Přeskočit na hlavní obsah

Türk Telekom zdraží od října internet

Turecký poskytovatel internetového připojení Türk Telekom zvýší od 1. října 2023 ceny připojení domácností. Jsou zde ovšem označení, která používá pouze Türk Telekom, pojďme si to tedy vysvětlit.


Co je ADSL, Hipernet, Fibernet a další pojmy?

Společnost Türk Telekom v cenících hovoří o těchto třech možných pevných připojeních intetnetu pro domácnosti. Něco je jasné, něco vůbec, tak si ony pojmy vysvěleme.

ADSL je standard pro vysokorychlostní připojení, které používá klasický telefonní kabel. Protože ADSL využívá vyšší frekvence, nižší frekvence lze stále použít pro hovor, neboli je možné stejný kabel použít zároveň jak pro připojení internetu, tak pro telefonování. Pod názvem ADSL znají technologii na celém světě. Je nutné mít router, který umí ADSL. Türk Telekom umožňuje připojení rychlostí až 16 Mb/s.

Hipernet je pojem, kterým pouze Türk Telekom označuje internetové připojení, kterému jinde říkají VDSL. To je podobné jako ADSL, pouze vyšší frekvence používá jinak, čímž dosahuje ještě vyšších přenosových rychlostí. Je nutné mít router, který umí VDSL. Türk Telekom umožňuje připojení rychlostí až 100 Mb/s.

Fibernet je pojem používaný více společnostmi, kterými se označuje připojení prostřednictvím optického vlákna (optical fiber), česky se někdy zkracuje jen na "optika". Je nutné mít router, který umí připojení optickým vláknem (FTTH, přímo do bytu / domu). Alternativní možností je FTTB (Fiber To The Building), kdy optický kabel je přiveden do domu do centrálního routeru, dál je ale rozváděn pomocí metalického = drátového spojení typu Ethernet (tedy Fast Ethernet s rychlostí 100 Mb/s, nebo Gigabit Ethernet s rychlostí 1000 Mb/s). Türk Telekom umožňuje připojení rychlostí až 1000 Mb/s.

Mb/s neboli Megabit per second (Mbps) je rychlost v megabitech za sekundu.

Megabit je jednotka rychlosti, která je rovna 1000 kb/s (kilobitů za sekundu) nebo 1.000.000 b/s (milion bitů za sekundu).

Bit je nejmenší jednotka ve světě výpočetní techniky, nabývá hodnot 0 nebo 1. Větší jednotkou je B (bajt / byte), který má 8 bitů. Státy používající francouzštinu (typicky Francie, Belgie či Kanada a některé bývalé francouzské kolonie v Africe) nepoužívají bajt, ale oktet (osmice), takže neznají třeba rychlost 100 MB/s (100 megabajtů za sekundu) nebo kapacitu 5 TB (terabajtů), ale 100 Mo/s (mega oktetů za sekundu) nebo 5 To (tera oktetů).

Limitsiz neboli neomezeně je připojení, které nemá omezení v přeneseném objemu dat. Ještě před několika lety byly v Turecku i "neomezené" balíčky s omezením přeneseného objemu (psali jsme). Jak je vidět, tak ještě na podzim 2023 mají některá domácí připojení omezení přeneseného objemu na 100 až 300 GB.

Kotalı je fráze přesně obrácená k neomezenému připojení. Je to kóta, při překočení které se výrazně sníží rychlost připojení.

Adil Kullanım Noktası (AKN) neboli Fair User Policy (FUP) je fráze používaná k témuž, jen pro pevná připojení internetu. Ono "férové" využívání je založeno na tom, že přílišní "stahovači" používají internetové připojení intenzivněji, což není fér vůči těm, kteří tolik "nestahují" (download). Tento způsob přístupu se ale opouští nebo již zcela opustil, včetně Česka (v Turecku se ještě v některých paketech drží tam, kde uživatelé těchto balíčků nepřešli na nové výhodnější podmínky).


Ceník

A nyní se pusťme do onoho ceníku. Ceny od 1. října 2023 jsou v pravém sloupci.


V ceníku jsou také ceny pro balíčky, které se novým zákazníkům již nenabízejí. Jejich podmínky jsou takové, že nutí zákazníky přejít na lepší podmínky při stejné ceně (tedy pokud to zákazníkovi dojde, případně pokud se nechá přemluvit jedním z řady hovorů, kterými v takových případech bombardují osobu, se kterou je připojení sepsáno).

A tak je to ve světě internetových providerů se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,