Přeskočit na hlavní obsah

Kde se dá očkovat vakcínou Turkovac a jak je dobrá?

Představitelé turecké vlády hrdě hovoří o vakcíně Turkovac. Dokonce zájemci o očkování proti COVIDu mají možnost se přes portál e-Nabız objednat, stejně jako v případě očkování vakcínami BioNTech či Sinovac. Turkovac je k dispozici jen velmi zřídka. A kdeže to je?

Obecně není možnost docházky očkovacího týmu do domovů. Na rozdíl od jiných Turkovac není k dispozici také u obvodních lékařů, ale pouze v nemocnicích. Dalo by se předpokládat, že alespoň v hlavním městě Ankaře a největším městě Istanbulu bude více míst. Jaká je realita?

Ankara má jedinou nemocnici, která aplikuje zájemcům Turkovac. Je to Ankarská městská nemocnice. ve čtvrti Bilkent v městském obvodu Çankaya.


očkování Turkovacem v Ankaře (zdroj: dailysabah.com < Reuters)


Istanbul má i přes svou velikost jedinou nemocnici, a to opět překvapivě na asijské straně města. Je to Goztepská Městská nemocnice Prof. Dr. Süleymana Yalçına (Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi) v městském obvodu Kadıköy v de facto nemocniční čtvrti v okolí třídy Fahrettina Kerima Gökaye.

Mimochodem: Profesor Fahrettin Kerim Gökay byl ředitelem Tureckého červeného půlměsíce (psali jsme o něm) a také guvernérem a starostou Istanbulu. Právě on zavedl v Istanbulu kontrolu cen základních potravin. Istanbulská radnice založila v roce 1954 společnost Migros Türk jako společný podnik se švýcarským Migrosem, který zpočátku fungoval (stejně jako jeho protějšek ve Švýcarsku) prostřednictvím pojízdných prodejen. Prof. Gökay otevřel oblast za hradbami Istanbulu pro urbanizaci (tedy jižní evropská část, rozšíření města na západ). Inicioval také založení přibližně padesáti istanbulských škol. Poté také byl ministrem několika ministerstev (tedy postupně) a také velvyslancem Turecka ve Švýcarsku. Před čtyřmi dny uplynulo 122 let od jeho narození.

Zajímavostí je, že třeba Izmir má hned dvě očkovací centra s Turkovacem.

Mimochodem: Zajímavostí je, že zatímco zmíněná ankarská nemocnice má webové stránky v turečtině, angličtině, ruštině a arabštině, istanbulská má jen turečtinu a angličtinu.


Jak dobrý je Turkovac?

Podle deníku Sabah je Turkovac o 49,29 % účinnější, než čínský CoronaVac firmy Sinovac. Srovnání je namístě, protože se jedná o stejnou kategorii s inaktivním virem. BioNTech produkuje ale jinou kategorii, daleko účinnější. S tou si to veřejně zřejmě porovnat netroufli.

Podle rozhovoru v deníku Hürriyet, "obě vakcíny mají stejné vedlejší účinky. Turkovac je stejně bezpečný jako vakcína CoronaVac společnosti Sinovac," uvedla Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver z Institutu vakcín Hacettepe University na tiskové konferenci v Ankaře 12. ledna (včera).



"Studie zahrnovala výsledky získané od dobrovolníků, kteří se testů zúčastnili v období od 22. června do 27. prosince 2021. Celkem 2 444 osob dostalo v rámci studie obě vakcíny. S vyloučením těch, kteří se neřídili protokoly, byly testy účinnosti provedeny na 1 182 dobrovolnících."

Dr. Tanrıöver dodala, že doba sledování vakcíny Turkovac byla ve třetí fázi studií 108 dní, zatímco u vakcíny Sinovac to bylo 43 dní. Z oněch 1008 dobrovolníků, kteří se účastnili testů účinnosti, bylo 69 osob pozitivních na COVID-19.

"Dvacet tři z nich byli ti, kterým byl podán Turkovac. Míra pozitivní péče byla 4,55 % u přípravku Turkovac a 8,96 % u přípravku CoronaVac. Na základě toho je lokálně vyvinutá vakcína o 49 procent účinnější než CoronaVac."

Ne všichni ale sdílejí optimismus. Podle deníku Yeniçağ Gazetesi generální tajemník Turecké lékařské asociace (TTB) Vedat Bulut prohlásil, že místně vyvinutá vakcína COVID-19 Turkovac nemůže být považována za vakcínu. Bulut uvedl, že ministerstvo zdravotnictví neprovádí "transparentní" proces, pokud jde o zkoušky vakcíny Turkovac.


Turecko zahájilo očkování pátou dávkou

Toto prohlášení proběhlo na přelomu roku a zaniklo v bouři oslav Nového roku. Neznalí se mohou divit nad počtem dávek, ale to má své vysvělení. Jedná se o očkování těch, kteří byli nejdříve očkováni dvěma dávkami čínské vakcíny Sinovac CoronaVac. Až když byla v Turecku k dispozici vakcína firmy BioNTech, dali se očkovat tou. Takže z tohoto úhlu pohledu je to vlastně posilující dávka BioNTechu, třetí. Čínská vakcína odvedla svou práci na úplném začátku očkování v Turecku (jen vyšší ročníky), poté byla v očích lidí nahrazena daleko účinnější.

Tedy nic proti snaze Turecka mít vlastní vakcínu, ale zatím jsem nepotkal jediného Turka, který by se tímhle nechal očkovat.
Viď! Pokud se někdo očkovat jde, tak je to snad jedině BioNTech. Jakmile ten přišel do Turecka, Sinovac jako kdyby přestal existovat. Sice se můžeš objednat, ale nikdo to nedělá.
Taky jsem si říkal. Očkovací centra co jsem viděl mají několik míst s BioNTechem, kde je i fronta. Vedle toho jsou dveře s hrdým Sinovac, které jsou neustále zavřené, protože o to nikdo nemá zájem.
A existuje tady vlastně nějaké hnutí proti očkování?
Ale samozřejmě že ano. Však byla minulý týden drobná demonstrace v Istanbulu. Ale sdělovací prostředky to spíš ignorují. Velikost demonstrace byla asi podobně velká jako v Praze.
Ale Istanbul má oficiálně 16x víc obyvatel.
Turecko si také víc pamatuje epidemie nějakých nemocí, takže má stále vůči očkování úctu.
Takže nastoupili na očkování 'jako jeden muž'?

No to zas ne, zdaleka ne. Samozřejmě i zde jsou pochybnosti, lehkomyslnost a další důvody pro někteří odmítají očkování proti COVIDu jako celek, nebo se nechali naočkovat jen jednou injekcí, takže nemají dokončené očkování. To je případ pěti milionů občanů Turecka.
A jak to víš?
No protože turecké Ministerstvo zdravotnictví to píše, podívej. Jednu injekci má 57 milionů, dvě 52 miliony. A rozdíl, to je právě těch pět mega.
Vidím, vidím. Ale nebylo jen jednou dávkou očkováno na konci prosince míň lidí?
Ano. Na podzim to vypadalo, že se číslo ustálilo a že si pro první dávku chodí jen zanedbatelný počet lidí, letos začali rapidně přibývat.
To je asi vyděsila čísla.
A nebo se v jejich okolí COVID vyskytl. Však třeba v Istanbulu je toho opravdu plno.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,