Přeskočit na hlavní obsah

Turecký ministr zdravotnictví vyvrací informace o spalničkách

Minulý týden Istanbulská lékařská komora na tiskové konferenci kromě jiného uvedla, že je znepokojena počtem případů spalniček i přístupem ministerstva (psali jsme). Až nyní na kritiku zareagoval staronový turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca:

Znepokojivá tvrzení o „úmrtí souvisejících se spalničkami“ jsou nepodložená.

Zprávy v médiích, že v naší zemi dochází k úmrtím na spalničky, neodrážejí pravdu. Obvinění, která v této věci vyvolávají obavy, jsou nepodložená. Toto prohlášení se zrodilo z potřeby správně informovat veřejnost.

Nejprve bychom rádi upozornili na následující důležitou informaci: Na spalničky nedochází k úmrtí. Příčinou smrti, údajně nebo možná v důsledku spalniček, je multiorgánové selhání způsobené onemocněním HIV/AIDS. Pacient je cizí státní příslušník, narozen v roce 2015.

Jak je známo, v důsledku studií provedených našimi zdravotníky v souladu s příslušným programem byly spalničky u nás zcela pod kontrolou. Je ale fakt, že u nás, stejně jako v mnoha zemích, v posledních letech přibývá případů spalniček kvůli případům ze zahraničí.


ministr zdravotnictví Fahrettin Koca (ilustrační snímek)

Navzdory zvýšeným kampaním za odmítání očkování během období pandemie COVID-19 se v důsledku úsilí našich zdravotníků podařilo udržet pokrytí vakcínou KKK-I (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak = spalničky, zarděnky, příušnice, pozn. red.) našimi dětmi v celé zemi nad 95 %. Potěšující je, že počet dětí, které nejsou očkovány z důvodu odmítnutí vakcíny, je hlášen s formulářem Souhlas s informacemi o stavu sledování/očkování, který postupně ubývá. Pro cizince v Turecku se počítá samostatná proočkovanost. Tato míra se u vakcíny MMR pohybuje mezi 87 a 92 %.

Na základě doporučení našeho poradního sboru pro imunizaci podáváme od roku 2019 našim dětem tři dávky vakcíny proti spalničkám, a to již od jednoho roku. Vědecké údaje poukazují na výhodu pečlivého dodržování očkovacího kalendáře v době výskytu spalniček. Při této příležitosti vyzýváme naše občany, aby byli při očkování pro zdraví svých dětí pečliví.

V souladu s rozhodnutími Imunizačního poradního sboru a Výboru pro verifikaci spalniček, který se skládá z vědců z různých univerzit u nás, v souladu s nárůstem případů spalniček u nás i ve světě, byly zavedeny intenzivní kontrolní strategie. byla zavedena do praxe ve všech našich provinciích počínaje Istanbulem od ledna 2023. V rámci těchto kontrolních strategií:

  • Jsou identifikovány kontakty všech případů (doma, škola, pracoviště a nemocnice), jsou prováděny studie postexpoziční profylaxe a kontakty jsou sledovány po nejdelší inkubační dobu.
  • Aktivní případy se vyhledávají pomocí terénních studií v místech, kde jsou případy zaznamenány, a nedoočkované a neočkované děti jsou očkovány terénními týmy.
  • Zejména v místech, kde lidé žijí kolektivně (střediska pro přechodné ubytování, odsunová střediska, ubytovny atd.), se provádí aktivní případový výzkum s nezbytnými screeningy prostřednictvím posílených dozorových studií a očkování neočkovaných nebo nedoočkovaných osob podle jejich věku zajištěno.
  • V případě podání podezřelého případu zdravotnickým zařízením bylo maximalizováno posílení opatření pro třídění a izolaci. Pokud nelze prokázat, že zdravotníci jsou vůči spalničkám imunní, jsou očkováni.
  • Studie vakcinace se provádějí návštěvou domovů v rizikových oblastech určených provinčními zdravotními ředitelstvími.
  • Obdobně se provádí očkování vojáků, očkování zaměstnanců sektoru cestovního ruchu a personálu pracujícího na letištích.
  • Naši rodinní lékaři byli upozorněni, aby okamžitě očkovali všechny děti, které jsou nedostatečně očkované podle svého věku, a to tak, že přezkoumají stav očkování dětí u nich registrovaných.
  • Osoby, které jsou v péči imigračních zdravotních středisek a ambulancí pro cizince, jsou urgentně vyšetřeny a všechny děti, které jsou nedostatečně očkované podle svého věku, jsou okamžitě očkovány.

Na posledním zasedání Imunizačního poradního sboru konaném v tomto měsíci byla vyhodnocena současná situace a bylo rozhodnuto, že situace je stabilizovaná, ale bylo rozhodnuto, že ve studiích by se mělo pokračovat se stejnou vážností.

Naše zdravotnická organizace provádí v tomto ohledu všechny potřebné studie v rámci mezinárodních norem. Veřejnost by měla být v pocitu bezpečí, který bude dán oznámením, a měla by prokázat potřebnou citlivost pro očkování.

Ministr se ve svém projevu zcela vyhnul otázce nesdílení informací. Právě to zvyšuje nejistotu jak občanů, tak lékařů a jiných odborníků. Dodnes nedostává ani veřejnost, ani zdravotnické organizace jako WHO informace o případech COVID-19 (je otázkou nakolik toto platí také o jiných onemocněních). Původní oficiální tabulka ministerstva byla opuštěna minulý rok, nyní se na poslední oficiální stránce https://covid19.saglik.gov.tr/ objevila poslední informace z března 2023.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,