Přeskočit na hlavní obsah

Egejské moře se ochlazuje, turisté mohou být překvapeni

Dovolenkáři si v září chtějí užít klidnější letoviska s méně turisty, u moře, se sluníčkem a přitom bez velkých veder. Zatímco Středozemní moře si zhruba teplotu drží, Egejské moře začalo již v srpnu chladnout a v posledních dnech se ochlazuje již citelně.

Řecká meteorologická služba zveřejňuje předpovědi teploty povrchu vody v okolí Řecka na daný den. To zahrnuje jih Jaderského moře, z jihu část Středozemního moře, malinký kousek Černého moře, celé Marmarské a především celé Egejské moře.



Severovýchodní část Egejského moře je tradičně chladnější, protože tam ústí vody z Černého moře. Ostatní části Egejského moře jsou již teplejší, ale věnec ostrovů od Rhodosu po Krétu brání mohutnějšímu promíchání vod, takže je i tato část v létě o zhruba 2 stupně chladnější než Středozemní moře z druhé strany těchto ostrovů.

Poněkud stranou leží poloostrov Chalkidiki, který i díky mělkým okolním vodám je obklopen velmi prohřátou vodou. Právě ta se v posledních dnech začala rychle ochlazovat z 26 až 27 na 23 až 24 stupňů.


mapa Egejského moře (zdroj: Mapy.cz)


Na téma (nejen) teploty vody v Egejském moři jsme psali:

[2023-07-10] Jak se měnila teplota v Egejském moři v posledních dvou týdnech?
[2022-08-01] Egejské moře je nezvykle studené
[2021-08-13] Kolik moří je v Egejském moři a kde jsou jeho hranice?


Jak se teplota vody měří?

Teplota mořské vody není po celý den stejná, ale (logicky) stoupá přes den, klesá přes noc. Někdy se měří průměr za 24 hodin, zatímco dovolenkáři klasicky měří teplotu přes den, často v nejteplejší části dne. Voda navíc není homogenní, ale liší se podle hloubky, vodních proudů, vln a dalších faktorů.

Dříve bylo obvyklé, že měřicí senzory byly umístěné na bójích, kdy se měřila teplota v různé hloubce (povrchová teplota se totiž v odborných kruzích rozumí voda hloubky od několika milimetrů do 20 metrů). Nyní je stále častější měření z meteorologických satelitů speciálními kamerami, které měří teplotu na povrchu vody.

Při amatérském měření samozřejmě mohou vznikat i výraznější odchylky. Teploměry nejsou přesné a mají poměrně velkou odchylku měření. Amatérské teploměry do vody mají být především malé, skladné, nerozbitné a bez nebezpečných materiálů, na přesnost se nebere až takový ohled (jsou spíš orientační).

Například JC8730 Emil německé firmy Abus (určený primárně do vany pro měření teploty vody před koupáním kojenců) měří rozpětí sice od 0 do 50 stupňů, ale nejvyšší přenost mají při teplotách od 35 do 45 stupňů, kdy mají povolenou odchylku +- 2 stupně Celsia (mimo toto rozpětí ještě větší). Jestliže tento teploměr naměří 35 stupňů, může mít voda 33, ale také 37 stupňů.

Jak je vidět, měření teploty opravdu není snadné a může se stát, že se amatérské a profesionální měření mohou od sebe odlišovat i o řadu stupňů.


Kde až končí Řecko?

Proč Řecko monitoruje tak velkou část pobřeží Turecka, když tam už Řecko není? Omyl. Nejvýchodnější řecký ostrov leží právě na konci výše uvedených map vpravo dole těsně u tureckého pobřeží. Jde o ostrov ostrov Meyisti neboli Kastelorizo (v Turecku zvaný Meis, nebo Kızılhisar Adası). Jde vlastně o největší z šestice řeckých ostrovů v dané lokalitě.

Kde jsou tyto ostrovy umístěny? Asi 2 kilometry od tureckých břehů, asi 125 km na východ od Rhodosu, asi 540 km jiho-jihovýchodně od Istanbulu, nebo 550 kilometrů východo-jiho-východně od Atén.

Tento ostrov se proslavil roku 1991 oscarovým italským filmem Mediterraneo (Středomoří) (režie Gabriele Salvatores). Na do té doby zapomenutý ostrov se začaly hrnout davy turistů. A proč vlastně italové točí film o řeckém ostrovu? Protože i tento ostrov patřil za druhé světové války pod Itálii (v té době se odehrává i děj onoho filmu).

MIMOCHODEM: Koproducentem tohoto filmu byla společnost Silvio Berlusconi Communications někdejšího italského premiéra. A druhé mimochodem - právě tento film zvítězil v oscarovém klání nad Obecnou školou Jana Svěráka.

O řecko-turecké hranici pojednává článek Kde je hranice mezi Tureckem a Řeckem?.

A tak je to u moře se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,