Přeskočit na hlavní obsah

Uzavře Turecko Bospor ruským lodím?

[aktualizováno 22:29] Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj před hodinou (tedy v 16:27) zveřejnil na Twitteru zprávu, že "Děkuji svému příteli, tureckému prezidentovi @RTErdogan, a tureckému lidu za silnou podporu. Zákaz vplouvání ruských válečných lodí do Černého moře a významná vojenská a humanitární podpora Ukrajiny jsou dnes nesmírně důležité. Lidé na Ukrajině na to nikdy nezapomenou!"

Ukrajina o to požádala oficiálně již před dvěma dny, ve čtvrtek 24. února (psali jsme).

Výřez z Twitteru:



Tuto zprávu zatím turečtí nejvyšší představitelé zprávu nepotvrdili.



[aktualizace 19:56] Tento akt by zřejmě byl prvním přímým střetem armády NATO s armádou Ruska. A je to vlastně střet s nejsilnějším, čím ruská armáda disponuje (s výjimkou raket včetně těch s jadernými hlavicemi). Zablokování ruské válečné lodi může nést fyzické a tragické následky pro okolí lodi. Vstup do průlivů (jedno z které strany) rozhodně není pro podobný střet válečných lodí připraveno.

I kdyby to byla pravda, proč zrovna dnes to prezident Turecka nezveřejní? Protože právě dnes má turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan narozeniny, navíc se připravuje na zítřejší svatou noc, Mirač (psali jsme před rokem). Úřad prezidenta také na svých stránkách představil program modlení (Twitter).

Další může být zveřejňovací strategie. Turecký prezident (či jiný představitel tureckého státu) může informaci mediálně zveřejnit až tehdy, kdy na blokádu skutečně dojde (tedy kdy se přiblíží první ruská loď s cílem proplout).

Proč je zrovna tento zákaz pro Turecko a turecké občany tak kritický? Jednak hraje roli samotného Istanbulu. Ten již byl před sto lety okupován cizími armádami. Istanbul (potažmo Bospor) ale hraje roli jen směrem z Černého moře ven, ale nikoli dovnitř. Tento směr totiž chrání jiné místo Turecka, Dardanely. To je spjato s největší bitvou Osmanské říše v 1. světové válce, kterou západní svět zná jako bitvu o Gallipoli (únor 1915 až leden 1916). Stejnojmenný poloostrov totiž svírá Dardanely ze severu. Dodnes jsou tisíce a tisíce neoznačených hrobů, tisíce a tisíce pohřešovaných, jejichž těla se nikdy nenašla. Kdekdo v Turecku má v příbuzenstvu někoho, kdo právě v této části Turecka válčil, byl zraněn, či dokonce padl. Obě pozice jsou citlivými body Turecka.

[aktualizace 22:29] Podle Reuters to turecká strana nepřislíbila, a to s odkazem na oficiální zdroje. Ty ovšem zmíněny nejsou. Ve stejném duchu informovala také Financial Times.

MIMOCHODEM: Co je smlouva z Montreux a jak to souvisí se současnou válkou? Podle úmluvy z Montreux, přijaté v roce 1936, mají obchodní lodě právo volně a bez poplatků proplouvat oběma průlivy kontrolovanými Tureckem. Pro vojenská plavidla států, které mají přístup do Černého moře, a těch, které jej nemají, platí odlišný režim. První z nich (zjednodušeně řečeno černomořské státy) mohou Bosporem a Dardanelami proplouvat lodě jakékoli třídy, zatímco pro druhé platí omezení týkající se třídy a tonáže. V době války má Turecko další pravomoci k regulaci průjezdu úžinami. Ankara může zakázat jakékoli zemi používat průlivy, pokud se domnívá, že ohrožuje regionální nebo vlastní bezpečnost.

...sledujeme dál...

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,