Přeskočit na hlavní obsah

Turecko zakazuje malé lahvičky s alkoholem

Alkohol je pro tureckou vládu dlouhodobě jeden z největších nepřátel. Každých půl roku se zvyšuje procento daně na alkohol, vysoké daně pro import tomu ještě u mnoha značek napomáhá.

Turecko má omezení prodeje jen pro licencované prodejny, což je běžné i v řadě jiných států. V Česku se toto téma objevilo ve spojitosti s metanolovou aférou v září 2012, takže se následně zavedl prodej lihu a lihovin podmíněný koncesí, za kterou musí obchodníci skládat kauce řádově v milionech Kč.

MIMOCHODEM: Právě zvyšující se daně na alkohol a i z jiných důvodů razantně stoupající ceny alkoholických nápojů vytvořil stále se zvětšující prostor pro šedý až černý obchod s alkoholem včetně pokoutné výroby, takže se každoročně nacházejí falešní výrobci, prodejci, falešné značky a bohužel i otrávení a mrtví. Čím dál větší množství lidí si začíná vyrábět doma víno, ještě větší pivo. Sady pro výrobu piva jsou v Turecku ve velké oblibě.

Letos to bude deset let, co se zásadně změnil prodej alkoholu v obchodech omezením jak času (zákaz od 22:00 do 6:00) a místa (v blízkosti prodejny nesmí být ani školské zařízení, ale ani mešita, které jsou skoro na každém rohu). Reklamy alkoholu jsou zakázány ve všech médiích (na reklamy můžeme jen vzpomínat či sledovat v zahraničí, psali jsme Nová reklama nové rakije o starém Istanbulu zaručeně rozpláče), alkohol či jeho konzumace se nesmí objevit na televizních obrazovkách (místo se zamlží). Pití alkoholu se typicky pojí s Istanbulem (což je téma mnoha reklam, hlavně Yeni Raki), případně s tureckou Trákií, evropskou částí Turecka, potažmo s celou západní částí Turecka.

Nový zákaz platí na veškerý balený alkohol prodávaný v množství menším než 5 cl s výjimkou piva, viz výňatek ze zákona:

Alkoholické nápoje o objemu balení menším než 5 cl a alkoholické nápoje o objemu balení větším než 300 cl s výjimkou piva nelze dovážet, vyrábět ani uvádět na trh.

A právě malé 4 cl lahvičky jsou typické pro destiláty, ale může se použít také pro víno (přece jen panáka piva by si asi moc nikdo nekoupil). Velmi vysoké ceny alkoholu znesnadňují pro chudší jejich nákup. Na druhou stranu nutí naopak příznivce občasného a velmi umírněného pití si koupit větší množství, než jaké měli v plánu konzumovat (či jen na ochutnání). Také to ovlivní nabídku v hotelových minibarech na pokojích.


zdroj: tavlisa.cz


MIMOCHODEM: Kolik je 4 cl neboli 40 centilitrů? Je to 40 ml neboli 0,04 litru.

Zajímavostí Turecka je, že přestože vláda opravdu urputně bojuje proti alkoholu jako takovému, tak za řídit auto je možné do 0,5 promile alkoholu v krvi. Čistou nulu pro běžné řidiče mají jen Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Jiné je to v případě řidičů na zkoušku či u profesních řidičů, kde velké množství států vyžaduje nulu či skoro nulu, také Turecko (nejčastěji 0,2 promile).


maximální množství povoleného alkoholu v krvi pro běžné řidiče (zdroj: reddit.com)


Turecko prakticky nezná český zvyk pít pivo s jídlem (a pokud možno mastným) a nechápou nealkoholické pivo (pro řidiče a jiné). Proto také v Turecku zrušili nealkoholickou verzi místní značky Efes. Turecko zná alkohol jako prostředek jak se opít, takže jsou populární malá piva s vysokým obsahem alkoholu (typicky 7 až 10 %).

MIMOCHODEM: Omezení se dokonce dotklo historické tvorby (ještě z doby Osmanské říše, z dnešní Severní Makedonie), kdy se píseň Vardar Ovası pozměnila, takže se fráze "rakı parası" (peníze pro rakiji) musela z písně odstranit (dnes se ale prodávají pokladničky s nápisem "rakı parası" s vyobrazením dvou skleniček na rakiji). Níže si můžete poslechnout původní verzi, zpívá Müzeyyen Senar:



Že se nejedná o píseň pro historiky a staromilce dokazuje skupina Nev (bohužel již s novou frází "sıla parası", tedy peníze pro rodinu):



Tureckým národním nápojem je rakije (téma bylo probíráno dokonce v tureckém parlamentu, psali jsme Musí být ayran slaný? Opravdu ovlivnil politiku? a Kult tureckého národního nápoje rakije). Konzumuje se přímo nebo po smíchání s vodou, čímž vznikne bílý nápoj též zvaný lví mléko. Rakije se pije zásadně k jídlu a po jídle, nikdy ne před jídlem či samostatně (to se netýká alkoholiků). Pití rakije má svá pravidla, jako že se při něm vede poklidný rozhovor, který se nesmí přetavit v hádku, také se nesmí tančit atd. Tato tradiční pravidla někteří nechtějí dodržovat či je vysloveně zapomínají či se je neučí.

Zde je vhodné připomenout nejdůležitější frázi k tématu: Şerefe! [šerefe] = Na zdraví!

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,