemníci vystěhováni.

Příčin ale bylo podle bývalých obyvatel víc. V přízemí bylo papírnictví, které používalo vysokozdvižný vozík, který měl opakovaně nosnou konstrukci poškodit. Jestli bylo navíc použito nevhodného mořského písku, to není známo (rozebírali jsme při debatě o nebezpečí zemětřesení).


dům po zřícení (zdroj: Sabah)


Mimochodem: když je taková móda mít ulici, budovu nebo most po nějaké oběti (Şehit), nevíte někdo, jestli není ulice oběti policejního zásahu z protestů v Gezi parku, 14letého chlapce jménem Berkin Elvan? (zasahující policista Fatih Dalgalı byl před 2 týdny odsouzen na 16 let a 8 měsíců)


dům když ještě stál (zdroj: Sabah)


Tato malá čtvrť Bahçeköy uprostřed lesů vypadá zcela neznámá, ale není tomu tak. Milovníci přírody sem jezdí kromě jiného navštívit Atatürkovo arboretum.

Jak si někdo může dovolit postavit 9patrový dům nelegálně? To přece není nějaká garáž.
No - může. Turecko praktikovalo po staletí humánní filosofii, že si poutník může postavit přístřeší na překonání noci, gecekondu [gedžekondu]. A samozřejmě se našli tací, kteří to sakra zneužívali.
To zní hezky, ale jak můžou tu anakondu zneužít?
Gecekondu. Dávej si pozor na cizí termity, protože za zneužití anakondy by se jako na zoofilii mohly vztahovat tresty.
Jo takhle. Ne, já myslel...
Vím, co jsi myslel. No zneužívá se to snadno. Nejdřív je to chajda, pak lepší chajda, domek, dům, až si vlastník objedná velkou firmu a nechá si postavit devítipatrák. Od nájemníků vybírá tučné nájemné, potřeby nájemníků i domu jako takového ignoruje, takže jenom pěkně bohatne. Pak si koupí drahý dům pro sebe a řadu řádně postavených bytů v poctivé čtvrti a má do smrti vystaráno.
A tohle se trpí?
Stát, provincie i město s tím bojují, ale je to příliš rozšířené a v gecekondu domech bydlí příliš mnoho lidí, než aby se to vyřešilo jednou mohutnou akcí. Příliš jednoduchá a černobílá řešení nejsou obvykle ta správná.
Takže ty domy pořád stojí?
Jak které? Tady také není příliš velká spravedlnost, ale to je tak všude. Pokud to je domeček nějakého chudáka, která je rád, že má střechu nad hlavou, tak klidně přijede buldozer. Ještě vyšší motivaci má buldozer ve chvíli, kdy se takové místo ocitne v hledáčku nějakého velkého a vlivného investora.
A když to není domeček?
Tak pak má takový vlastník i dost peněz případné odpovědné (ale nezodpovědné) úředníky podplatit. Úředník pak nekoná, nebo koná jinde.
Vidím, že i Turecko zná třináctý pád, podmazativ (komu co), a čtrnáctý pád, korupcionál (co za co).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,