Přeskočit na hlavní obsah

Celá provincie Antalya má dnes tsunami cvičení

Nejen město Antalya, ale celá jeho provincie včetně turistických letovisek jako Alanya, Manavgat a dalších má dnes cvičení pro případ, že by se v oblasti vyskytla vlna tsunami. Rozhodně nejde o vtip, protože napříč Středozemním mořem, ale i Egejským či Marmarským je nebezpečí vlny tsunami více než teoretické.


Jen Antalya, nebo i jinde?

Toto cvičení se týká provincie Antalya. Je zde ale jiné vnímání pojmů, takže zahraniční média i čtenáři chápou špatně informaci, že půjde o Antalyi. V tureckém slova smyslu nejde o město, ale o celou provincii. Pokud by šlo pouze o město Antalya, obvykle se používá přídavek "merkez" (centrum).



Cvičení se tedy má týkat výše uvedených okresů provincie Antalya.


Jak má cvičení vypadat?

Regionální centrum pro monitorování a vyhodnocování zemětřesení a tsunami pořádá dnešní cvičení. Lidé mají obdržet SMS následujícího obsahu:

TATBIKAT Antalya’da Tsunami tehlikesi var. Deniz kenarından uzaklaşın, yüksek yerlere çıkın. TATBIKAT

V překladu je to zhruba: 

CVIČENÍ V Antalyi hrozí nebezpečí tsunami. Vzdalte se od pobřeží, jděte na vyvýšená místa. CVIČENÍ

SMS má přijít jak před cvičením, tak po něm. Aby se zvýšila autenticita, není dopředu znám ani čas cvičení, ani její průběh.


Co se doporučuje?

Centrum pro mimořádné události AFAD uvádí ke cvičení mimo jiné toto:

  • Po silném zemětřesení může na břeh dorazit vlna tsunami.
  • Pokud můžete, běžte, jeďte na kole nebo autem alespoň 250 metrů od břehu na vyvýšené místo (horizontální i vertikální evakuace).
  • Pokud se nacházíte v železobetonové budově a budova se přestala třást, vystupte do 2. patra nebo výše.
  • Po zemětřesení poslouchejte rádio kvůli možnému výskytu tsunami!
  • Pokud se během tsunami nacházíte na moři a nemůžete se vrátit na břeh, vzdalte se od břehu a jděte do míst s hloubkou 50 metrů a více!
  • Když je vydáno varování před tsunami, okamžitě a rychle se přesuňte na vyšší místa a pryč od pobřeží!
  • Nepřibližujte se k pobřeží, dokud neuslyšíte "Tehlike gecti!" [Nebezpeční pominulo!].
  • Rychlost tsunami na pevnině je mnohem větší než rychlost, kterou běží člověk. Proto se ze zvědavosti nevydávejte k pobřeží ohroženému tsunami!



Tsunami v provincii Antalya v minulosti

Již historické prameny se o ničivé vlně tsunami v této provincii zmiňují. Například oblast mezi okresy Kaş a Kumluca v Antalyi byla zaplavena tsunami v roce 68 n.l. a zasáhla lýkijská města Myru, Simenu a Pataru. V okolí města Kaş se ruiny starověkých měst nacházejí pod hladinou moře. Křesťanští kněží tehdy tvrdili, že 'protože pohan Nero zhřešil, Bůh obrátil Myru vzhůru nohama a nechal ji pod bahnem.

MIMOCHODEM: Poslední tsunami, která se v Turecku objevila, napáchala škody u Izmiru na břehu Egejského moře 30. října 2020 po silném zemětřesení (psali jsme článek Zemětřesení mezi Řeckem a Tureckem: 7 stupňů).


seismické zlomy u Turecka, které mohou zapříčinit také tsunami


Vedle skutečných případů jsou také falešné. V důsledku fámy o "tsunami a zemětřesení" v antalyjských okresech Demre, Kumluca a Kaş strávilo mnoho lidí noc ve vysokých oblastech. To se stalo 13. června 2012. Už jen reakce na fámu dokládá, že povědomí je v lokalitě vysoké a reálné.


lidé po útěku před domnělou tsunami v noci z 13. na 14. června 2012 (zdroj: ntv.com.tr)


MIMOCHODEM: Nejsilnější tsunami za posledních zhruba sto let následovalo po zemětřesení v italské Messině 28. prosince 1908, kdy vlny dosáhly výšky až 12 metrů a napáchaly obrovské škody na Sicílii a v Kalábrii. Celkový počet obětí se odhaduje na 75 až 82 tisíc. To vyvolalo další velkou vlnu, ale odlivu lidí z tohoto regionu do USA.


Slovníček

zemětřesení = deprem

tsunami (někdy také jako cunami) = tsunami (ovšem byla navržena nová fráze "dev dalga" = obří vlna)

cvičení = tatbikat


Na téma jsme již psali:

[2022-09-01] Istanbul rozmístil již 100 varování před tsunami s vyznačením únikové cesty


A tak je to ohledně zemětřesení se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,