Přeskočit na hlavní obsah

Putin odkládá svou návštěvu Turecka. Opět. Důvod překvapuje

"Ruský prezident přijede do státu NATO," objevilo se v některých médiích, které si všimly plánované cesty ruského prezidenta do Turecka.


Putin jede do Turecka

Poradce ruského vůdce pro mezinárodní záležitosti Jurij Ušakov 29. ledna prohlásil, že Kreml sdělil, kdy se Putin vydá na návštěvu Turecka. "Mohu říci, že ukrajinské téma bude jako, pravděpodobně, jedno z hlavních témat rozhovorů," řekl Ušakov.

Turecko a Rusko patří k tradičním a silným obchodním partnerům, kdy důležitost je oboustranná. Navíc ještě navíc je spojuje ruská jaderná elektrárna, stavěná v tureckém Akkuyu.

Ještě 4. února ruský tisk informoval, že Ankara očekává, že během plánované návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku bude projednána otázka plynu, projekt jaderné elektrárny Akkuyu, Sýrie a situace v pásmu Gazy, uvedl ministr zahraničí Hakan Fidan.

"V čele agendy bude stát otázka plynu, naše spolupráce v oblasti energetiky. Velkým bilaterálním projektem je samozřejmě výstavba jaderné elektrárny Akkuyu," citovala ho agentura RIA Novosti.

Fidan v rozhovoru pro turecký televizní kanál A Haber rovněž poznamenal, že "na pořadu jednání mezi vedoucími představiteli Turecka a Ruska bude také syrská otázka."

"Toto téma je vždy na pořadu jednání našeho prezidenta (Recepa Tayyipa Erdogana). Samozřejmě se bude jednat i o situaci v Gaze," dodal turecký ministr zahraničí.


...a proč by (ne)mohl?

Proč nemůže hlava jednoho státu prostě navštívit hlavu státu jiného? Protože Putin prostě není kdekdo. Je to hlava státu, který napadl svého souseda (tentokrát Ukrajinu, opět) a na kterého byl vydán Mezinárodním trestním soudem v Haagu (Římský statut Mezinárodního trestního soudu) 17. března 2023 zatykač, přesněji řečeno na prezidenta Putina a Marii Lvovou-Bělovou, zmocněnkyni ruského prezidenta pro práva dětí.



MIMOCHODEM: Arménie ratifikovala Římský statut 14. listopadu 2023 a přesně před týdnem (tedy 1. února 2024) vstoupil v platnost. Arménie se tak stala zemí, kde by Putina zatkli.

A teď druhá část zprávy. Z evropského úhlu pohledu to vypadá, že součástí jsou snad všechny země světa, když tam patří prakticky celá Evropa, ale není tomu tak. Turecko patří k několika desítkám zemí, které jsou zcela mimo. V tomto ohledu patří mezi asijské země, které většinou Mezinárodní trestní tribunál neuznávají.

MIMOCHODEM: Izrael, Súdán, Spojené státy a Rusko informovaly generálního tajemníka OSN, že již nemají v úmyslu stát se smluvními stranami a nemají tedy žádné právní závazky vyplývající z jejich podpisu statutu (ačkoli předtím podepsaly).

Takže Putin může teoreticky cestovat do desítek států světa, aniž by mu hrozilo nějaké nebezpečí.


Jak "už zase"?

Ruský prezident se měl zúčastnit dodávky jaderného paliva do jaderné elektrárny Akkuyu. Ta se nachází na jihu Turecka a je nejen stavěna, ale i vlastněna ruskou státní společností Rosatom. Má jít údajně o první projekt ve světě jaderné energetiky, který byl realizován podle modelu "postav-vlastni-provozuj".

Nakonec turecký prezident prohlásil, že Putin nepřijede, ale že se zúčastní pouze prostřednictvím telekonference (psali jsme článek Putin za týden spustí v Turecku jadernou elektrárnu. Nebo také ne).


Putin přijede později. Kvůli volbám

Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku byla odložena z února na konec dubna nebo začátek května, informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj v Ankaře.

Ušakov sdělil, že "v souvislosti s volebním cyklem v obou zemích, jak víte, v Turecku proběhnou komunální volby a v Rusku prezidentské volby, bylo rozhodnuto návštěvu (Putina, - pozn. red.) předběžně odložit na konec dubna - začátek května."

Použití slova "předběžně" poněkud překvapuje (nebo naopak vůbec). Znamená to, že ani termín přelomu dubna a května není jistý. Je otázkou, zda je návštěva jako celek vůbec jistá a reálná.


Cože, kvůli volbám?

Putin měl do Turecka přijet 12. února 2024. Prezidentské volby v Rusku se mají uskutečnit ve dnech 15.–17. března 2024 (tedy víc než měsíc po návštěvě), komunální volby v Turecku 31. března 2024 (tedy jeden a půl měsíce poté).

Najde se někdo, kdo je schopen uvěřit, že by si ruské i turecké odpovědné týmy za návštěvu nevšimly, že v jejich vlastních zemích budou volby? To ještě na konci ledna o volbách nevěděli?

A tak je to ohledně Putina se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: radiosputnik.ru

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,