Přeskočit na hlavní obsah

Turecku zřejmě začíná pátá vlna COVID-19, omikronová

Listopad a prosinec znamenal pro některé země (viz Česko nebo Slovensko) podzimní prudkou vlnu. V těsném závěsu zaznamenaly podobný raketový nárůst také státy jako Velká Británie či nyní Francie. Ovšem v tom případě se již hovoří o vlně omikronu. Jak je na tom Turecko? Co se stalo od minulého optimistického týdne? Mnoho.

Ještě před týdnem byla situace podle článku COVID v Turecku stále ustupuje.

Nejdříve se podívejme na stav tureckých provincií k 17. prosinci (tedy období končící před deseti dny).



Nejméně případů má následujících deset provincií (všechny jihovýchod země; číslo je počet případů na 100 tisíc obyvatel dané provincie):

  1.   2,44 Van
  2.   2,50 Hakkari
  3.   6,08 Muş
  4.   6,69 Şırnak
  5.   7,47 Ağrı
  6.   8,55 Bitlis
  7. 10,18 Mardin
  8. 12,74 Batman
  9. 13,43 Bayburt
  10. 13,76 Şanlıurfa

Které provincie jsou na tom v daném týdnu naopak nejhůř? Zde je další Top10:

  1. 456,84 Çanakkale
  2. 445,63 Kırklareli
  3. 386,26 Ordu
  4. 358,79 Eskişehir
  5. 351,32 Tekirdağ
  6. 331,94 Bilecik
  7. 326,15 Trabzon
  8. 306,80 Edirne
  9. 294,04 Osmaniye
  10. 278,57 Giresun


Jaký byl rozdíl od předcházejícího týdne?



Zde je již náznak změny. Na první pohled to bypadá optimisticky. Počty provincií pod 20 (modrá), pod 50 (žlutá) se zvýšil, takže řada provincií se opravdu zlepšuje. Ovšem počet provincií nad 100 případů na 100 tisíc obyvatel se zvýšil z 44 na 45.



Oproti předchozímu týdnu se čtyři provincie zhoršily o 25 až 50 %. Sice převažuje pokles, ten ale ustává.



Jak vypadají provincie se čtyřmi největšími městy Turecka?



Pozitivní zprávou je, že všechny čtyři provincie hlásí pokles. Ne zrovna dobrou zprávou je, že pokles Istanbulu se téměř zastavil. Přitom je to právě toto město, která má z "velké čtyřky" největší procento pozitivních.


Provincie anonymně

Jak jsou na tom čísla COVID-19 pozitivních za provincie? Při anonymizaci dat jsou na tom provincie lépe a lépe.



Následuje jiný náhled na stejná data, kde vyniknou změny v nejvyšších pozicích (tedy nejvíc případů mezi provinciemi). Zde je většinou pokles, ovšem už je vidět i drobný vzestup.



KUDY K NÁM?
BLOG: https://zitistanbul.blogspot.com/
FACEBOOK účet: @ZitIstanbul
FACEBOOK link: fb.me/ZitIstanbul
TWITTER @ZitIstanbul
TWITTER link: https://twitter.com/ZitIstanbul
Přijďte, na Žít İstanbul je více než 600 článků!

Pokud se stejná data srovnají logaritmicky, vyniknou změny v nejnižších pozicích.



Tady hodnoty klesají, i když u mnohých pozic je vidět pokles sestupu.


Turecko jako celek: týdně

Turecké ministro zdravotnictví hlásí denně čísla za celé Turecko. Když se denní čísla sečtou, můžeme hodnotit po týdnech a anulovat tak denní výkyvy v rámci týdne.



Minulý týden (končící včera) zaregistroval nárůst po třech týdnech trvalého poklesu. V Turecku na rozdíl od křesťanských zemí nejsou vánoční svátky, takže se v Turecku vánoční promořování prostřednictvím rodin a známých nekoná.



Poslední týden (číslo 51) vykazuje neobvyklé hodnoty. Minimální a maximální hodnoty jsou téměř shodné. Maximum pokleslo, průměr stoupl, minimální hodnota stoupla razantně. Proč se to tak stalo, co to znamená?



Po několika měsících se v posledním týdnu opět objevil fenomen nejvyššího počtu případů o víkendu (konkrétně v sobotu). V minulosti to typicky znamenalo začátek nové vlny.

Jak vlastně vypadá typický týdenní průběh COVID-19 pozitivních? Typicky je nejvíce případů v úterý, potom počet postupně klesá; nejméně je v neděli. Níže uvedený graf má medián zobrazený tečkovaně. Tenkou čarou jsou týdny 41 až 50. Silnou čarou je minulý týden (tedy 20. až 26. prosince 2021), který se předchozím zvyklostem poněkud vymyká. Nejvíce případů je v sobotu, neděle je druhá největší.



Následující graf domněnku potvrzuje. Černá čára (neděle) je obvykle dole, tedy s nejmenším počtem případů. Při nástupu vlny a jejím vzestupu se ale dostane na první příčku. To je patrné jak z jarní vlny (týdny 10 až 14), tak z vlny z poloviny července (týdny 27 až 30). Také drobné nárůsty jsou předznamenány postupem neděle z poslední příčky výš (viz 43. týden, po kterém následoval vzestup, byť na jeden týden).



Zatímco současná doznívající čtvrtá vlna (či čtyř-a-půltá) se ještě zdaleka nevzdává (sever a severozápad Turecka včetně Istanbulu by o tom mohl vyprávět), čísla z posledních několika dnů vypadají minimálně znepokojivě.


Jsou čísla správná? Netají se něco?

Vždy je prostor k případným spekulacím. Vždy je možnost, že je nepřesnost od obvodních lékařů přes nemocnice až po samotné ministerstvo. Vždy se najde případ, kdy pochybovač vezme lokální ohnisko (například jednu třídu ve škole) a postaví na tom teorii, že jsou čísla špatně, protože by to mělo být horší, když se to přiblížilo až k nim.

Ať oficiálně uváděným číslům věříme, nebo věřit z jakéhokoli důvodu nechceme, nelze číslům upřít několik faktů:

  • už od poloviny prosince uvádějí, že na tom není Turecko moc dobře (včetně druhé poloviny turistické sezóny)
  • jestliže oficiální hodnoty neodpovídají, pak tým vyrábějící falešná data je buď moc dobrý, nebo moc špatný (spíš to druhé vzhledem ke špatným hodnotám). To už je lepší uvádět pravdu, protože i pesimistický scénář může vypadat tak, jako oficiální data
  • čísla jsou velmi uvěřitelná a mají logiku
  • jiná než tato čísla nejsou

Hodnotám nelze upřít věrohodnost. Navíc se postupem času nemění, na rozdíl od některých jiných států, ani zde nejsou skokové změny, kdy se z nějaké skříně vytáhne kostlivec s obrovským množstvím dosud nezveřejněných případů, což se stalo například ve Francii (viz 19/20.5.2021 a případy započítané dvakrát).


Turecko jako celek: denně

Týdenní hodnoty jsou sice objektivnější, každodenní čísla přece jen dovedou již dopředu předvídat vývoj. Minulý týden začaly hodnoty stoupat. Dnešek (tedy pondělí 27. prosince) mohl potvrdit či vyvrátit domněnku (maximálně úterý). Bohužel hned pondělní hodnoty postačily, protože tak vysoká čísla Turecko nemělo již měsíc (přesněji od středy 24. listopadu). Pokud jde o pondělky, vyšší hodnoty měl až 8. listopad.




Očkujte se! Omikron klepe na dveře

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca opakovaně varuje, že nová varianta COVID-19 se již šíří po Turecku. Poslední informací je, že již více než 10 % nových pozitivních ve čtyřech nejlidnatějších provinciích má právě variantu omikron. V souvislosti s tím ministr zdravotnictví změnil očkovací pravidla, takže již po třech měsících od předchozího očkování je možné se přeočkovat (v Česku je to pět měsíců, navíc podmíněno stářím nad 30 let).

Které jsou čtyři nejlidnatější provincie?

  • İstanbul (15.462.452)
  • Ankara (5.663.322)
  • İzmir (4.394.694)
  • Bursa (3.101.833)

Zde může být překvapením, že čtvrtou provincií není Antalya. Ta je se svými 2.548.308 obyvateli až na pátém místě.

Proč lze předpokládat, že jde o novou vlnu, navíc založenou na variantě omikron? Dne 11. prosince ministr informoval veřejnost, že jsou v Turecku první případy (jeden v İstanbulu, 5 v İzmiru). A v sobotu 25. prosince ministr oznámil, že v Turecku je již 10 % případů omikronových. Dnes upřesnil, že od 1. prosince bylo sekvencováno 3344 vzorků, z nichž 3073 byla delty, 42 omikronu. Od prvního prosince bylo do dneška (včetně) zjištěno 537635 pozitivních, sekvencováno bylo tedy méně než jedno procento (0,62 %).

Kde byl omikron zjištěn, kdy a kolik?

  • provincie  11.12. > 27.12.
  • İstanbul 1 > 30
  • İzmir 5 > 6
  • Kütahya 0 > 2
  • Isparta 0 > 2
  • Şırnak 0 > 1
  • Diyarbakır 0 > 1

Podivné zastavení poklesu případů v Istanbulu při porovnání čtyř největších měst může mít na svědomí právě omikron. Ovšem celá provincie Şırnak má pouze 537762 obyvatel a v hlášení je (zatím) uvedena jako jedna z těch, kde je nejméně případů (a tudíž minimum vzorků). Jeden jediný vzorek je strašně málo na vyvozování přísných soudů. Lze tedy jen poznamenat, že Şırnak má asi 30x méně obyvatel než Istanbul, který nahlásil 30 případů. Klidně tedy může být možné, že procento omikronu bude stejné. Také Diyarbakır patří do oné modré oblasti na jihovýchodě země. 

Výše uvedené hodnoty vedou k domněnce, že v Turecku rozjíždí pátá vlna COVID-19, tentokrát omikronová. Proto analytici tureckého Ministerstva zdravotnictví nabádají, aby se nechalo ihned nejen naočkovat, ale i přeočkovat maximum obyvatel, pokud možno všichni.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,