Přeskočit na hlavní obsah

Nový film pro děti Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör

Čtvrtý film na téma animovaného dětského seriálu Rafadan Tayfa je na světě a dnes má svou oficiální premiéru. Film byl podpořen tureckým Ministerstvem kultury a cestovního ruchu a Ministerstvem průmyslu a technologie.

Premiéra se odehrává právě nyní v istanbulském kině Atlas 1948 ve stejnojmenné pasáži na Třídě nezávislosti (Istiklal Cd.) v centru města.



MIMOCHODEM: Ano, turecká premiéra se odehrává právě dnes 29, prosince 2023. Nelze ale říct, že by to byla premiéra celosvětová. Ta totiž proběhla již včera, a to v berlínském kině Cineplex Neukölln Arcaden.

Za necelý rok bude desáté výročí uvedení prvního dílu animovaného seriálu Rafadan Tayfa, který produkuje ISF Studios pro státní televizní kanál pro děti TRT Çocuk. Vše začalo 1. prosince 2014, kdy byl na státním dětském televizním kanálu TRT Čocuk [terete čodžuk] (turecká obdoba ČT Déčko) odvysílán první díl Rafadan Tayfa: Ekmek Teknesi (viz Youtube) o partě kamarádů, která při kopání s míčem poškodí vozík pro pouliční prodej obloženého chlebu s karbanátky. Děj se odehrává v 90. letech, podle tvůrců na asijské straně Istanbulu.


Dosavadní filmy

Po čtyřech letech úspěšné existence seriálu se tvůrci rozhodli vytvořit film. Prvním byl Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası (dobrodružství v hluboké díře) s premiérou roku 2018.

Druhý film s premiérou v prosinci 2019 byl Rafadan Tayfa: Göbeklitepe. Ten byl výletem do doby kamenné v místě, které je dnes známo jako archeologické naleziště Göbeklitepe s pozůstatky zřejmě nejstaršího města na světě, budovaném 10.–9. tisíciletí př. n. l. (tedy před 11 až 12 tisíci lety). Letos to bude 60 let od jeho objevení.

6. ledna 2023 měl premiéru třetí film s názvem Rafadan Tayfa / Galaktik Tayfa (psali jsme článek Fenomen Rafadan Tayfa s obřím marketingem uvádí třetí film s názvem Galaktik Tayfa). 


Konec a zvonec?

Překvapivě slabá propagační kampaň posledního filmu vzbuzuje otázky. Minulý film totiž měl opravdu velkou reklamní kampaň, kterou nešlo přehlédnout. Pochyby o budoucích plánech přináší také samotný seriál, který měl od svého vzniku roku 2014 jednu až dvě řady ročně. Desátá sezóna ale byla vytvořena roku 2022, za pár dní bude již rok 2024, takže pro rok 2023 evidentně žádný další díl nepřijde.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,