Přeskočit na hlavní obsah

Turecko: Povinné pojištění proti zemětřesení

Každý obytný dům v Turecku musí mít od roku 2000 povinné pojištění proti zemětřesení a jeho následkům. Zkratka DASK se stala zaklínadlem všeho, co se týká budov. Mělo by zajímat jak vlastníky, ale stejně tak i pro ty, kteří se zajímají jen o nájem nebo podnájem domu či bytu.

Katastrofální zemětřesení 17. srpna 1999 bylo hybnou silou pro vytvoření DASK, ale to ne nesoustřeďuje jen na zemětřesení. Ovšem v mnohých částech Turecka (viz Istanbul) se tomu běžně říká pojištění proti zemětřesení. DASK není slovo, nýbrž zkratka (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) = TCIP (Turkish Catastrophe Insurance Pool), česky bychom řekli IPPPPK (Instituce pro pojištění proti přírodním katastrofám). Je to státem spravovaný fond, ze kterého se v případě přírodní katastrofy uhradí finanční ztráta při poškození či zničení domu. Na rozdíl od některých pojišťovacích smluv zahrnuje DASK právě onu "vyšší moc", noční můru pojištěnců (hlavně tehdy, když právě proběhnutá pojišťovací událost ve smlouvě zahrnuta není).



Podle informace samotné organizace, DASK / TCIP usiluje o pokračování života občanů bezpečně po zemětřesení z daného místa, a to zahájením přístupu „zemětřesení pomine a život bude pokračovat“. S povinným pojištěním proti zemětřesení mají majitelé pojištěných domů peněžitou záruku proti zemětřesení a rizikům požáru, výbuchu, sesuvu půdy a tsunami po zemětřesení. Zprostředkovává normalizaci života okamžitým odškodněním za poškození budovy, ať už je budova obytná nebo částečně poškozená.

Mimochodem: Řada lidí se mylně domnívá, že tsunami je výsadou oceánů, hlavně Indického, potom Tichého. Tsunami může vzniknout všude tam, kde je pohyb země tlačící na vodu. Tou může být samozřejmě oceán, ale také moře, záliv (viz největší dokumentovaná tsunami na světě), jezero, řeka, průliv nebo průplav. Obří tsunami zažilo Egejské moře (viz "zkáza" mínojské civilizace na Krétě), menší dokonce i sám Istanbul.

DASK je spravován státem, a to jeho různými částmi. Představenstvo se skládá ze zástupců předsedy vlády, podsekretariátu ministerstva financí, ministerstva životního prostředí a městského plánování, turecké asociace pojišťovacích a zajišťovacích společností, univerzity Boğaziçi, rady kapitálových trhů a společnosti pro správu fondů, kterou je Türk Reasürans A.Ş.

Aktuálně platný zákon o pojištění proti zemětřesení je zákon č. 6305 z 18. května 2012.


Co znamená, když DASK pojištění chybí?

Zde je jediná rada: otočte se a odejděte, o takovou budovu se nezajímejte. Znamená to, že vlastník šetří dokonce i na tom (takže kdo ví na čem dalším šetří), případně že budova je opravdu v havarijním stavu (nebo obojí), nebo dokonce ani není obytnou budovou.

Pojištění DASK nedostanou (či se netýká) následujících:

  • budovy a nezávislé sekce, na které se vztahuje zákon o veřejném bydlení ze dne 9/11/1983 s číslem 2946 nebo používané jako budovy veřejné služby,
  • budovy postavené v osadách a kolem nich a v osadách stálými obyvateli vesnice, registrované u obyvatel vesnice,
  • budovy, které všechny slouží ke komerčním nebo průmyslovým účelům,
  • budovy, které nemají projekt a nedostaly inženýrskou službu,
  • budovy, u nichž bylo rozhodnuto, že byly upraveny nebo oslabeny způsobem, který nepříznivě ovlivňuje nosný systém,
  • budovy postavené v rozporu s příslušnými právními předpisy a projektem způsobem, který nepříznivě ovlivňuje nosný systém,
  • budovy, o nichž bylo rozhodnuto, že budou zbourány autorizovanými veřejnými institucemi, a budovy, které nejsou vhodné pro obytné účely, jsou zanedbané, zchátralé nebo opuštěné.

Podle zákona o pojištění katastrofy, který vstoupil v platnost 18. srpna 2012, je povinné mít povinné pojištění zemětřesení (ZDS = Zorunlu Deprem Sigortası) v transakcích půjček na bydlení a listin vlastnictví a v transakcích předplatného vody a elektřiny. Dnes se namísto tehdejšího ZDS používá DASK.

Víte, že DASK má vlastní kontaktní centrum? Jedná se o ALO DASK 125 a funguje od 12. března 2012. Dokonce mají i emailovou adresu pro veřejnost info@dask.gov.tr (v Turecku není zvykem). Vedle celostátního čísla existují také čísla na lokální centra, například Beşiktaş DASK má 444 8 414.

Pojištění se zřizuje v běžných komerčních pojišťovnách či bankách, jako je Anadolu Sigorta, Ziraat Bank, Garanti BBVA, Gulf Sigortasi, Allianz, TEB, Türkiye Finans, İş Bankası, Aksigorta, Denizbank, Generali, Sompo Sigorta, Vakıf Katılım a řada dalších.


Kolik takové pojištění stojí?

Cena je stanovena státem. Podle změn zveřejněných v Úředním věstníku je od 19. ledna 2021 byly stanoveny nové ceny, navíc s přihlédnutím na danou provincii.

Protože riziko je pro různé části Turecka odlišné, existuje oficiální kalkulačka na https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/calculatePremium (nebo totéž v angličtině). Budovy se hodnotí podle věkové kategorie (v návaznosti na změny zákonů a pravidel), stejně tak jako jestli mohla přečkat velké zemětřesení, nebo ještě neexistovala:

  • 1975 a starší
  • 1976 až 1999
  • 2000 až 2006
  • 2007 až 2019
  • 2020 a novější

Poznámka: Pověstná turecká kvalita zasáhla i zde, takže v turečtině je pro nejnovější kategorii 2020 a novější, ale v angličtině je ještě rok stará kategorie 2019 a novější.

Další kategorie je podle počtu podlaží budovy:

  • 1 až 3 (sleva 10 %)
  • 4 až 7
  • 8 až 18 (přirážka 10 %)
  • 19 a výš (přirážka 10 %)

Počet obnovení smlouvy hraje také roli (Yenileme Numarası / Renewal Number).

Následné příklad platí roční pojistné pro železobetonový dům s plochou 100 metrů čtverečních:

  • 268 TL Istanbul, Izmir
  • 173 TL Bursa
  • 129 TL Antalya, Ardahan
  • 90 TL Edirne, Ankara, Gaziantep
  • 59 TL Ağrı, Artvin, Giresun, Kayseri, Niğde, Rize, Aksaray, Yozgat, Nevşehir
  • 38 TL Kırşehir

Výše ceny odpovídá rizikovosti v dané provincii. Průměrné roční pojistné v celém Turecku je podle nových pravidel 163 TL.


příklad DASK pojišťovací smlouvy (zdroj: DASK [PDF])



Je Turecko ojedinělé?

Rozhodně ne. Podobný typ pojištění lze nalézt například v Japonsku, na Novém Zélandu, v rámci USA například na Aljašce, v Kalifornii, Missouri nebo Washingtonu (stát, nikoli Washington, D.C.). Překvapením může být Kanada, přestože je zde zaregistrováno asi 4000 otřesů ročně. Naopak třeba Itálie s častými otřesy centrální řešení nemá.

Patrik Veselík

ODKAZ: dask.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,