Přeskočit na hlavní obsah

Jak COVID lámal Turecko na přelomu listopadu a prosince?

Česko i Slovensko úpí pod následky COVID-19, ať jde o virus samotný, zdravotní systém, nařízení a zákony, nebo dezinformace či konspirace. Jak je na tom Turecko, které na tom bylo měsíce hůř než obě země?

Na konci listopadu byly nejvíce zasaženy provincie na severozápadě Turecka a ve středu jižního Turecka. Provincie Tunceli se dlouho držela (na rozdíl od svého okolí), aby se její situace zhoršila až v posledních týdnech.




Situace se opět začala pro některé provincie zhoršovat. Přesto je vidět, že výrazná část Turecka je pod 100 pozitivních na 100 tisíc obyvatel, tedy v kategoriích oranžová / žlutá / modrá.


Deset nejhorších

Do první desítky se daný týden probojovaly následující provincie:

  • 600,9 Osmaniye
  • 460,2 Tunceli
  • 416,7 Ordu
  • 388,7 Balikesir
  • 384,7 Tokat
  • 380,4 Bilecik
  • 380,2 Canakkale
  • 379,8 Kirklareli
  • 378,1 Karabük
  • 360,7 Düzce


Deset nejlepších

Do první desítky se daný týden probojovaly následující provincie:

  • 8,4 Şırnak
  • 8,6 Hakkari
  • 9,5 Van
  • 11,8 Batman
  • 20,0 Muš
  • 22,1 Mardin
  • 23,1 Bitlis
  • 25,0 Ağrı [árı]
  • 33,2 Siirt
  • 35,4 Bayburt


Mimochodem: Proč je na mapách vytrvale Ičel namísto Mersin? Protože to Microsoft tak zobrazuje. Sice správně rozpozná pod jménem Mersin, ovšem na vykreslené mapě zobrazuje stále starý název (o přístupu Microsoftu jsme psali).


Nejhorší a nejlepší týdny (provincie) ze současné vlny

Čtvrtá vlna trápí Turecko od poloviny července. Nyní je prosinec a až nyní se dá říci, že (snad) konečně už opadá (i když hlemýždí rychlostí). V průběhu procházení napříč zemí se snadno ztratí přehled kdy která provincie vlastně na tom byla moc špatně, nebo naopak se jí pandemie příliš nedotkla.

Pro lepší pochopení poslouží následující mapy. První ukazuje nejhorší týden současné vlny:



Čtvrtá vlna si vybírala svou daň téměř ve všech provinciích. Jen mírnější průběh měla ve dvou červených provinciích na jihovýchodě země (Şırnak, Hakkari). Nejmírnější průběh zatím má ve čtyřech oranžových turistických provinciích na jihozápadě Turecka (Izmir, Aydın, Muğla, Antalya).

Poznámka: Jak to, že jihovýchod Turecka je na tom tak skvěle? Může za tom teplo, slunce a voda? Zřejmě ne. Pokud by platilo toto pravidlo, byly by na tom další provincie na pobřeží Středozemního moře také tak dobře (Mersin, Adana, Hatay), ovšem nejsou. Proočkovanost může hrát roli jen u některých ze "žlutých", v případě Antalye dokonce je na tom hůř než Mersin (který byl ale "fialový"), viz mapa proočkovanosti níže. Svou roli může sehrát vyšší míra disciplíny dané turistickým zaměřením "žlutých" provincií jak ze strany občanů, tak ze strany zaměstnanců i zaměstnavatelů.


mapa proočkovanosti dospělých (18+) druhou dávkou (stav k 6. 12. 2021)


Zajímavé je, že žádné ze čtyřech největších měst (popř. jejich provincie) v této vlně nedosáhlo ani černé kategorie, natož bílé (Ankara, Antalya, Istanbul, Izmir).

...a tato mapa ukazuje nejlepší týden dané vlny:



Do modré kategorie "spadlo" za čtvrtou vlnu jen méně provincií, než by se na první pohled zdálo. A svůj nejlepší týden pouze v oranžové (tedy 50 až 100 případů na 100 tisíc za 7 dní) měly provincie jako Istanbul, Ankara a další. Zajímavou výjimkou je provincie Kilis (při nejlepším pouze oranžová), obklopená modrou (tedy ze strany Turecka; na druhé straně je Sýrie). Další zajímavostí je Izmir, který je pouze žlutý (obklopen modrou), nebo naopak Tunceli a dalších několik modrých ostrovů v moři žluté.

Podle statického rozdělení provincií do kategorií je vidět jen drobné změny na obou koncích (nejméně i nejvíce případů).



Při zohlednění rozdílu je vidět v posledních dvou hodnocených týdnech viditelné mírné klesání, pak viditelné mírné stoupání.



Při barevném úhlu pohledu je vidět, že v posledních dvou týdnech celkový počet klesá při přepočtu na provincii. Stále viditelněji se rozšiřuje žluto-oranžová oblast.



Níže uvedené grafy nezobrazují provincie, nýbrž pouze hodnotu pořadí v daném týdnu (tedy která hodnota byla první = nejvyšší apod.). Vývoj pořadí provincií vykazuje také dělení na několik bloků. Poslední uvedený týden je i zde pro některá pořadí rostoucí.



Zatímco na předchozím snímku jsou dobře patrné především první pořadí (tedy s nejvyšším počtem pozitivních), při logaritmickém měřítku (dole) jsou dobře patrné rozdíly u těch naopak nejnižších.



Zde je patrné, jak se stále více pozic začíná odpoutávat od masy a klesat.


Jak jsou na tom čtyři největší města a jejich provincie?

Ankara již přes měsíc klesá. Istanbul zřejmě došel pomalu ke svému vrcholu a poklesl. V dalších týdnech uvidíme, jestli změna z posledního týdne je odchylka od trendu, nebo počátek nového stoupání.




A co Turecko jako celek?

Zde lze vycházet z denních hlášení, tedy z čísel novějších, než jsou výše uvedené provincie.



Nápadné nárůsty uzdravení jsou ve čtvrtek 4. listopadu a v neděli 21. listopadu.

Lepší náhled nad situací přináší rozpočítaný týdenní graf.



Zde to vypadá na dvoutřetinový rytmus posledních dvou měsíců, tedy dva týdny pokles, jeden týden nárůst. Sestupný trend je ale dobře patrný.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,