Přeskočit na hlavní obsah

Turecký satelit Türksat 5B odstartoval necelý rok po Türksatu 5A

Nový turecký telekomunikační satelit Türksat 5B byl vypuštěn 19. prosince 2021 americkou leteckou společností SpaceX. Družici vyrobila společností Airbus a byla 29. listopadu převezena z Francie do USA. Nová družice má být podle představitelů turecké vlády nejvýkonnějším satelitem země, která zvýší kapacitu pásma a může sloužit nejen Turecku, ale i sousedním zemím. Nicméně panují podle některých zdrojů také obavy z využití. Ale jedno po druhém.


Türksat 5B

Družice byla vyrobena za přispění tureckého domácího průmyslu, uvedl ministr dopravy a infrastruktury Turecka Adil Karaismailoğlu (viz společnost Aselsan a Payload Interface Unit, nebo Ku-Band Receiver). Družice, která má sloužit 35 let, má novou generaci elektricky poháněného pohonného systému.


start (lze sledovat ze záznamu na Youtube)


Jak vypadá samotný satelit?



Technické parametry:

  • Název satelitu Türksat 5B
  • Výrobce: Airbus DS
  • Model: E3000-EOR
  • Plánované datum vypuštění: 2. čtvrtletí 2021
  • Skutečné datum vypuštění 4. čtvrtletí 2021 (19.12.2021)
  • Hmotnost při startu: 4516 kg
  • Výkon: 12 kW
  • Umístění na oběžné dráze: 42° východně
  • Minimální životnost: 15 let
  • Životnost při manévrování: 37 let
  • Ku / nové Ku Uplink pásmo: 12,75-13,25 GHz a 14,50-14,75 GHz
  • Ku / nové Ku pásmo pro downlink: 10,70-10,95 GHz & 11,20-11,45 GHz & 13,40-13,65 GHz
  • Pásmo Ku / nové pásmo Ku Kapacita (šířka): 1040 MHz
  • Ka Uživatelské pásmo pro vzestupný signál: 29,50 až 30,00 GHz
  • Uživatelské pásmo Ka Downlink: 19,70 až 20,20 GHz
  • Kapacita pásma Ka: 55 Gb/s
  • Možnosti pokrytí downlinku: Turecko, západ, MET, Ka-MB

Přestože je to stejný model jako v případě Türksat 5A, je v konfiguraci pro Türksat 5B o zhruba jednu tunu těžší. To může mít na svědomí také větší množství antén.


Türksat 5B (zdroj: twitter.com/ErtokHasan/, CEO Türksatu)


Türksat 5B má sloužit kromě jiného pro přenos dat v pásmu Ka, kde má zvětšit současné možnost patnáctkrát. Právě v tomto pásmu má satelit komunikovat s pozemními stanicemi v Ankaře, İzmiru a Vanu.

MIMOCHODEM: Takzvané "Ka" je mikrovlnné pásmo v oblasti 27,25 GHz až 36 GHz. Jde o pásmo s frekvencemi nad takzvaným Kurtovým pásmem K (zkratka Ka znamená "Kurz above", slovo Kurz je z němčiny, krátký; občasně používané "Kurt" je tudíž špatně). A nutno přiznat, že zatímco se (snad) všichni opírají o označení IEEE Ka band (pro 20 až 36 GHz), jde ale o starší označení. Nověji se tomu říká NATO K band za současného rozšíření pásma od 20 do 40 GHz. Situace je ale složitější.


Která území má pokrývat signálem?

Türksat 5B je umístěn jinde, než jeho sesterský satelit 5A, který je umístěn na pozici 97 stupňů východně. Zatímco Türksat 5B bude na pozici 42° východně stejně jako Türksat 3A či 4A, v budoucnu také Türksat 6A. Je to pozice, na kterou míří satelitní antény domácností nejen Turecka, protože poskytuje televizní příjem. Vzhledem k hornatosti Turecka bylo snadnější se vydat cestou satelitního příjmu televize v porovnání s digitalizací pozemně šířeného televizního signálu.



Podle oficiálního katalogu firmy Türksat má jít o následující oblasti:








Satelit tedy bude pokrývat Turecko, část Evropy, Blízký východ a části Afriky. Přesněji řečeno jde o Tunisko, obydlenou část Libye a ve východní Africe pás od Egypta až po Eritreuna asijské straně od Kavkazu přes Arabský poloostrov až po Írán a Afghánistán. Samostatně se řeší Nigérie a Jihoafrická republika. Zajímavé je vyříznutí Saúdské Arábie z mapky.


Nosná raketa

Pro zajímavost: tento start rakety byl:

  • 133. start Falconu 9
  • 74. let Falconu 9 s letově ověřenou nosnou raketou
  • 78. opakovaný let nosné rakety
  • 29. opakovaný let nosné rakety v roce 2021
  • 99. přistání nosné rakety
  • 30. start pro SpaceX v roce 2021 (rekord)
  • 77. start SpaceX ze SLC-40
  • 134. pokus o start z oběžné dráhy v roce 2021

Datum startu rakety je stanoveno na sobotu neděli v 10:58 PM neboli 22:58 lokálního času (EST, východního standardního času, USA, Florida) neboli na neděli 03:58 UTC, což je 06:58 tureckého času.




Prezident zasahuje

Zajímavé je, že de facto technickou věc jako vyřízení objednávky vypuštění satelitu projednává hlava státu. Prezident Erdoğan se prostřednictvím videokonference setkal tento týden s Elonem Muskem ohledně dvou bodů:

  • Proces vypuštění družice Türksat 5-B do vesmíru
  • Byly vyhodnoceny kroky, které je třeba podniknout ohledně baterií TOGG

Pod zkratkou TOGG se skrývá Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. Je to projekt připravující turecký osobní automobil, který má být navíc poháněn elektromotorem (tedy elektromobil).


snímek z meetingu Erdoğan - Musk (zdroj: twitter.com/RTEdijital/)

Mohou být obavy při startu? Je to možné. Však se start Türksatu 5A prodlužoval mnohokrát, jen nebyla znát příčina ani kvůli které straně se start tak významně opozdil (psali jsme).


Proč mají někteří obavy?

Podobně jako v případě satelitu Türksat 5A má i pro model 5B podle některých zdrojů sloužit k řízení vojenských dronů. Aktuálně jde především o bezpilotní letadlo Bayraktar TB2. Výrobce navíc v březnu letošního roku ohlásil vývoj následovníka s názvem TB3.

Tyto drony se ukázaly jako velmi účinné v boji jak s běžnými ozbrojenci, ale také s technologicky velmi vyspělými armádami. Kritici upozorňují na jejich použití v bojích na Kavkaze nebo okolo východních či jihovýchodních hranic Turecka (na toto upozorňují některé kurdské zdroje).

Naprosto stejnou techniku lze hodnotit také pozitivně, když se nečekaně úspěšně postavily drony Bayraktar TB2 ruské vojenské technice na východě Ukrajiny (tedy tam, kde podle oficiálních ruských zdrojů nejsou žádní ruští vojáci, maximálně tam mohou být na dovolené, případně může soud potrestat korupci v zásobování ruského vojska na východní Ukrajině, tedy přesněji řečeno zásob „určených vojenským jednotkám Ruské federace dislokovaným na území Doněcké a Luhanské lidové republiky“, kde žádná ruská vojska přece nejsou).

Třetí stranou může být Afrika. Tímto směrem napírá Turecko v posledních letech mnoho sil. Objevily se zprávy, že na černý kontinent (může se to ještě říkat?) pošle Turecko 15 milionů dávek očkování proti COVID-19 (bez bližšího upřesnění). Dále se například právě tento týden konal summit Turecko-Afrika za mohutné účasti více než stovky ministrů (!) a 16 hlav států. Lze očekávat, že jedno z témat je právě prodej těchto dronů do afrických zemí. Však některé země již předtím projevily zájem, či je případně nakoupily (viz Maroko, Etiopie apod.). Ne nadarmo směřují některé antény právě do Afriky.

A teď suďme. Tyto drony jsou velmi mocnou zbraní, emoce se přiklánějí na tu či onu stranu podle toho kdo a proti komu je použije.


Türksat 5B má zlepšit i pokrytí mobilních sítí 4G LTE

ST Engineering iDirect v tiskové zprávě z konce října 2021 spolupracuje s kanadskou společností XipLink na implementaci pokročilé bezpečnostní funkce pro 4G LTE. Po zprovoznění satelitu Türksat 5B rozšíří pokrytí operátora v Evropě a Africe, využije Turksat toto řešení k zajištění pokrytí 100 venkovských lokalit mobilními sítěmi 4G. Při testování této funkce v reálném provozu bylo dosaženo rychlosti 200 Mb/s na satelitních spojích bez omezení zrychlení nebo optimalizace.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,