Přeskočit na hlavní obsah

Obchodní válka s řetězci přerostla v napadání prodejen i nový zákon

Turecko je země příběhů. Neuvěřitelných příběhů. Toto je jeden z nich. Šéf malinké ale vládní strany se pustil do CEO velkého řetězce diskontních prodejen BIM a vyvolal nenávist, která se přelila nejen i na jiné řetězce, ale dokonce v reálné násilí a právní kroky.


Rozbuška

Vedoucí MHP Devlet Bahçeli označil obchodní řetězce za odpovědné za přemrštěné ceny způsobené inflací a navrhl, aby obchodní řetězce, které prodávané produkty neúměrně zdražují (podle jeho názoru), byly prošetřeny kvůli spojitosti s FETÖ.

Předseda strany MHP pan Devlet Bahčeli na hromadném setkání své strany ve Velkém národním shromáždění Turecka prohlásil: "Jsme toho názoru, že nárůst maloobchodních řetězců každý druhý den je netolerance k našemu sociálnímu a ekonomickému rozletu. Nepochybujeme o tom, že naše Ministerstvo obchodu rezolutně zaútočí na oportunisty a požene ty, kteří nafouknou cenovky ve svévolném a dokonce zákeřném plánu, k odpovědnosti ze soudního a správního hlediska. Jsme proti každému, kdo se dotkne peněženky našich občanů. Také se domníváme, že spojení a vztah řetězcových trhů, které neustále shromažďují peníze s FETÖ, by měly být pečlivě prozkoumány. Ti, kteří chtějí našemu národu nasadit hrb na záda, nás najdou všude. Tito chamtivci by neměli být tolerováni. Prvořadou povinností státu je držet obě strany toho, kdo nám krade chleba, kazí chuť našich stolů a sestupuje jako noční můra do našich kuchyní, a tato povinnost bude splněna."


Devlet Bahçeli (vlevo) a Galip Aykač (vpravo)


Zmínka o FETÖ je právě v Turecku velmi závažná, protože se jedná o pro Turecko teroristickou organizaci, která plánovala státní převrat a také se o něj 15. července 2016 měla pokusit (jak tvrdí turecká vláda). Desetitisíce lidí napříč celou zemí již bylo ve spojitosti s FETÖ zatčeno a odsouzeno.

Cílem byl především CEO diskontního řetězce BİM pan Galip Aykač, který si to nenechal líbit. Zareagoval velmi tvrdě na zacílení na trhy řetězců kvůli zvýšení cen, když řekl: "Místním správcům, kteří neznají pořadí... Předsedovi Istanbulské zemědělské komory , kteří se nevyznají v zemědělství... Vůdcům stran, kteří nás ohrožují zmínkami o FETÖ. Máme si co říct. Krásní lidé této země nijak nerespektovali vaše lži. Měli byste vědět, že vám odpovím v od nynějška tvůj tón, vy nemorální ignoranti."

Narážel na to, že cena v maloobchodě je výsledek celého řetězu. Narážel na základní neznalost ekonomických mechanismů odpovědných činitelů i politiků.

MIMOCHODEM: Galip Aykaç není jen tak někdo. Jeho znalosti a politická moc jsou velké, stejně tak jako ambice. Tvrdilo se, že se roku 2018 stane ministrem zemědělství a lesnictví. Zřejmě ale křížil někomu plány (například potenciálním odkrytím praktik, to nikdo ale komentovat napřímo nechce), a tak se ministrem nestal.


Bojkot

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Veřejnost se na sociálních sítích předháněla v odporu k řetězci BIM, případně k dalším řetězcům v Turecku, vyzývali k bojkotům toho či onoho řetězce, boji proti kapitalismu, vlastenectví (ovšem bylo to spíš vlastenčení) apod.



Dokonce se objevila fráze, že jde o bojkot třípísmenných řetězců, což znamená ŠOK a BIM, ale do jednoho pytle se háže také A101. Mezi třípísmenné obchody patří také TKK Market neboli Tarım Kredi Kooperatif Market, o kterém ještě bude řeč.


zdroj: isyatirim.com.tr


Akciový trh dokonce také zareagoval několikaprocentním poklesem akcií BIM (kódové označení BIMAS). Na snímku je půlroční období od 6. června do 9. prosince 2022. Ovšem podobných poklesů zaznamenal BIM jen za letošní podzim několik.


Kooperatif: My nic, to oni

Veškerá nenávist a zášť se jakoby zázrakem vyhýbala jedinému řetězci, Kooperatif Market (neboli Tarım Kredi Kooperatif Market = TKK, Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik A.Ş.). Dokonce se naopak objevily výzvy, ať zákazníci namísto bojkotovaných řetězců nakupují právě zde.

Ti, kteří se slepě účastní bojkotu jiných řetězců (jak zahraničních, tak tuzemských), se naopak často až příliš okatě zastávají právě Kooperatif Marketu. Ten v nich vyvolává pocit, že to je malé, ale naše, takže si to musíme chránit, musíme tomu pomoci. Spadá do toho velká skupina reálných i smyšlených argumentů. Pravdou je, že zemědělství je podfinancované a že největší chybou bývá, že se zemědělci spolu nespojují a netáhnou za jeden provaz (například při vyjednávání o ceně se zahraničními zákazníky, viz krizí zavánějící produkce lískových oříšků). Do toho je nutno přidat náruč vlastenectví až vlastenčení a... ale to až za chvíli.



Jedním z argumentů má být cena. Ti, kteří nelenili a opravdu porovnali ceny zjistili, že jsou prakticky stejné.


Kooperatif: podpora NTV

Televizní stanice NTV jednou za dva týdny pravidelně uvádí článek na webu (v sekci Ekonomické zprávy) i na sociálních médiích o tom, že Kooperatif Market vydal další ceník se slevami (a nejde o placenou reklamu). To přímo křičí nekalou novinářskou praktikou, protože nic podobného o žádném jiném řetězci nezveřejňuje ani nekomentuje.



Výše uvedená sleva na polotučné krabicové mléko se v onom "článku" neobjevila náhodou. Na sociálních médiích koluje video, kde zákazník porovnává ceny právě takových mlék a jde namísto do bojkotovaného řetězce do běžné večerky na rohu (bakkal) a zjišťuje, že tam je o 4 liry dražší.

Co je NTV? Tuto tureckou televizi vlastní Doğuş Media Group. Spadá pod něj nejen zpravodajský kanál NTV, ale také komerční televizní kanály Star TV, Kral TV či TV8 (a s ním i TV8.5), rozhlasové stanice NTV Radyo, Radyo Eksen, Radyo Voyage, Kral Pop Radyo a další, dále časopisy National Geographic Türkiye, National Geographic Kids, GQ Türkiye, Vouge Türkiye a další. Po snaze ovlivňovat nezávislost zpráv v době tzv. událostí v Gezi parku v červnu 2013 zrušila britská BBC World News se stanicí NTV partnerství.

Doğuş Media Group spadá pod impérium Doğuş Holding A.Ş., kam patří kromě jiných například banka Garanti BBVA (která je po částech prodávána právě španělské BBVA), desítky řetězců restaurací (například Nusr.Et Burger), retail řetězce (jako Gucci), automobilové distribuční řetězce Doğuş Automotive (Volkswagen, Audi, ale také Škoda, Bentley, Lamborghini, Porsche, Scania apod.).

Veřejnost si toho samozřejmě všimla a nenechala to na pokoji, naopak podrobila tento řetězec kritice. Zjistilo se, že má prakticky stejné ceny jako bojkotované ŠOK nebo BIM.

Také se přišlo na to, že bojkotovaný BIM odebral minulý rok právě z Kooperatif řetězce zboží za 250 milionu lir.


Podpora hlavy státu

Aby to nebylo málo, řetězec Kooperatif již před dvěma měsíci veřejně podpořil 6. října 2022 prezident Turecké republiky Recep Tayyip Erdoğan, jeho manželka Emine a jeho dcera Sümeyye Erdoğan Bayraktar (ano, manželka "toho" Bayraktara, viz drony). Prezident prohlásil:



"Nařídili jsme výstavbu asi 1000 takových trhů po celém Turecku. Budeme usilovat o to, abychom našim občanům dodávali levné a kvalitní produkty."



"Produkty jsou velmi dostupné z hlediska kvality a ceny."



"Jak můžete vidět zde, naše Zemědělská úvěrová družstva jsou velmi dostupná, pokud jde o různé produkty, kvalitu a ceny."



Pravidla na ochranu spravedlivé hospodářské soutěže nebyla porušena, to nemohu říct.


Omluva a rezignace

Člen výkonné rady BİM Galip Aykaç oznámil svou rezignaci na funkci prezidenta Asociace maloobchodníků s potravinami, GPD (Gıda Perakendecileri Derneği).

Také prohlásil: "Vzhledem k mým 49 letům profesionálních zkušeností jsem se v tomto obtížném inflačním období pro naše spotřebitele i pro naše odvětví vždy snažil udělat maximum. Vidím však, že jak po prohlášení, které jsem učinil 30. listopadu 2022, tak i před ním, řada záměrných snah poškodit pověst v médiích a na sociálních sítích způsobuje velké škody jak mně, tak sektoru i ekonomice země. Rád bych, aby se vědělo, že Sdružení prodejců potravin nebylo nikdy spojeno s žádnou politickou strukturou a žádné z mých prohlášení nebylo směřováno k členům médií a tisku, kteří dělají svou práci správně. Po spekulacích, které se dostaly na pořad jednání, jsem s lítostí sledoval, že pan Devlet Bahçeli projevil citlivost. Nikdy jsem neměl v úmyslu ho urazit. Prosím, neurážejte se."


Jak velké jsou řetězce?

Jedná se především o "svatou trojici" diskontních prodejních řetězců A101, BIM a ŠOK (ekvivalenty evropských Lidl, Aldi, Penny, Biedronka apod.), ke které je nutné přidat také TKK:

A101 (A101 Yeni Mağazacılık A.Ş.oficiálně uvádí, že má více než 11 tisíc poboček ve všech provinciích Turecka.

BİM (Birleşik Mağazalar A.Ş.oficiálně uvádí, že má téměř 10 tisíc poboček ve všech provinciích Turecka, další v Egyptě nebo Maroku.

ŠOK (ŞOK Marketler Ticaret A.Ş.oficiálně uvádí, že má téměř 10 tisíc poboček ve všech provinciích Turecka (prakticky stejný počet jako BIM). Od roku 2016 otevírají asi 1000 nových prodejen ročně.

TKK (Tarım Kredi Kooperatif) prudce roste. Zatímco 500. prodejnu oslavil 15. října 2021, 703. prodejnu 31. prosince 2021 (a sedmistou o 4 dny dříve), 721. prodejnu 19. ledna, tisící prodejnu o pouhý půlrok později (31. března 2022) s plánem mít 1500 prodejen na konci letošního roku. Do řetězce ale spadají také prodejny KoopGross, kterých je ale zatím jen několik.

Tragikomedií je, že právě BIM je vlastněný veřejností, na rozdíl od řetězce ŠOK (o švýcarském Migrosu či francouzském CarrefourSA nemluvě). Její vlastnická struktura je následující:

  • Merkez Bereket Gıda A.Ş. (14,8 %)
  • Naspak Gıda A.Ş. (10,7 %)
  • ostatní (3,2 %)
  • veřejnost (71,5 %)

Na rozdíl od jiných je právě toto lokální společnost. Také A101 je turecká společnost, vlastníkem je Turgut Aydın Holding (neboli rodina Aydın).


Útoky veřejnosti

Nikde to sice nebylo explicitně řečeno, ale někteří to tak pochopili. Strana MHP je totiž krajně pravicová a o jednoduše myslící příznivce nemá nouzi (ti slušnější již přešli k odtrženecké straně Iyi Parti).


BIM, Korkuteli (zdroj: sol.org.tr)


Na prodejnu BIM v jihoturecké provincii Antalya zaútočila o půlnoci ve městečku Korkuteli skupina lidí. Pár dlažebních kostek do výloh a nasprejovaný nápis Devlet Baba jim dopomohlo ke štěstí.


dítě ukazující v Rakousku zakázaný symbol Šedých vlků, psali jsme (zdroj: kronos36.news)


Tuto středu 7. prosince se uskutečnil další útok, sice jen slovně, zato se zneužitím dětí. Muž protestoval proti BIMu tím, že si šel zrušit mobilní telefonní linku BİMCELL. Nechal své děti vedle sebe pozdravit symbolem "šedý vlk" a řekl slogan: "Bozkurtlar ulusun, Allah Türk’ü korusun" (Šedí vlci jsou národ, kéž Alláh chrání Turky). Poté chlapec odrecitoval text, který mu byl otcem připraven: "Bratře, ty a další tvoji bratři a sestry tady pracujete. Jsi turecká mládež, nemáš chybu. Ale šéfové tohoto místa Turkům vyhrožovali a uráželi je. O tom nebudeme mlčet. Nikdo nemůže urážet jméno Turecka." Obětí se stal prodavač pobočky BIM v neznámém městě.


Sabotáže ze strany místních radnic

Některá města či vesnice přikročily k obtížně obhajitelnému kroku (typicky s radnicemi pod taktovkou MHP).


BIM, Çavdır (zdroj: birgun.net)


Ve městečku Çavdır v provincie Burdur (mimochodem jen asi 15 km od Korkuteli) nechala radnice zabránit vstup zákazníkům do prodejny BIM tak, že kolem vchodu vyhloubila příkop a obehnala bezpečnostní páskou.


BIM, Tefenni (zdroj: birgun.net)


MHP radnice městečka Tefenni (nedaleko od Çavdıru) zase těsně před vchod postavila velkou ceduli s prohlášením předsedy MHP o řetězci BIM.



Podobně malé městečko Söğüt (opět radnice MHP) v provincii Bilecik v Marmarském regionu se také pustil do boje s prodejnou BIM, a to rozebráním přístupové dlažby a obehnáním bezpečnostní páskou.


mapa od Alanye po Denizli s vyznačením jmenovaných obcí



"Naši na ně zaklekli"

Tuto praktiku vlastně známe také z České republiky (viz nezákonné terorizování konkurentů Agrofertu ze strany Finanční zprávy, Hygieny a dalších kontrolních úřadů, které určitě nemělo souvislost s bývalým premiérem a ještě předtím ministrem financí Andrejem Babišem, viz iDnes či Seznam Zprávy). 

Prezident republiky Recep Tayyip Erdoğan označil jako "osu zla" pět řezězců: BİM, A101, Şok, CarrefourSA a Migros (tedy vynechal A101) a prohlásil: "Pět prodejních řetězců. Ty shromažďují veškeré produkty. Trhy jsou vzhůru nohama s produkty shromážděnými těmito 5 řetězci. Pokud budou v tomto bodě jednat spravedlivěji, oba občané mohou vyrábět produkty za dostupné ceny. Od nynějška bude mít výrobce šanci dostat své výdělky a peníze včas."


kontrola, Amasya (zdroj: olay53.com)


Zabıta neboli turecká obdoba ČOI (tedy České obchodní inspekce) řízená městem se v některých obcích a čtvrtích rozhodla jednat a provedla v některých pobočkách BIMu velmi hloubkovou kontrolu od dokumentů přes hygienu až po porovnání cen v regálech s cenami na pokladnách. Některé pobočky byly následně pro nedostatky uzavřeny, například v provinciích Amasya (), Ağrı (východ Turecka na hranici s Íránem), Çankırı (sever Turecka, střed černomořského regionu) nebo čtvrti Toroslar v přímo v Mersinu (turecké jihovýchodní pobřeží Středozemního moře).


kontrola v obchodě A101, Artuklu, Mardin (zdroj: MardinHaber.com.tr)


Ve městečku Artuklu (provincie Mardin na jihovýchodě Turecka u hranice se Sýrií) týmy městské policie také provedly razii, ale vedle obchodů BİM zahrnuli také A101 a ŞOK. Zde je radnice vedená nikoli MHP, ale sesterskou a hlavní vládní stranou AKP.

V provincii Ağrı bylo radnicemi AKP prověřeno a následně zavřeno pět poboček řetězce A101.

MIMOCHODEM: Na všech fotografiích a videích z kontrol zaujalo důsledné používání moderní záznamové techniky zvané tužka + papír. Digitalizace zřejmě do těchto služeb ještě nedorazila.


Nový zákon

Ne, nejde o bibli, ale o nový právní klacek na řetězce s více než 200 pobočkami. Z každé pobočky je nyní nutné hlásit ceny některých produktů.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,