Turecko, země s bohatou historií, nádhernými plážemi a jedinečnými kulinářskými zážitky, se v současné době potýká s několika ekologickými problémy. Jedním z nich je snižování populace ryb v Černém moři, Marmarském moři a Egejském moři, které je způsobeno především komerčním rybolovem.
Aby měly ryby vůbec prostor se rozmnožit, od 15. dubna do 1. září 2023 platí v těchto mořích ze strany Turecka zákaz komerčního lovu ryb. Ovšem letos se při mimořádně nízkém stavu některých ryb rozhodlo, že pro sardel obecnou (Engraulis encrasicolus) neboli ančovičky (turecky hamsi) bude zákaz lovu již od 21. února v některých lokalitch (přesněji v Marmarském moři, istanbulském Bosporu a Dardanelách, psali jsme).
![]() |
průmyslový lov ryb v Bosporu (zdroj: twitter.com/BogazKc/) |
Ode dnešního dne tedy budou čerstvé mořské ryby pocházet pouze z individuálního lovu na udici (ten zakázaný není). Ostatní bude z chladíren či mrazicích boxů (pak kvalita razantně klesne).
Lovná sezóna v tureckých pobřežních vodách začne od 1. září s výjimkou Středozemního moře, kde odstartuje až od 15. září 2023.
Patrik Veselík
ZDROJ: tarimorman.gov.tr
Komentáře
Okomentovat