Přeskočit na hlavní obsah

Istanbul čeká islandskou zimu, žáci mají předčasné prázdniny

AKTUALIZOVÁNO v 13:55: Včera pozdě večer varoval istanbulský guvernér před špatným počasím a zkrátil na dnešek žákům a studentům výuku, takže budou končit v 10:00. Tam, kde je mnoho žáků a musejí chodit do školy na směny, bude druhá směna končit ve 14:00. Vyjádření bylo vydáno ve 22:37:

Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám očekávaným v našem městě v pátek 21. ledna:

V našich běžných školách:

  • zahájí prázdniny v 10:00

V našich školách duálního vzdělávání:

  • Ranní studenti zahájí prázdniny v 10:00
  • Odpolední studenti zahájí prázdniny po 14:00.

Hezké prázdniny, nezapomeňte odpočívat



Ve středu se teploty v Istanbulu pohybovaly mezi nulou a +3 stupněmi, ve čtvrtek od -2 do +8. Nehledejte v tom středoevropskou logiku, že nejchladněji je časně ráno a nejtepleji po poledni. Čtvrtek měl nejtepleji kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek. Mimochodem: teď v 8 hodin ráno hlásí některé části Istanbulu +10 stupňů. Ale ano, to v Istanbulu nic neznamená, tady se může počasí změnit i výrazně z minuty na minutu. Protože ale není země promrzlá, mohl by sníh na silnicích a vozovkách roztát, jak se to stalo včera ráno.


výstraha pro 21. ledna 2022 (zdroj: mgm.gov.tr)


Jaké počasí hlásí turecká meteorologická služba na dnešek pro Istanbul? Odhaduje se, že srážky v podobě deště a přeháněk v Istanbulu budou v pátek 21.01.2022 lokálně silné od poledne do večerních hodin. Je třeba být opatrný a obezřetný vůči negativům, jako jsou náhlé povodně, záplavy a poruchy v dopravě. Výstraha má platnost od 12. do 18. hodiny. Očekávají se srážky v kategorii 6 až 20 mm. Výstraha byla vydána včera ve 20:45.


předpověď počasí pro Istanbul z 21.1.2020 v 13:30 (zdroj: mgm.gov.tr)



Podivnost č. 1

Objevila se fráze islandská zima. Na Islandu bylo mizivé procento Turků, takže netuší, co to vlastně znamená.  Island je sice velmi na severu, ale je mohutně oteplován Golfským proudem, což si asi tvůrce tohoto přirovnání neuvědomil. Když se podíváme třeba na Reykjavík, tak nejnižší teplota vůbec byla -8 stupňů (Istanbul má nejnižší -13,9), průměrné lednové srážky dosahují 84 mm (Istanbul 99,5 mm).

Takže: jestli tomu dobře rozumím - co to vlastně znamená pro Istanbul když se řekne islandská zima? Oteplení a úbytek srážek?


Podivnost č. 2

Dnes je den vydávání pololetního vysvědčení. Školy tak jako tak zkracují z tohoto důvodu výuku, resp. pobyt žáků a studentů ve školách, takže vydávat pro několik hodin výstrahu je poněkud podivné.


Podivnost č. 3

Výstraha je vydána vlastně několik hodin před uzávěrou (na Twitteru se objevila asi 11,5 hodiny před uzavřením škol). Ano, burası Türkiye (tady je Turecko, jak říkají na pro středoevropany podivné situace Turci), ale toto je divné i pro otrlé Turky, zvyklé na to, že se v noci z pátku na sobotu vydá nový zákon s okamžitou platností.


Podivnost č. 4

Izmir má vyšší, oranžovou výstrahu. Co dělá jejich guvernér? Nic. A jeho kancelář? Ano, vydala vyjádření na Twitteru @IzmirValiligi. Izmirčané, pozor. A k tomu přiložili výřez varování pro Izmir ze stránek turecké meteorologické služby MGM. Nic víc. Ano, jim sice nehrozí sněžení, zato přívalový déšť s možnými povodněmi.


Možný důvod č. 1

Pouhá žlutá výstraha s tak silnou reakcí guvernéra není nic obvyklého. Protože dnes je začátek dvoutýdenních pololetních prázdnin, mohou se žáci a studenti istanbuských škol rozjet se svými rodiči napříč Tureckem, což může ztížit očekávané sněžení a problémy v dopravě. Že by byl guvernér až tak přehnaně citlivý?


Možný důvod č. 2

Turecko úpí pod náporem omikronu (však také Generální konzulát České republiky v Istanbulu musel omezit svou činnost, psali jsme) a Istanbul je téměř špičkou (také jsme psali), lze si představit místní opatření. Ale opatření pro pár hodin a navíc vydané tak nesmyslně pozdě, to nedává smysl.


Možný důvod č. 3

Protože se vydává pololetní vysvědčení, chtějí především rodiče nižších až nejnižších ročníků přijet výjimečně do školy, aby své ratolesti vyfotili. Guvernér může chtít právě tomuto zabránit.


Možný důvod č. 4

Toto je nejslabší verze, ale i tu si lze představit. Potřebuje si vytvořit alibi, že v rámci boje s pandemií omezil výuku studentům, aby ochránil zdraví jich samotných, učitelů i studentů.


Možný důvod č. 5

Vyšachovat média. Tento trik obvykle používá ministr zdravotnictví když nechce, aby média (televizní zprávy a noviny) informaci zpracovala. Ale kvůli pár hodinám (někde doslova) zkrácené výuky dělat takový trik?


Možný důvod č. 6

Tato verze je rovněž docela černá, ale také ji nelze vyloučit. Guvernér může počítat s tím, že školy při sebelepší vůli nebudou mít šanci splnit nový příkaz (i vzhledem k tomu, že i rodiče a jejich zaměstnavatelé mohou těžko tak pružně reagovat na nenadálé štěstí), a tak se vlastně pro některé školy nic nestane, ale guvernér bude mít alibi, že on příkaz vydal a že bohužel je to Istanbul, který neposlechl.


Možný důvod č. 7

Chystá se opatření od pátku večera (zřejmě vzhledem k omikronu) a toto má urychlit přípravu. Tento důvod je téměř na úrovni konspirační teorie.


Možný důvod č. 8

Guvernér prostě zpanikařil.


Lze si vymyslet 256 nebo 512 nebo 666 takových teoretických možných důvodů, ten skutečný ví guvernér Istanbulu. Dotčení rodiče (a nejen ti) jen nadávají.


Nevím jak ty, ale já tomu nerozumím.
Čemu konkrétně?
No tomu příkazu. Turecká meteorologická služba hlásí jen malou výstrahu, navíc si protiřečí. Někde říká, že od šesti od večera bude sněžit, někde, že od dvanácti.
V Istanbulu je možné obojí najednou, protože je fakt velký.
No to je fakt. To ale meteorologové nemysleli. I když v Istanbulu se nechá v pohodě uplatnit univerzální předpověď počasí, že bude jasno až polojasno, místy zataženo a déšť.
Hele, a s tou islandskou zimou, to myslí vážně? Vždyť tam je tepleji, než v Istanbulu!
Taky jsem koukal. Před lety jsem jednou v zimě porovnával počasí tam a v Praze, tam bylo tepleji.
Prostě Golfský proud. Asi tu neznají frázi zima jak v Rusku, pokud chtěli argumentovat teplotou či sněžením.
My říkali zima jak v ruským filmu.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,