Přeskočit na hlavní obsah

Turecko mělo nakonec ohledně Švédska pravdu

Události tohoto týdne naznačují, že turecká kritika Švédska se zakládala na reálných základech. Na demonstracích švédské levice se opět objevily vlajky PKK, kterou považuje za teroristickou organizaci jak Turecko, tak Evropská unie včetně Švédska samotného. Situace je ale ještě horší.

Levicoví poslanci švédského parlamentu Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow a Lorena Delgado Varas včera v Almedalenu (švédský ostrov Gotland, největší v Baltském moři, odkud pochází hanza a následně Hanzovní liga) na Dni Levicové strany pózovali s vlajkami kurdských organizací PKK, YPG a YPJ (a ještě s vlajkou PKK vzhůru nohama).


zdroj: samnytt.se


MIMOCHODEM: Označení "Levicová strana" není jen politické hodnocení, ale název strany. Švédsky se to řekne Vänsterpartiet, proto má ve znaku písmeno V (nesouvisí s aktuálním použitím tohoto písmene latinské abecedy ruskými agresory na Ukrajině). Do roku 1990 nesla název Levicová komunistická strana a profilovala se jako komunistická (zajímavá změna orientace s pádem východního bloku), od roku 1990 jako socialistická a od roku 1996 také jako feministická. Strana je sice menšinová (jen 8 % viz parlamentní volby roku 2018), ale přesto má ve švédském 349hlavém parlamentu 28 křesel a v evropském parlamentu jedno křeslo.

Toto téma bylo mediálně nejcitovanější, ačkoli v souboji o souhlas Turecka se vstupem Švédska do NATO hrály velkou roli zbrojní embarga uvalená západními zeměmi na Turecko. Psali jsme:

Turecko podporuje vstup Švédska a Finska do NATO

Kontroverze kolem tureckých podmínek vstupu Finska a Švédska do NATO


Oficiální reakce Švédska

Švédská ministryně zahraničních věcí Anne Linde i švédský ministr spravedlnosti Morgan Johansson situaci komentovali naprosto shodně:

"To je naprosto nepřijatelné. PKK byla označena za teroristickou již v roce 1984 vládou Olofa Palmeho. A z dobrého důvodu. PKK má na svědomí mnoho nevinných lidských životů. Vedení Levicové strany by se mělo od akce okamžitě distancovat."

Vypadá to, že Turecko vzbudilo pozornost nejvyšších míst ve Švédsku a začali se o problematiku zajímat.


Reakce Levicové strany

Ovšem stalo se něco neočekávaného. Levice nejenže se nedistancovala, oni to (drze) přiznávají, navíc na tom trvají a obhajují. Podle švédského listu Aftonbladet.se Sama Lorena Delgado Varas potvrdila, že fotografie jsou pravé, a tvrdí, že za akcí v Almedalenu stojí tři levičáci. Lorena Delgadová Varas i Momodou Malcolm Jallow jsou členy nejvyššího vedení Levicové strany, předsednictva strany.

Zde je rozhovor s Lorenou Delgado Varas (LDV):

LDV: Všichni za tím stojíme.

AFTONBLADET: Platí to i pro vlajku PKK?

LDV: Ano, je to tak. Jedná se o organizace, které jsou hnutími odporu, které mají demokratickou organizaci, feministickou organizaci, a to v kontextu, kdy je Turecko diktaturou.

AFTONBLADET: Je to ve straně schváleno?

LDV: Neptala jsem se, jestli je to v pořádku. Ale naše strana přijala na stranickém sjezdu rozhodnutí, že PKK by neměla být zařazena na seznam teroristických organizací.

AFTONBLADET: Vnímáte to tak, že máte podporu strany prostřednictvím rozhodnutí kongresu strany?

LDV: Ano.

MIMOCHODEM: Česká verze Wikipedie informuje o PKK velmi kresleně, takže vypadají jako neviňátka. Ale již anglická verze informuje výrazně jinak, včetně zmínky o zařazení mezi teroristické organizace, včetně napojení na SSSR a KGB a jejich marx-leninské zaměření (což potvrzuje i jejich dobová vlajka). Turecká verze má navíc chronologii s výčtem míst teroristických akcí včetně počtu zemřelých (tedy včetně obětí).

A tak je to ohledně Turecka a 40 tisíc obětí PKK se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,