Přeskočit na hlavní obsah

İstanbul'u Koşuyorum. Lidový běh kolem historické části města

Radnice velkoměsta Istanbulu pořádá dvakrát ročně běžecký závod pro amatéry zvaný İstanbul'u Koşuyorum. Na jaře se koná asijská část zvaná 19 MAYIS KOŞUSU (letos 19. května v městském obvodu Üsküdar), na podzim se koná evropská část (dnes v městském obvodu Fatih, ve čtvrti Yenikapi). Česko v dnešním běhu má své zástupce.


İstanbul'u Koşuyorum

Původně se evropská část jmenovala COLOUR RUN, ale po konfliktu na řadě míst s tureckým establishmentem se od barev upustilo, aby běh nebyl zakázán (duha opravdu prapůvodně znamenala LGBT, po tzv. událostech v Gezi parku z června 2013 to znamenalo odpor vůči vládě, aby se to postupně opět vrátilo pod LGBT, které se stalo úhlavním nepřítelem znovuzvoleného prezidenta Turecka, psali jsme). Památku na původní název lze ještě objevit na hlavním rozcestníku pro letošní rok.



Jako vždy jsou dvě kategorie, 5K (neboli pět kilometrů) a 10K (deset kilometrů). V každém závodě jsou věkové kategorie, kdy nejmladším musí být v době závodu alespoň 16 let. Zde došlo oproti roku 2022 ke změně. Loni měl podzimní běh věkové kategorie 16-18, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-79, 80-84, 85+. Pro tento rok pořadatelé změnili škatulky na 16-19, 20-23, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-79, 80-84, 85+ (zřejmě se má za to, že pro minulý rok ve věku 19-34 se dost naběhají za studiem, prací a děvčaty / chlapci, pro letošek to je 24-34).


mapa trasy 10K (pětikilometrová se běží po stejné trase, jen se obrací dřív)


Běží se po veřejných silnicích, které jsou samozřejmě v době závodu pro silniční provoz uzavřeny. Dnes je start i cíl u umělého poloostrova nedaleko stanice Yenikapi (jak Marmaraye, tak tras metra M11 / M1B a trasy M2).

Aby se zabránilo zácpám v běhu (což není zrovna cílem), existují kvóty na počty závodníků. Pro běh 5K neboli na 5 kilometrů to je 1000 osob, pro náročnější desetikilometrový to už je 4 tisíce závodníků. Zápisné pro běžce je 150 tureckých lir.


Pro každého závodníka jsou připraveny (pro zpestření ponechávám přesné znění automatického překladu programu DeepL):

  • Služba měření času
  • Závodní balíček (hrudní číslo a elektronický čip)
  • Sportovní taška
  • Medaile
  • Tričko
  • Stanice s vodou a krmením
  • Balíček s jídlem po závodě

Krmení v průběhu závodu se zřejmě nemyslí misky s žrádlem (ostatně sponzorem není Pedigree ale výrobce proteinových tyčinek pro lidské strávníky Züber).


Časový rozvrh

Pro letošní rok se od minulých nijak zásadně neliší:

  • 07:30: Nástup sportovců na 10 km
  • 07:45: Nástup sportovců na 5 km
  • 08:15: Přechod na start 10 km
  • 08:30: Start 10K (časový limit 1 hodina a 30 minut)
  • 08:40: Přechod na start 5 km
  • 08:45: Start 5K (časový limit 45 minut)
  • 10:00: Slavnostní předávání cen
  • 10:20: Závěr


Ceny pro vítěze

Tři nejlepší závodníci ve svých věkových kategoriích obdrží poháry. Inflace turecké liry způsobila, že se finanční odměny pro první trojici oproti loňsku zvýšila (rok 2022 > rok 2023):

  • první: 3000 TL > 5000 TL
  • druhá/-ý: 2000 TL > 3000 TL
  • třetí: 1500 TL > 2000 TL

Není třeba připomínat, že muži a ženy se hodnotí zvlášť.

Naše zástupkyně Jana Inanč uběhla trasu 10 kilometrů za 58 minut. Gratulujeme!



Pro běhuchtivé připomínáme, že jsou poslední dny do přihlášky na istanbulský maraton 5. listopadu a že již začali přijímat přihlášky na istanbulský půlmaraton 28. dubna 2024.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: https://istanbulukosuyorum.istanbul

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,