Přeskočit na hlavní obsah

Turecko buduje antický Efes kanál

Turecko je známé kromě jiného přírodními kanály, ať jde o istanbulský Bospor, nebo nedaleké Dardaleny. Vedle těchto průlivů je vzrušená debata o stavbě umělého kanálu (Efes Antik Kanal) neboli průplavu paralelně s Bosporem. V bouři článků se ztrácí stavba kanálu, který má opět zprovoznit přístav v Efesu jak byl před tisícemi let.

Efes (též Ephesus) bylo antické přístavní město a přístav, který byl naplaveninami řeky Malý Meandr postupně odříznut od moře, což zlomilo vaz také samotnému městu Efes, které z něj žilo. To se stalo součástí seznamu světového dědictví UNESCO roku 2015. Kanál má opět přivést vodu do Efesu a doslova připlavit miliony turistů navíc.


antické město Efes


Antické město Efes se nachází 3 kilometry jihozápadně od okresního města Selčuk (provincie Izmir v západním Turecku u břehu Egejského moře). UNESCO definuje Efes jako starověké město ležící na pobřeží Iónie a pocházející z 6. století př. n. l., které bylo jedním z 12 měst Jónského svazu a třetím největším městem římské Malé Asie.


rekonstrukce antického Efesu


Zanesením přístavu se ale velké a významné město ještě nezničilo. Dokonce ještě po tisících letech (tedy v 5. a 6. století našeho letopočtu) bylo coby součást Byzantské říše jejím druhým nejvýznamnějším městem (hned po Konstantinopoli). Velký otřes přineslo zemětřesení roku 614, které město částečně zničilo. Nedlouho poté jej dobyli Arabové a stal se nakrátko součástí Umajjovského chalífátu, který byl o století později větší, než někdejší Římská říše (tedy od Portugalska po Pákistán). Když byl Efes dobyt Selčuckými Turky roku 1090, byla to již jen malá vesnice.

MIMOCHODEM: V Efesu pobýval kromě jiného apoštol Pavel v letech 52 až 54, který později napsal List Efezským pro tamní křesťany. Město je vůbec propojeno s křesťanstvím. Zmiňuje se o něm Nový zákon, podle legendy se zde usídlila po Ježíšově ukřižování jeho matka Marie společně s jeho učedníkem Janem. Jejich údajné bydliště 7 km od Selčuku má být místem odchodu Panny Marie ze života a je dodnes vyhledávaným poutním místem. Do Efesu je adresován také list svatého Ignáce (antiochijský biskup) přibližně z roku 106. Roku 431 se zde konal Efezský koncil (celkově druhý), svolaný císařem Theodosiem II (přecházel mu Prvním konstantinopolský koncil z roku 381, po něm následoval Chalkedonský koncil z roku 451, tedy dvacet let poté). Také sem je umístěna legenda o sedmi spáčích z Efesu v platónské jeskyni o pronásledovaných křesťanech (dokonce se dostala i do koránu).


Projekt

Smlouva na první etapu projektu byla podepsána 1. března 2018 za 35 milionů tureckých lir. V rámci projektu budou týmy budovat 6 130 metrů dlouhý historický kanál směrem od moře, rozšiřovací a vyklízecí práce budou prováděny obojživelnými vozidly. Hloubka 30 metrů širokého kanálu bude pět metrů. Kromě toho bude v první etapě na vstupním kanálu postaven dálniční most. 


kanál Efes (počítačový model; projekt z roku 2016)


Pro zajištění přístupu jachet bude vybudován 600 metrů dlouhý a 30 metrů široký vstupní kanál a vlnolam na pláži Pamucak. Přístav pro jachty, který bude poskytovat krátkodobé stání pro lodě, bude mít délku 250 metrů a šířku 100 metrů.

Jaký je rozdíl mezi průplavem a průlivem? Podle definice na Wiki:

Průplav, plavební kanál (turecky kanal), je uměle vystavěná vodní cesta spojující vodní toky, řeky, řeku s mořem nebo dvě moře, jezera, oceány či jiné vodní plochy navzájem (viz Suezský průplav, Panamský průplav apod.). Mimochodem sem spadají také říční umělé kanály, jako je ten Baťův na Moravě.

Průliv, v některých názvech také úžina (turecky boğaz), je pás nebo úzký pruh moře mezi dvěma výběžky pevniny. Sem patří vedle slavných tureckých také Gibraltarský průliv, Magalhãesův průliv, nebo také Lamanšský průliv neboli kanál La Manche mezi Francií a Velkou Británií.


náhled projektu od moře


V první fázi v oblasti, která je chráněnou přírodní lokalitou, mělo být postaveno 620 pilotů (v tomto smyslu kůly a ne piloti letadel), ale nakonec šlo o 785 z celkových 1430 (loni v březnu se uvádělo, že bylo hotovo 414 z 1 394 pilotů). Piloty mají průměr 1 metr a jsou zatloukány do hloubky 15 a 21 metrů. Stěny příjezdového kanálu budou obloženy místními kamennými obdélníkovými bloky v souladu s historickou strukturou. Ve druhé fázi projektu budou provedeny čisticí práce v části antického města Efes. Přístav bude upraven do původní podoby. Jedna z bran do města bude přemístěna do přístavu. Stejně jako v nejslavnějším období Efesu budou návštěvníci města vstupovat do přístavu a při procházce po ulici uvidí působivý pohled na divadlo.


mapa lokality


MIMOCHODEM: Poblíž se nachází neméně zajímavá vesnice Şirince [širindže]. Ačkoli řada zdrojů včetně anglické či turecké Wikipedie se o tom nezmiňuje (či velmi okrajově), v Turecku je známa jako vinařská vesnice s velkým množstvím turistů, lákaných do velkého množství vinných sklípků (şarap mahzeni). Na rozdíl od jiných oblastí vyrábějících vína z hroznového vína je tato lokalita známá hlavně produkcí široké palety ovocných vín (například ze švestek, višní, malin, moruší, jahod, granátových jablek, borůvek apod.), ale také ovocné likéry (o jejich tradičním využití jsme psali). Turisty samozřejmě láká také unikátně zachovalá architektura.


mapa: detail lokality (město Efes a přístaviště = Liman, dům Panny Marie, Şirince


Projekt má ale několikaletý skluz. Roku 2017 se uvádělo, že výběrové řízení na projekt se bude konat 19. října 2017, zahájení stavby se očekávalo v únoru nebo březnu 2018 a dokončení projektu se předpokládalo v březnu 2019. Nyní se uvádí, že bude dokončen do konce roku 2022.

DODATEK: V polovině dubna 2023 ještě nebyl kanál dokončený, ale psalo se, že se dokončilo 99 % projektu. Termín dokončení zmíněn nebyl. V polovině července 2023 ale stále nebylo oznámeno slavnostní dokončení a uvedení do provozu.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: kulturvarliklari.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,