Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulská lanovka stavěná Metrostavem a návazné lodní trasy startují

Istanbul se pustil do těžkého úkolu dokončit 150 projektů za 150 dnů. Hned o prvním projektu z 22.7.2022 jsme psali (rekonstrukce Cisterny z 6. století). A dnes 28. října se právě teď v 10:30 slavnostně spouští projekt číslo 108 > 97 > 101 > 100, podzemní lanovka F4 na evropské straně města se dvěma zastávkami, Rumeli Hisarüstü (nahoře) a Aşiyan (dole). Délka je 850 metrů, což je o 100 metrů víc, než dosavadní nejdelší trasa F3.

Lanovka je na evropské straně Istanbulu, městský obvod Bešiktaš, čtvrť Bebek. Horní zastávka Rumeli Hisarüstüje na ulici Nisbetiye, což je mezi prvním a druhým mostem přes Bospor. Horní zastávka je zároveň konečnou metra M6 (ze stanice Levent do stanice Boğaziçi Üniversitesi - Hisarüstü). Dolní zastávka Aşiyan je zároveň přístavištěm pro přívozy.


vlak F4 těsně před odjezdem (testovací jízda)



Přívozy Aşiyan-Üsküdar a další

Protože Aşiyan je zároveň přístaviště, Istanbul spolu se zprovozněním lanovky spouští lodní trasu do Üsküdaru. Tam lze přestoupit jak na páteřní vlakové spojení Marmaray, tak na trasu metra M5 z Üsküdaru do Çekmeköy (vše čistě na asijské straně). Na zasedání rady UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) bylo stanoveno jízdné na 9,37 TL.


zdroj: sozcu.com.tr


Doc. Dr. Pelin Alpkökin (Zástupce generálního tajemníka istanbulské metropolitní samosprávy, Železniční systém a ochrana životního prostředí) v červenci představila plán, že právě odsud budou jezdit přes Bospor buď do Anadolu Hisarı nebo Küçüksu.


zdroj: twitter.com/alpkokin_pelin/


Na předchozím zasedání UKOME se rozhodlo, že nepůjde o dvě samostanté trasy (viz výše), ale že jeden okruh Aşiyan > Anadolu Hisarı > Küçüksu (a zpět Aşiyan) s jízdným 7,67 TL za plnou elektronickou jízdenku.



Je tu jedna drobnost. Do dnešního dne není na seznamu přístavišťdoposud uveden Aşiyan.



150 projektů: projekt č. 108 ze srpna 2022



Historie F4

Na téma lanovky F4 jsme již psali v článku Proč zrovna Metrostav staví v Istanbulu lanovku? s tím, že se termín otevření byl opakovaně prodlužován, a to z celé řady důvodů. V červenci 2020 se projekt zastavený předchozí radnicí znovu spustil s plánem dokončit a zprovoznit lanovku 29. října 2021. Na jaře se ještě uváděl jako termín otevření duben 2022.


projekt č. 97 z poloviny října 2022


Zkraje srpna 2022 (tedy před třemi měsíci) uváděla radnice Istanbulu, že se slavnostně tento projekt (ještě pod pořadovým číslem 108) otevře 18. října v 11:00. Realita je ale o deset dnů posunuta. Důvod není znám, ale byť jen politických důvodů lze si představit hned několik:

  • dílo české společnosti se otevře v den výročí založení Československa (28. října)
  • stavba v Turecku se otevře den před výročím založením Turecka, aby v den výročí byla již v provozu
  • starosta Istanbulu chce být v den státního svátku jinde (29. ani 30. 10. žádná událost ze 150 projektů plánována není)

Jsou to samozřejmě jen dohady. Každopádně jde o malý detail v celkovém zpoždění. Důležité je, že je lanovka konečně spouštěná.


150 projektů: stav z 27. října 2022


...a na poslední chvíli radnice Istanbulu dokončila řadu dalších projektů, takže se z čísla 97 stalo kulaté číslo 100.


velín trasy F4


Slavnostního otevření se účastní starosta velkoměsta Istanbulu pan Ekrem İmamoğlu a předseda strany CHP pan Kemal Kılıçdaroğlu.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,