Přeskočit na hlavní obsah

Istanbul má šanci pořádat letní olympijské hry roku 2036

Istanbul opakovaně a marně žádal o pořadatelství olympijských her. Současná přihláška se stává od podání přede dvěma roky silnější, protože některé žádosti byly odmítnuty, nebo je sami žadatelé stáhli.

Jaká je tedy současná situace?


Kdo odřekl nebo byl odmítnut?

Než se pustíme do výpisu "kdo zůstal ve hře", podívejme se na seznam odřeknutých žádostí.

Madrid (Španělsko). V interní národnostní bitvě Španělů a Katalánců ohledně pořádání olympijských her vedou Katalánci, protože Barcelona pořádala olympijské hry roku 1992. Madrid prozatím nikdy štěstí neměl. Madrid bude znovu žádat, ale nikoli pro rok 2036.

Oděsa (Ukrajina). Přestože by Ukrajina i Oděsa šanci měly, současná ruská agrese vůči Ukrajině znemožňuje jakékoli vyhlídky na přidělení pořadatelství velkých sportovních událostí, natož olympijských her.

Londýn–Birmingham–Liverpool–Manchester (Velká Británie). Londýn pořádal olympijské hry opakovaně, naposledy roku 2012. Tentokrát si nechce vzít vše pro sebe, ale chce se podělit také s dalšími městy Velké Británie. Ovšem starosta Londýna v interview letos v lednu oznámil posun na rok 2040.

Velcí a zkušení hráči jsou mimo hru, kdo tedy zůstal?


Istanbul (Turecko)

Istanbul podal pořadatelskou přihlášku pro rok 2036 již 14. července 2021. To již bylo jasné, že neuspěje ve výběrovém řízení na pořádání roku 2032. Sportovní infrastruktura je do určité míry vybudována, hromadná doprava postupuje mílovými kroky kupředu (například obě letiště jsou již nyní propojena metrem).


zdroj: ayandon.com.tr


MIMOCHODEM: Přesně před měsícem v pondělí 17. července prezident metropolitní samosprávy Istanbulu (IMM) Ekrem İmamoğlu a členové pracovní skupiny IMM Olympic navštívili Turecký národní olympijský výbor (TMOK) a konzultovali kandidaturu Istanbulu na olympijské hry v roce 2036 a přípravy kandidatury pracovní skupiny pro olympijské hry.


starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu při slavnostním představení kandidatury ny LOH 2036


POLITICKO-ČASOVÁ POZNÁMKA: Zde je nutné připomenout, že tyto letní olympijské hry 2036 se mají konat za 13 let, tedy v době, kdy jednoznačně nemůže být v politické hře ani dosavadní prezident Recep Tayyip Erdoğan, ani řada jeho přiznivců či odpůrců z vedení řady politických stran. Také je velkou otázkou kdo bude v onom roce starostou Istanbulu (nedá se předpokládat, že by to byl současný starosta Ekrem İmamoğlu). Vázat tedy budoucí olympijské hry na současnou politickou situaci v Turecku by bylo příliš krátkozraké. Před 13 lety byl v Česku prezidentem Václav Klaus, premiérem nejdřív Jan Fischer a po něm Petr Nečas. Dnes je situace diametrálně odlišná (a po dobu oněch 13 let už vůbec, viz Miloš Zeman či Andrej Babiš).

Istanbul má ale jeden problém, který může citelně do celé hry zasáhnout. To je zemětřesení, které se očekává. Nikdo nemůže zaručit kdy přijde (tedy než dopíši tuto větu, do konce roku, do konce desetiletí...). Vědci při sebelepší vůli a znalostech mohou jen odhadovat pravděpodobnost zemětřesení a jeho sílu. Není ani jasné kde přesně by epicentrum mohlo být.

MIMOCHODEM: Přesně za měsíc se bude právě v Istanbulu konat třetí Světové olympijské fórum (WOA World Olympians Forum, WOF) se letos bude konat 16. a 17. září 2023 v tureckém Istanbulu. Na WOF, které pořádá istanbulská metropolitní správa, bude pozván zástupce každé z členských národních olympijských asociací WOA. Stejně jako na předchozích dvou WOF budou dalšími účastníky členové a zaměstnanci výkonného výboru WOA, zaměstnanci MOV a členové komise sportovců, členové olympijské rodiny a zvláštní hosté.


Guadalajara–Mexico City–Tijuana–Monterrey (Mexiko)

Také zde se po vzoru Londýna uvažuje o spojení hlavního a zkušenějšího města s menšími městy kolem. Dne 26. října 2022 oznámil mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard spolu s předsedou Mexického olympijského výboru, že Mexiko se bude oficiálně ucházet o pořádání her v roce 2036.


Věra Čáslavská (vlevo) a Larisa Leonidovna Petrik (vpravo) při sovětské hymně


MIMOCHODEM: Olympijské hry v Mexiku roku 1968 se vryly kromě jiného do historie Československa i díky Věře Čáslavské, která získala čtyři zlaté medaile. Podle české Wiki při ceremoniálu předávání medailí v disciplíně kladina, kde bylo vítězství velmi sporně přisouzeno její sovětské soupeřce Natalji Kučinské, totiž při znění sovětské hymny jemně sklonila hlavu. Tímto činem protestovala proti sovětské invazi Československa. Čáslavská takto při sovětské hymně sklonila hlavu ještě jednou, a to při předávání medailí u disciplíny prostná. V této soutěži jí také významně ukřivdili rozhodčí, když změnili výhru Čáslavské na remízu Čáslavské se sovětskou gymnastkou Larisou Petrikovou (Лари́са Леони́довна Пе́трик). Na konci Olympiády byli v místním kostele oddáni Josef Odložil a Věra Čáslavská.




Problémy s rasismem v USA připomněli Američtí atleti Tommie Smith a John Carlos spolu s Australanem Peterem Normanem. Všichni tři byli svými tými vyloučeni, byli kritizováni i v jejich vlastech. Peter Norman (ač australský rekordman) nebyl roku 2000 ani pozván na slavnostní zahájení her v Sydney (tedy po 32 letech!).

Mexiku může lámat vaz neustávající boj s tamní mafií, který někdy hraničí s občanskou válkou. České Ministerstvo zahraničních věcí říká o bezpečnosti v Mexiku (včetně hlavního města) toto:

Ve Spojených státech mexických, především v hlavním městě a turisticky atraktivních místech, často dochází k napadení či okradení cizinců, nelze vyloučit i únosy za účelem získání výkupného (ačkoli toto se týká spíše místního obyvatelstva, dávejte si pozor na pouliční taxi či osamělé ulice). Proto doporučujeme, aby se turisté pohybovali po Mexiku ve skupině, rozdělili a uschovali své finanční prostředky na několika místech a kromě dokladů disponovali také jejich fotokopiemi (jak vytištěnými, tak ideálně uloženými např. v e-mailové schránce). Nedoporučuje se pohybovat po silnicích po západu slunce, chodit po městech v noci, navštěvovat odlehlá místa, nosit při sobě cennosti či větší finanční obnosy a nocovat v přírodě či neregistrovaných zařízeních. Bezpečnost cestování MHD, ale také pouličním taxi, se v posledních letech velmi zhoršila. Relativně nejbezpečnější je objednání radiotaxi, dobře funguje Uber, Beat apod. Na letištích a autobusových stanicích se nachází stánky předplacených „taxi autorizado“, které jsou bezpečnější, ovšem také dražší.

Je otázkou nakolik tato situace ovlivní rozhodování o mexické kandidatuře.


Nusantara, Indonésie

Pokud toto město hledáte na mapě, nenajdete jej. Doposud neexistuje. Plánované hlavní město Indonésie má být slavnostně otevřeno ode dneška za rok, tedy 17. srpna 2024 (psali jsme v článku Stěhování hlavního města od moře do vnitrozemí nejen v Turecku).

Dne 3. srpna 2022 oznámil prezident Joko Widodo plány na uspořádání olympijských her v roce 2036 v Nusantaře, novém hlavním městě Indonésie. Dne 16. listopadu 2022 indonéský prezident Joko Widodo potvrdil, že se budou ucházet s novým hlavním městem Nusantara, které je ve výstavbě.

Právě to může lámat vaz, protože město samotné je teprve ve výstavbě. Vybudovat kompletní velkoměsto včetně infrastruktury (byť na "zelené louce") a fungujících doprovodných služeb není zas tak jednoduché, jak si finanční svět může myslet či přát.

A tak je to kolem olympijských her se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,