Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Kemal Kılıçdaroglu, zastánce Ruska

Předvolební nálada v Turecku je stále bouřlivější. Pozice současného prezidenta je sice nestálá, ale po dlouhé roky již velmi dobře známá. Ale jeho hlavní protikandidát Kemal Kılıçdaroğlu je pro mnohé velkou otázkou. V Moskvě se mnohé ukázalo, jak sdělil RosBiznesConsulting (rbc.ru).

Vůdce turecké opozice Kemal Kılıçdaroglu oznámil, že chce ukončit ukrajinský konflikt, pokud vyhraje prezidentské volby. Slibuje také, že bude bojovat za zachování dohody o obilí a zdravého vztahu s Ruskem.

Kemal Kılıçdaroğlu, prezidentský kandidát tureckého opozičního bloku Lidová koalice a vůdce Republikánské lidové strany (CHP), označil za svou prioritu ukončení ukrajinského konfliktu a pokračování dohody o dodávkách obilí, pokud 14. května vyhraje volby. Zdravé vztahy s Ruskem jsou podle něj také v zájmu Turecka.



"V krátkodobém horizontu bude naší prioritou v politických vztazích ukončení ukrajinského konfliktu a zajištění bezpečného pokračování černomořské obilné iniciativy (obilného koridoru). Kromě toho budeme i nadále hrát roli prostředníka při řešení sporů mezi našimi dvěma sousedy," uvedl Kılıçdaroğlu ve svém projevu k účastníkům setkání expertů v Moskvě. Text výzvy má RBC k dispozici.

"Chtěl bych se také vyjádřit ke zprávám ve světových médiích, podle nichž se turecko-ruské vztahy budou vyvíjet jiným směrem než v době mého prezidentství a v době, kdy se k moci dostala Lidová aliance. V naší vládě budeme vždy hájit zájmy Turecka. Je proto v zájmu Turecka, aby turecko-ruské vztahy zůstaly zdravé a důstojné," řekl Kılıçdaroğlu.

Předseda turecké opozice dodal, že protiruské přístupy ve světě nepovažuje za správné. "Jak se budou turecko-ruské vztahy vyvíjet za naší vlády? S předvídatelností, důstojností a respektem," řekl.

Kılıçdaroğlu uvedl, že Ankara bude i nadále plně uplatňovat úmluvu z Montreux o statusu úžin Bospor a Dardanely. Podle něj je spolupráce mezi Tureckem a Ruskem důležitá pro regionální stabilitu. Politik vyjádřil přesvědčení, že země mohou posílit a rozvinout stávající dvoustrannou spolupráci v mnoha oblastech, zejména v boji proti terorismu.

Poukázal na to, že incident s ruským stíhacím letounem Su-24 sestřeleným Tureckem v roce 2015 a vražda ruského velvyslance Andreje Karlova v Ankaře v roce 2016 ukázaly, jak snadno mohou být turecko-ruské vztahy poškozeny. Podle Kılıçdaroğlua jsou ankarsko-moskevské vztahy náchylné ke krizím kvůli kurzu současné turecké administrativy, "která se řídí osobními zájmy a ignoruje principy a instituce".


Jaký byl před rokem vztah Kemala Kılıçdaroğlu k ruské agresi?

Mnohá ruská média se nedají brát příliš vážně, protože mohou být ovlivněna ruskou propagandou. Ovšem náznaky v jeho chování v průběhu ruské agrese vůči Ukrajině naznačují, že jeho postoje jsou v souladu s článkem z rbc.ru.

Již loni zkraje března dokázala turecká opozice dát najevo své postoje, jak jsme psali v článku Jak se staví turecká opozice k válce na Ukrajině?. Co řekl či napsal Kemal Kılıçdaroglu po ruském útoku proti Ukrajině v prvním týdnu?

Nic. Vůbec nic.


Jaký má CHP a Kemal Kılıçdaroğlu vztah k socialismu?

Kemal Kılıçdaroğlu je v současné době vůdcem turecké opoziční strany, Republikánské lidové strany (CHP). CHP je členem Socialistické internacionály, což je mezinárodní organizace sdružující sociálně demokratické, socialistické a pracující strany z celého světa.

Kılıçdaroğlu a CHP jsou tedy spojeni se Socialistickou internacionálou jako členové organizace. V minulosti se Kemal Kılıçdaroğlu aktivně účastnil některých setkání a konferencí Socialistické internacionály, kde zastupoval svou stranu a diskutoval s dalšími politiky ze světa.

MIMOCHODEM: Kdo jsou také členové Socialistické internacionály? Turecká CHP je členem od roku 1995. Dalšími členy jsou například ČSSD (ex-předsedové Miloš Zeman / Vladimír Špidla / Stanislav Gross / Jiří Paroubek / Bohuslav Sobotka / Jiří Hamáček, nyní Michal Šmarda) za Česko, SMER – sociálna demokracia (předseda Robert Fico) za Slovensko, ve Velké Británii Social Democratic and Labour Party (nezaměňovat za významnější Labour Party, dříve Tony Blair, dnes Keir Starmer) apod.

Kılıçdaroğlu a CHP také podporují zásady a cíle Socialistické internacionály, včetně demokracie, lidských práv, sociální spravedlnosti a ekonomické rovnosti. Kromě toho se CHP angažuje v mezinárodních diskusích a spolupracuje s jinými stranami Socialistické internacionály, aby prosazovala tyto zásady a cíle na celosvětové úrovni.

Celkově lze tedy říci, že vztah Kemala Kılıçdaroğlu a CHP k Socialistické internacionále je pozitivní a spojený s podporou společných hodnot a cílů. V roce 2012 byl dokonce Kemal Kılıçdaroğlu zvolen místopředsedou Socialistické internacionály.

Kemal Kılıçdaroğlu a CHP se doposud nedokáže oprostit od rovnice Rusko = přítel a ochránce levice a socialismu, kterou po Sovětský svaz budoval a čemu někteří věřili a věří, navzdory faktům.

A tak je to ohledně světové levice se vším.

Patrik Veselík

ODKAZ: rbc.ru

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,