Přeskočit na hlavní obsah

Kouzlo tureckých příjmení: Nejčastější příjmení podle provincií

[aktualizováno 11:09] Příjmení jsou snad v každé zemi různá v jejích různých částech. Turecko není výjimkou. Některá nejpoužívanější příjmení jsou nejčastější i v celé zemi, ale také vzácná.

Jak je na mapě vidět, s převahou vede přímení Yılmaz. Je to celý západ Turecka včetně celé evropské části, kompletní pobřeží Černého moře, ale také celé pobřeží Středozemního moře. Dá se tedy říci, že všechny pobřežní provincie mají nejčastější příjmení Yılmaz. Patří sem jako malý ostrůvek na jihovýchodě také provincie Siirt [sýrt].


příjmení za posledních 10 let (zdroj: gzt.com)


MIMOCHODEM: Ve většině provincií je nejčastější příjmení Yılmaz. Totéž ale může být i křestním jménem. Takže máme herce a režiséra jménem Cem Yılmaz (zde je Yılmaz příjmením), ale vedle něj také aktuálně je ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç (zde je Yılmaz jménem).

Teď se pusťme do první části, která je jiná. Provincie Aksaray ve středu Turecka má nejčastější příjmení Kılıč (jako jediná). Světle zelený ostrov na severu středního Turecka (tedy provincie Amasya, Čorum, Yozgat a Kıršehir) má nejčastější příjmení Šahin [šáhin] (k tomu se přidala i provincie Malatya).

MIMOCHODEM: Jméno může být shodné s příjmením. To není jen v Turecku, to známe také v Česku, kde máme například příjmení Jiří nebo Jindřich. Dokonce na Domažlicku se v Klenčí pod Čerchovem narodil známý etnograf a hudebník Jindřich Jindřich (jeho otec Alois Jindřich na nic lepšího nepřišel). Ovšem není sám. Na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy učí Doc. RNDr.  Jindřich  Jindřich,  CSc. V obci Spálené Poříčí je starostou Ing. Jindřich Jindřich. V Plzni je daňový poradce Jindřich Jindřich. A dost už. Starší ročníky si budou pamatovat na experimentálního archeologa, který na Velikonočním ostrově rozhýbal sochy Moai (jmenoval se Pavel Pavel). Přesto to jsou velké výjimky a spíš v minulosti. V USA byl podnikatel jménem Abraham Abraham, spisovatel Gordon Gordon newbo malíř Hamilton Hamilton nebo kanadský politik Raymond Raymond. Nepatří sem ale francouzská herečka Miou-Miou (ve skutečnosti se jmenuje Sylvette Herry), americký herec Bruce Bruce (občanským jménem Bruce Church), americká rapperka Rye Rye (ta se jmenuje Ryeisha Berrain), mexický zpěvák José José (ten se jmenoval José Rómulo Sosa Ortiz), dánská spisovatelka Helle Helle (ta se narodila jako Helle Olsen) ani někdejší čínský básník Xi Xi (ten se jmenoval  Cheung Yin), protože to jsou jména umělecká. Nepatří sem ani skupina Duran Duran.


Vždy odlišný jihovýchod

Ať se podíváme skoro na kterékoli kritérium, jihovýchod Turecka se prostě odlišuje. Platí to také o nejčastějších příjmeních.

Začněme zde nejčastějším příjmením Demir, které je v provinciích Osmaniye [osmánye], Kahramanmaraš, Šanlıurfa, Mardin [márdyn], Batman, Bitlis, Šırnak a Van. Druhým příjmením s největším počtem provincií jihovýchodu je Kaya (Diyarbakır, Bingöl, Ağrı [áry] a Hakkari [hakkári]). Provincie Tunceli a Kars mají nezávisle na sobě nejčastější příjmení Čelik. Následující provincie jsou již jediné (provincie > příjmení):

Adiyaman > Doğan (na mapě je chybně uvedeno příjmení Šahin)

Bayburt > Bayram

Elazığ > Yıldırım

Iğdır > Aras (zajímavostí je výskyt nad 5 %)

Muš > Čelik


Jaký je význam zmíněných příjmení?

Některá příjmení dají cizinci zabrat už když je mají vyslovit, natož napsat. Ale co vlastně znamenají?

  • Aras = stejnojmenná 1000 kilometrů dlouhá řeka s průtokem jako Labe, tekoucí z Turecka přes Arménii do Ázerbájdžánu a tam do Kaspického moře
  • Bayram = svátek
  • Doğan = (na)rozený (viz odvozenina İlkdoğan = prvorozený), ale také sokol (pták, latinsky falco, jako ten rakouský zpěvák; česky i turecky se prostým "sokol" říká druhu sokol stěhovavý, turecky Bayağı doğan)
  • Čelik = ocel
  • Demir = železo
  • Kaya = kámen
  • Kılıč = meč
  • Šahin = káně (rod středně velkých dravých ptáků z čeledi jestřábovitých; v Turecku se vyskytuje káně lesní nebo káně bělochvostá)
  • Yıldız = hvězda
  • Yıldırım = blesk
  • Yılmaz = neohrožený


Seriál Kouzlo tureckých příjmení měl již tyto díly:

Kouzlo tureckých příjmení: Jak poznat jméno a příjmení?
Kouzlo tureckých příjmení: Kaya

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,