Přeskočit na hlavní obsah

Výročí: Yalova se oddělila od Istanbulu a stala se provincií

Od Istanbulu se roku 1995 oddělila část, která se nacházela za Marmarským mořem a stala se z ní samostatná provincie Yalova (spolu s novými provinciemi Karabük a Kilis). Zaměřme se na Yalovu, protože kromě jiného bývala součástí Istanbulu.

Provincie Yalova byla snad nejpromiskuitnější část Turecka, která byla každou chvíli součástí jiného územního celku:

  • 1875: Hudavendigar sanjak (Hudavendigar vilayet)
  • 1895: Izmit (součástí je také dnešní asijská část Istanbulu)
  • 1899: Izmit sanjak (součást vilayetu Konstantiniyye, tedy vč. současného Istanbulu)
  • 1909: Izmit vilayet (asijská část dnešního Istanbulu již součástí Konstantiniyye vilayet)
  • 1911: Izmit (součástí je také dnešní asijská část Istanbulu) (Konstantiniyye vilayet)
  • 1927: provincie Bursa
  • 1930: provincie Kocaeli (Izmit)
  • 1950: provincie Istanbul

Promiskuita Yalovy se mapuje obtížně, protože některé zdroje se rozcházejí, jiné jsou nejednoznačné. Aktuálně vypadá provincie Yalova následovně:



Provincií Yalova prochází dálnice z Istanbulu do Bursy (přes most). Situace Yalovy připomíná Slovinsko, které také slouží spíš jako dálniční spojení pro české dovolenkáře na cestě do Chorvatska (ačkoli jak Yalova, tak Slovinsko mají krásnou přírodu).

Provincie Yalova včetně sousedních provincií a Marmarským mořem



Provincie Yalova včetně mořské části v rámci Malé Asie




Víkendy a dovolené pro istanbulčany

Pro obyvatele Istanbulu se Yalova stala vnitroměstským výletním cílem, protože okolí města Yalova je bohaté na krásnou přírodu. Především z asijské části Istanbulu je to nejblíž (tedy pokud to musí být mimo provincii Istanbul).


zdroj: goturkiye.com


Yalova je pokryta lesy s řadou vodopádů. Podle Tripadvisoru jsou nejatraktivnější lákadla provincie:

  • Yalovský městský les (Karşıyaka, obec Teşvikiye, okres Çınarcık)
  • Velké bezedné jezero = Büyük Dipsiz Göl (Karşıyaka, obec Teşvikiye, okres Çınarcık)
  • Arboretum Karaca (Samanlı, okres Yalova = merkez)
  • vodopád Erikli, též dvojitý vodopád Erikli = Erikli Çifte Şelale, též znám jako Dvojitý vodopád Yalovského městského lesa (Teşvikiye, okres Çınarcık)

...a řada dalších. Na téma vodopádů jsme psali článek Navštivte překrásné istanbulské vodopády!  


zdroj: expatguideturkey.com


Protože Yalova je především příroda, nehledejte spousty architektonických památek (těch je plno v Istanbulu nebo v Burse). Přesto nějaké jsou:

  • vila Yürüyen = Yürüyen Köşk (okres Yalova = merkez)
  • Muzeum pod širým nebem radnice Yalova = Yalova Belediyesi Açık Hava Müzesi (Kazım Karabekir, okres Yalova = merkez)

Skloubením architektury a přírody vznikla série lázní, protože okres Thermal je znám horkými prameny, využívanými především pro léčbu revmatických onemocnění.


zdroj: dailysabah.com



Vznik provincie Yalova

Zatímco Princovy ostrovy jsou velmi malé svou plochou a jsou přirozenou součástí Istanbulu, Yalova je oddělena Marmarským mořem. Jediná pozemská cesta z Istanbulu do Yalovy vede přes další provincii, Kocaeli.

Yalovu odděluje od Istanbulu Izmitský záliv, který se zařezává do pevniny v délce 48 kilometrů. Je nejvýchodnější částí Marmarského moře. Z Istanbulu do Yalovy vedou lodní trasy, nebo velmi dlouhá silnice, která Izmitský záliv objíždí. Tomu učinil konec až placený Most Osmana Gazi na dálnici O-5 (začínaje těsně za Istanbulem přes Bursu a Balıkesir do Izmiru), zprovozněný 1. července 2016. Ten vede z Dilovası v okrese Gebze (provincie Kocaeli) do Altınovy v provincii Yalova.

Zatímco do této doby se provincie Istanbul zvětšovala, 6. června 1995 byla viditelně zmenšena. Yalova se 6. června 1995 stala samostatnou provincií tím, sloučila bývalou část Istanbulu na této straně zálivu se dvěma okresy sousedních provincií. Zabrala město Armutlu v okrese Gemlik v provincii Bursa a města Altınova, Subaşı a Kaytazdere v okrese Karamürsel v provincii Kocaeli.

Samostatná provincie je stále populárnější nejen jako turistická destinace, ale také pro trvalý pobyt. Od roku 2000 se počet obyvatel téměř zdvojnásobil. Při porovnání počtu obyvatel s ostatními provinciemi stoupla Yalova ze 77. na 61. místo.


Porovnání s jinými a kódy

Provincie Yalova se dělí na tyto okresy:

  • Altınova
  • Armutlu
  • Çınarcık
  • Çiftlikköy
  • Yalova - centrum (Merkez)
  • Termal

Rozlohou je provincie Yalova se svými 798 km² suverénně nejmenší (druhá nejmenší Kilis má 1.412 km², třetí nejmenší Bartın má 2330 km²). Také kvůli nepatrné rozloze je již čtvrtou nejlidnatější provincií Turecka s 371 osobami na kilometr čtvereční (za nedlouho přeskočí Izmir a ocitne se na třetí příčce). Na začátku tohoto roku měla provincie Yalova 296.333 obyvatel.

Nová provincie vznikla jako 77tá, proto mají poznávací značky vozidel číslo 77. Telefonní předčíslí je 226.

A tak je to ohledně tureckých provincií se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,