Přeskočit na hlavní obsah

Velká změna rychlovlaků YHT z Istanbulu do Ankary

Znalci železnic střední Evropy jsou zvyklí na to, že jízdní řád je definován na rok, takže po ten rok se nemění. To ale neplatí pro Turecko, kde je pro YHT nový jízdní řád každé řekněme jeden až dva měsíce nový (i častěji). Pak se plánuje poměrně obtížně. Jaké změny přinesl podzim a jaké platí od včerejška?

Vycházejme z jízdního řádu, platného od 10. července letošního roku (sobota). Ten měl zvýšit počet YHT vlaků z 26 na 36 (počítají se všechny, nejen ty mezi Ankarou a Istanbulem).


YHT (ilustrační foto)



Jízdní řád z 10. 8. 2021 (úterý)

Tento jízdní řád měl platnost pouhý týden. Oproti jízdnímu řádu z 10. července měl tu zvláštnost, že vlak 81032 vyjíždějící ve 10:21 ze Söğütlüçeşme byl prodloužen, takže předtím vyjížděl z Halkalı v 9:25. Tento vlak měl ale jepičí život stejně jako tento jízdní řád. Asi to byl nějaký neřád. Poslední vlak z Istanbulu č. 81034 měl posunutý odjezd z 17:50 na 18:00.

MIMOCHODEM: Víte jakou cestou můžete kontaktovat Turecké železnice?

TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. call centrum: 444 82 33 (444 TCDD), z mobilu prý 0312 444 82 33

infolinka  (od 6:00 do 23:30* tato informace je uváděna na různých místech oficiálního webu různě):

  • Ankara 0312 309 05 15 /336
  • Istanbul 0216 348 80 20
  • Izmir 0232 484 86 38

web: www.tcddtasimacilik.gov.tr

Facebook: YHT

Twitter: YHTTCDD

Instagram: tcddyht

Whatsapp stížnosti: 0507 321 82 33 (+90 507 321 82 33)


Jízdní řád z 16. 8. 2021 (pondělí)

První změnou je přidání vlakových spojení, což je dobrá zpráva, a to spoj č. 81046 s odjezdem ze Söğütlüçeşme v 17:25. Druhou je zrušení vlaku 81032 vyjíždějícím ve 10:21 ze Söğütlüçeşme.

MIMOCHODEM: Víte, jaká máte práva? Pokud zpoždění splňuje podmínky TCDD, potom máte nárok na vrácení:

Pro vzdálenosti 0-500 km

  • za zpoždění 75 minut (1 a 1/4 hodiny) nebo více 25 % ceny
  • za zpoždění 125 minut (2 hodiny 5 minut) nebo více 50 % ceny

- na vzdálenosti větší než 501 km za zpoždění 125 minut nebo více 50 % ceny

Více detailů v podmínkách, viz tcddtasimacilik.gov.tr [PDF]


Jízdní řád z 22. 10. 2021 (pátek)

Ten mírně upravil drohnosti v časech (hlavně poblíž Ankary) a přidal jeden víkendový vlak č. 81048 s odjezdem v 15:25 ze Söğütlüçeşme na jeden víkend, aby mohli cestující z Istanbulu navštívit v předvečer státního svátku Ankaru (s myšlenkou navštívit například Atatürkovo mauzoleum).

MIMOCHODEM: Jak velké zavazadlo lze bezplatně přepravovat v rychlovlaku YHT? Jsou tři podmínky:

  • maximálně dva kusy
  • maximální hmotnost 30 kg jednoho
  • musí se vejít do horní přihrádky

(nikde není řečeno, že TCDD disponuje nějakým Rambem, který vkládá nad hlavy cestujících 30kg kufry; naštěstí je na začátku vagonů prostor pro kufry, aniž by je bylo nutné zvedat do velké výšky)


Jízdní řád z 12. 12. 2021 (neděle)

TCDD se chlubí, že se zvyšuje počet YHT vlaků ze 40 na 42. Nový jízdní řád zcela překopal dosavadní pořádek a vrací se částečně ke stavu, který panoval před pandemií COVID-19. Opět pojede jeden spoj denně z Halkalı (ostatní z asijské strany Istanbulu ze Söğütlüçeşme). Víkendový vlak je zrušený, resp. se z něj stal vlak stálý. A stejně jako před lety se začínají některé stanice v některých spojích projíždět (neboli nezastavuje se), jako Gebze, Bilecik, Bozüyük a Polatlı (prostě "nezastavujeme, máme zpoždění, vystoupíte si až ve Volyni").



Nový pořádek je znát na zcela novém číslování vlaků, které se vrací k počátku od čísla 81000. Sudá čísla jsou pro směr z Istanbulu do Ankary, lichá obráceně. Na první pohled to vypadá v pořádku, ovšem chybějí spoje s čísly 81004 a 81014 do Ankary, 81005 a 81017 do Istanbulu.

Pro spojení na trase Ankara - Istanbul (a zpět) jsou čtyři druhy vlaků:

  • expres (jen čtyři zastávky)
  • zrychlený (8 zastávek)
  • klasický (12 zastávek)
  • prodloužený = evropský, vyjíždějící z Halkalı na evropské straně (14 zastávek)

Zde je již nutné si prověřit, jestli vlak opravdu staví jak na výchozí, tak na cílové zastávce.

Mimochodem: na téma jsme již psali, čtěte prosím Vlakem z Istanbulu do Ankary za 3 hodiny: propaganda, nebo fakt?


Kdy se mění vlakový jízdní řád?

Zřejmě kdy je zapotřebí, a to okamžitě. Jak je vidět jen z druhého pololetí letošního roku, změna může být klidně i po týdnu. V rámci týdne není dán den, kdy změny vstupují v platnost, může to být kdykoli od pondělí do neděle, žádný den zřejmě není určen jako "změnový".

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: tcddtasimacilik.gov.tr [PDF]

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,